Cea mai mare oferta de locuri de munca s-a inregistrat in activitatile de sanatate si asistenta sociala (3,42%), respectiv administratie publica (2,14%). La polul opus, cele mai mici valori s-au regasit in industria extractiva (0,06%) si in cele imobiliare, arata datele Institutului National de Statistica (INS).

Comparativ cu anul precedent, ratele medii anuale ale locurilor de munca vacante au avut valori mai scazute in toate activitatile economice, diferente majore inregistrandu-se in administratia publica, sanatate si asistenta sociala, respectiv intermedieri financiare si asigurari.

Cele mai mici scaderi ale indicatorului s-au regasit in activitatile de informatii si comunicatii (-0,05 puncte procentuale) si cele de productie si furnizare de energie electrica si termica, gaze, apa calda si aer conditionat (-0,14 puncte procentuale).

Cea mai redusa disponibilitate a locurilor de munca s-a regasit in randul ocupatiilor de membri ai corpului legislativ ai executivului, inalti conducatori ai administratiei publice, conducatori si functionari superiori din unitatile economico-sociale si politice (0,56%) si cele de mestesugari si lucratori calificati in meserii de tip artizanal, de reglare si intretinere a masinilor si instalatiilor (0,62%).

In profil teritorial, in anul 2009, regiunea cu cea mai ridicata rata medie a locurilor de munca vacante a fost regiunea Nord-Est (1,22%), urmata de Bucuresti-Ilfov (1,14%). In regiunile Nord-Vest (0,54%), respectiv Sud-Est (0,57%) s-au inregistrat cele mai reduse valori ale acestui indicator.

Fata de anul precedent, trendul descrescator s-a pastrat si pe regiuni de dezvoltare, cele mai mari diferente inregistrandu-se in regiunea Bucuresti-Ilfov (-1,33 puncte procentuale), respectiv Nord-Est (-1,11 puncte procentuale). La polus opus, cu -0,83, respectiv cu -0,92 puncte procentuale s-au regasit regiunile Sud-Vest Oltenia si Nord-Vest.

Potrivit metodologiei Statisticii, numarul locurilor de munca vacante include numarul posturilor platite, nou create, neocupate, sau care vor deveni vacante, pentru care agajatorul intreprinde actiuni concrete spre a gasi un candidat potrivit pentru ocuparea postului respectiv si doreste ocuparea imediata sau intr-o perioada specifica de timp. Perioada maxima necesara ocuparii locului de munca vacant poate fi nelimitata.

Sunt considerate locuri de munca vacante posturile destinate persoanelor din afara intreprinderii (dar pe care pot concura si persoane din interiorul intreprinderii), indiferent daca sunt posturi pe durata determinata sau nedeterminata, in program de lucru normal sau partial.

Nu se considera vacante, posturile neocupate destinate exclusiv promovarii persoanelor din interiorul intreprinderii sau institutiei; din unitatile administratiei publice, blocate printr-un act normativ. Posturile ocupate de persoanele care absenteaza o anumita perioada de timp (concedii de maternitate, pentru ingrijirea copilului, concedii medicale, concedii fara plata, alte absente), se considera vacante, daca angajatorul doreste substituirea pe perioada determinata (temporara) si daca intreprinde actiuni de gasire a candidatilor.