Alexandru Ragalie a lucrat in trezoreria Citibank. La un moment dat s-a saturat de stress si a plecat pentru un an in Republica Dominicana, unde a vazut pe viu diferentele de mentalitate dintre centro-americani si europeni. Dominicanii ii par un fel de ardeleni. Sunt mai lenti si stiu sa se bucure de viata. Din Republica Dominicana, Ragalie a plecat in Austria, unde se afla si acum. Lucreaza in industria bunurilor de larg consum, ca analist financiar la o multinationala. In timpul liber dezvolta proiecte eco, face triatlon si antreprenoriat.

  • "Nivelul de stres este exagerat de mare in societatea romaneasca in general si este de-a dreptul exacerbat in corporate"

Rep: In Romania ai lucrat la Citi? Ce ti-a placut, ce nu ti-a placut in climatul corporate de la noi?

Alexandru Ragalie: Da, am lucrat pentru un an in Trezoreria Citibank Romania, unde am facut vanzari. Climatul corporate de la noi este unul foarte dinamic in comparatie cu multe alte tari, cu siguranta mai dinamic decat in vestul Europei.

La 24 de ani, are o experienta de 7 ani in mediul corporate, lucrand pana acum in publicitate, dezvoltare de software, NGO, banking si FMCG.

E pasionat de antreprenoriat si de triatlon. Spera ca pana la 30 de ani sa devina primul amator roman care se califica la Ironman Hawaii (cel mai prestigios eveniment anual) si termina in top 10% din concurenti.

Despre Alexandru Ragalie

Rep: Adica?

Alexandru Ragalie: Adica, daca ai vointa si esti dispus sa faci sacrificii momentane, poti evolua foarte repede din toate punctele de vedere.

Rep: Ce anume nu ti-a placut aici?

Alexandru Ragalie: Partea care nu mi-a placut in mod deosebit este lipsa echilibrului dintre timpul petrecut la job si timpul liber. Asta pe langa nivelul exagerat de mare de stres care exista in societatea romaneasca in general si este exacerbat in corporate.

  •  Sunt deosebit de mandru ca sunt roman. Tara, istoria si capitalul nostru intelectual sunt greu de egalat de foarte multe alte natiuni

Rep: Te-ai mai intoarce in Romania?

Alexandru Ragalie: Eu sunt deosebit de mandru ca sunt roman. Tara, istoria si capitalul nostru intelectual sunt greu de egalat de foarte multe alte natiuni.

Rep: Cum e vazuta Romania prin locurile pe unde ai umblat?

Alexandru Ragalie: In Republica Dominicana oamenii nu stiau despre Romania decat faptul ca exista ca si tara undeva in Europa, insa coincidenta a facut sa intalnesc doua familii de romani in locuri diferite. Ce pot spune cu siguranta este ca e deosebit de placut si simti o puternica legatura atunci cand intalnesti alti romani in locuri atat de indepartate. In Austria stau deja de un an si pot spune ca aici oamenii au o atitudine "normala" fata de Romania, in special avand in vedere legaturile foarte puternice din partea de business dintre cele doua tari.

Rep: Rep: In ce conditii te-ai intoarce in Romania?

Alexandru Ragalie: De intors in Romania, in viitorul previzibil nu planuiesc asta.

Rep: La un moment dat, in schimburile noastre de e-mailuri spui asa: „pentru a produce o schimbare sustenabila in directia pozitiva, cea mai rapida metoda ar fi sa folosim sistemul economic actual”. Detaliaza putin, te rog

Alexandru Ragalie: Cand spun asta ma refer la faptul ca trebuie sa utilizam resursele si metodele actuale ale sistemelor de piata pentru a deveni sustenabili. A renunta sa consumam atat de mult, a lua decizii educate cand cumparam ceva si a sustine initiative de sustenabilitate sunt doar primii pasi. Insa trebuie sa intelegem si faptul ca dorinta de profitabilitate, de imbunatatire a vietii si de avutie nu va disparea pur si simplu.

  • In Rep. Dominicane am gasit o cultura foarte deschisa, cu oameni concentrati pe a trai viata aici si acum decat pe planurile de viitor

Rep: Ce se poate face si mai ales cum?

Alexandru Ragalie: Putem construi afaceri care acorda atentie in primul rand efectului actiunilor lor asupra societatii si abia apoi profitului. Muhammad Yunus si ceea ce a reusit el sa faca cu Grameen Bank este un exemplu foarte bun, laolalta cu multe alte afaceri care sunt si profitabile si ajuta si societatea in mod real si tangibil.

Rep: Cum de ai plecat in Dominicana?

Alexandru Ragalie: Dupa cativa ani petrecuti in mediul corporate in Romania, simteam acut nevoia unei schimbari. Undeva in luna aprilie am participat la un eveniment AIESEC, organizatie din care am facut parte in timpul facultatii. Acolo am intalnit o prietena care tocmai fusese aleasa pentru un mandat de un an pe pozitia de Presedinte National al AIESEC in Republica Dominicana. Ea mi-a povestit ca ar avea nevoie de cineva in echipa si ca eu as fi omul potrivit. In aceeasi seara am decis ca ar fi o experienta interesanta si asa am decis sa plec.

Rep: Ce ai gasit acolo?

Alexandru Ragalie: Acolo am gasit o cultura foarte deschisa, cu oameni concentrati mai mult pe a trai viata aici si acum decat pe planurile de viitor. Si, bineinteles, foarte mult soare, plaje si muzica sud-americana.

  • Viena imi place pentru frumusetea orasului si nivelul de calitate al vietii

Rep: Din punctul de vedere al muncii, sunt diferiti sudamericanii fata de europeni?

Alexandru Ragalie: Pentru mine a fost o experienta deosebit de interesanta deoarece a trebuit sa colaborez foarte mult cu localnicii, a caror cultura de a munci este foarte diferita de cea europeana. Lucrurile se fac mult mai relaxat si se misca mai greu comparativ cu ce eram eu obisnuit din Romania, ei denumind asta "cultura caribiana".

Rep: De ce Viena? Ce faci printre austrieci?

Alexandru Ragalie: Viena pentru ca imi place foarte mult orasul si nivelul de calitate al vietii de aici. La capitolul profesional, pe langa wintheplanet.com, lucrez ca si analist financiar pentru sediul regional al uneia dintre cele mai mari companii de FMCG din lume.

Rep: Cum ti-a venit ideea loteriei?

Alexandru Ragalie: Am luat parte anul trecut la un seminar pe teme de dezvoltare durabila prezentat de unul dintre cei mai cunoscuti experti internationali. Pe langa cifrele deprimante despre starea planetei si efectele negative pe care societatea umana le produce mediului, un comentariu de acolo mi-a ramas in minte. Faptul ca, pentru a produce o schimbare sustenabila in directia pozitiva, cea mai rapida metoda ar fi sa folosim sistemul economic actual. Incepand de atunci m-am tot gandit cum as putea contribui eu la aceasta schimbare si in acelasi timp cum ii pot ajuta si pe altii sa faca acelasi lucru.

Rep: Am inteles, dar de ce o loterie?

Alexandru Ragalie: Conceptul de loterie m-a interesat dintotdeauna pentru ca evidentiaza comportamentul total irational al oamenilor. Desi sansele de a castiga sunt infime, jucatorii continua sa cumpere bilete doar datorita placerii primite de la gandul ca ar putea castiga. Punand impreuna cele doua idei s-a nascut Win the Planet.