Consiliul Concurentei a declansat o investigatie avand ca obiect un posibil abuz de pozitie dominanta al ArcelorMittal Galati asupra operatorului portuar Comvex, anunta institutia. Investigatia a fost initiata ca urmare a unei plangeri depuse de Comvex la autoritatea de concurenta. Plangerea vizeaza refuzul ArcelorMittal Galati de a contracta servicii portuare de la Comvex, in contextul unei posibile dependente economice a operatorului portuar fata de compania din Galati.

Parte a acestei investigatii, inspectorii autoritatii de concurenta au efectuat deja o inspectie inopinata la sediul ArcelorMittal Galati cu scopul de a obtine informatii si documente referitoare la posibila practica anticoncurentiala.

Consiliul Concurentei a anuntat de asemenea ca asteapta inclusiv observatii si puncte de vedere de la agentii economici terti (inclusiv concurenti si clienti ai partilor implicate) si asociatii ale agentilor economici cu privire la practica anticoncurentiala investigata.

  • Bogdan Chiritoiu, presedintele Consiliului Concurentei: Comvex acuza ca Arcelor Mittal il forteaza sa-si schimbe comportamentul comercial

Contactat de HotNews.ro, Bogdan Chiritoiu, presedintele Consiliului Concurentei sustine ca autoritatea incearca sa vada daca este un abuz de pozitie dominanta sau doar un conflict comercial.

"Mittal este un client foarte important pentru Comvex. Mare parte din cifra de afaceri a Comvex se realiza prin descarcarea vapoarelor cu minereu necesare pentru Sidex. A fost un conflict intre ei si in prezent mare parte din traficul care inainte trecea prin Constanta si era operat de Comvex trece acum prin portul Burgas din Bulgaria dupa care vasele cu minereu trec prin canalul Bistroe si ajung apoi pe Dunare la Galati, deci ocolind Comvex si Constanta. Comvex considera ca in acest fel Sidex vrea sa-l forteze sa schimbe comporamentul comercial si aici sunt doua aspecte: primul este legat de preturi, iar al doilea implica preluarea Comvex de catre Arcelor. Analizam daca se intampla asta si daca este vorba de un abuz de pozitie dominanta sau doar un conflict intre doi parteneri comerciali", a spus Chiritoiu.

  • Investigatia asupra Arcelor Mittal Galati a inceput anul trecut

Potrivit acestuia, noua investigatie este de fapt o extindere a anchetei incepute anul trecut.

"Este de fapt o extindere a unei investigatii declansate anul trecut la o noua suspiciune de incalcare a legii. Am investigat intai acuzatii contractuale si acum am decis extinderea facand o inspectie la sediul Mittal de unde am colectat mai multe documente. Inspectia inopinata a fost facuta la sfarsitul saptamanii trecute", a spus Bogdan Chiritoiu.

In luna august a anului trecut, in urma unei plangeri facute tot de operatorul portuar Comvex, autoritatea a declansat o investigatie la ArcelorMittal Galati pentru a analiza o posibila incalcare a obligatiei de a notifica o concentrare economica si pentru punerea in practica a unei astfel de operatiuni inainte de emiterea unei decizii de catre autoritatea de concurenta.

Operatorul portuar a reclamat existenta unui control al ArcelorMittal asupra Comvex, in baza unui procent de 36%, achizitionat de grupul metalurgic in cursul anului 2008, si a unor relatii de dependenta economica.

De asemenea, Comvex reclama o intelegere intre ArcelorMittal Galati, societatea mama ArcelorMittal Holding si o alta societate a grupului, Expert Placement Services prin care s-a incercat eliminarea de pe piata a lui Comvex, prin refuzul de a mai continua colaborarea cu acesta.

  • Mittal a vrut sa preia Comvex la sfarsitul lui 2008

De notat este si faptul ca la sfarsitul anului 2008, Mittal Steel Holdings a anuntat o oferta publica pentru preluarea operatorului portuar Comvex, care a fost insa suspendata de Comisia Nationala a Valorilor Mobiliare.

Directorul Comvex a acuzat atunci, potrivit Mediafax, ca oferta Mittal Steel Holdings urmareste, in realitate, blocarea unei eventuale investitii a concurentilor de la Voestalpine in Romania. Voestalpine cauta, inainte de izbucnirea crizei financiare, o locatie pentru construirea unui combinat siderurgic la Marea Neagra.

Daca se doveste vinovata, ArcelorMittal Galati risca o amenda de pana la 10% din cifra de afaceri.