Autoritatea europeana pentru reglementarea medicamentelor de uz uman a cerut urgent mai multe informatii de la producatorul britanic de medicamente GlaxoSmithKline, dupa ce a descoperit urmele unui virus care infecteaza in mod normal porcinele intr-un vaccin pentru copii, anunta AFP.

ADN-ul virusului a fost gasit in vaccinul Rotarix, care se administreaza pe cale orala nou-nascutilor infectati cu rotavirus, ce provoaca diaree si stari de voma. Deocamdata nu exista informatii ca acest virus ar afecta oamenii.

"Aceasta descoperire nu reprezinta o amenintare la adresa sanatatii publice, motiv pentru care am decis sa nu luam inca masuri. Insa, in acelasi timp, este clar ca in compozitia vaccinului nu ar trebui sa se gaseasca ADN viral. Sursa aceastuia este deocamdata necunoscuta" a anuntat autoritatea europeana intr-un comunicat.

Oficiali de la Autoritatea europeana pentru reglementarea medicamentelor de uz uman, impreuna cu omologii lor de la Organizatia Mondiala a Sanatatii vor discuta problema in urmatoarele zile, inainte de a lua o decizie concreta.

Rotarix a fost aprobat de UE in 2006, insa nu face parte din programele de vaccinare pentru copii ale statelor membre.