Ministerul Economiei vrea sa acorde, in acest an, subventii in valoare de 288,4 milioane de lei in sectorul minier. Potrivit unui proiect de Hotarare de Guvern, companiile vor beneficia de subventii pe produse si pentru protectia sociala. Potrivit calendarului stabilit cu Comisia Europeana, 2010 este ultimul an in care va mai fi acordat acest tip de ajutor de stat companiilor miniere.

"In urma recalcularii a rezultat necesitatea si oportunitatea determinarii subventiei unitare diferentiate pe trimestre, in vederea asigurarii sursei de finantare pentru persoanele disponibilizate prin concedieri colective, in conditiile mentinerii subventiei totale la suma de 245.649 mii lei si 10.373 mii lei pentru protectie sociala. De asemenea, s-a determinat si subventia unitara pentru obtinerea a 1 kg de octoxid de uraniu in conditiile mentinerii subventiei totale la suma de 29.514 mii lei si 2.829 mii lei pentru protectie sociala", se arata in nota de fundamentare a actului normativ.

In ceea ce priveste ajutorul acordat pentru protectia sociala, sumele vor acoperi cheltuielile cu masa calda sau echivalent alimente, cheltuielile cu transportul, cheltuielile cu echipamentele de protectie, alocatiile de carbune, diferente de tarif la energia electrica, asistenta medicala si medicamente gratuite.