Rata somajului, calculata conform Biroului International al Muncii (BIM), a fost in ultimul trimestru al anului trecut de 7,5%, in crestere atat fata de trimestrul anterior (6,8%) cat si fata de trimestrul corespunzator din anul precedent (5,8%), potrivit datelor Institutului National de Statistica (INS). Cel mai ridicat nivel al somajului, de 20,0%, s-a inregistrat in randul tinerilor cu varste cuprinse intre 15 si 24 de ani.

Conform datelor INS, rata somajului in randul barbatilor a fost cu 1,4 puncte procentuale mai mare decat in randul femeilor, respectiv de 8,1% pentru barbati fata de 6,7% pentru femei.

Datele statistice mai arata ca somajul din mediul urban a fost in perioada mentionata de 8,9%, in vreme ce in mediul rural rata somajului a fost de 5,8%.

Conform INS, rata somajului inregistrat pentru cele trei luni aferente trimestrului patru din 2009 a inregistrat valori apropiate ratei somajului BIM, respectiv 7,1% in octombrie, 7,5% in noiembrie si 7,8% in decembrie 2009.

Cele doua rate ale somajului nu sunt comparabile din cauza perioadelor de referinta si sferei de cuprindere diferite, mai arata institutia.

INS calculeaza rata somajului trimestrial, dupa un model al Biroului International al Muncii (BIM). Somajul in sens BIM se bazeaza pe cercetare statistica si consta intr-un sondaj desfasurat la domiciliu din care rezulta numarul somerilor si cel al populatiei active.

Rata somajului inregistrat este calculata lunar de Agentia Nationala pentru Ocuparea Fortei de Munca, prin raportarea somerilor inregistrati la totalul populatiei active.

Rata de ocupare a populatiei a scazut la 57,4%

Rata de ocupare a populatiei in varsta de munca (15-64 ani) a avut un nivel mai scazut (57,4%) atat fata de cel din trimestrul corespunzator din anul precedent (-0,9 puncte procentuale), cat si fata de cel din trimestrul anterior (-3,0 puncte procentuale). Acest indicator avea, ca si in trimestrele anterioare, valori mai ridicate pentru barbati (64,0%, fata de 50,8% pentru femei) si pentru persoanele din mediul rural (58,8%, fata de 56,4% in mediul urban).

Rata de ocupare a tinerilor (15-24 ani) era de 23,5%.

Rata de ocupare a populatiei in varsta de 20-64 ani a fost de 62,2%, la o distanta de 12,8 puncte procentuale fata de tinta de 75%, propusa pentru anul 2020 prin proiectul Strategiei Europa 2020.

In ultimul trimestru din 2009, populatia activa a Romaniei era de 9,75 milioane de persoane, din care, 9,02 milioane de persoane erau ocupate si 731.000 persoane erau someri.

Somerii in sens BIM sunt persoanele in varsta de 15-74 ani care indeplinesc simultan urmatoarele conditii: nu au un loc de munca, sunt disponibile sa inceapa lucrul in urmatoarele doua saptamani, s-au aflat in cautare activa a unui loc de munca, oricand in decursul ultimelor patru saptamani.