Guvernul a modificat Legea Arhivelor Nationale astfel incat activitatea de arhivare, doar pentru documentele cu valoare practica, sa poata fi facuta de catre operatori economici care presteaza servicii arhivistice, a anuntat Ioana Muntean, purtatorul de cuvant al Guvernului. In prezent, exista operatori economici care presteaza servicii arhivistice, insa nu sunt autorizati de catre Arhivele Nationale. In baza proiectului de act normativ aprobat de Guvern, acesti operatori economici vor putea fi autorizati de Arhivele Nationale sau de serviciile judetene ale Arhivelor Nationale.

Proiectul de lege adoptat de executiv are in vedere facilitarea accesului la unele documente cu valoare practica. „Cele mai multe solicitari venite din partea cetatenilor vizeaza eliberarea de adeverinte care sa ateste vechimea in munca, in special de la societati comerciale care s-au desfiintat sau sunt in lichidare. In prezent, eliberarea acestor adeverinte poate dura destul de mult, uneori fiind chiar imposibila, atat din cauza deficitului acut de spatii de depozitare si a personalului insuficient incadrat la Arhivele Nationale, cat si din cauza lipsei de fonduri necesare desfasurarii acestor activitati”, a precizat Ioana Muntean.

Preluarea activitatii de arhivare de catre firme private va fi facuta in cazul documentelor care nu au ajuns la nici o institutie, precum si pentru documentele cu valoare practica ce vor fi create in viitor.

Potrivit actului normativ, creatorii si detinatorii de documente sau, dupa caz, succesorii in drepturi ai acestora sunt obligati sa elibereze, la cererea persoanelor fizice si a persoanelor juridice, certificate, copii si extrase de pe documentele pe care le creeaza sau le detin, daca acestea se refera la drepturi care il privesc pe solicitant.

Actul normativ adoptat de Guvern precizeaza, de asemenea, ca, in cazul desfiintarii unor asemenea institutii publice sau private, fara ca activitatea acestuia sa fie continuata, documentele cu valoare istorica se preiau de Arhivele Nationale sau de serviciile judetene ale Arhivelor Nationale.

Documentele cu valoare practica, in baza carora se elibereaza copii, certificate si extrase privind drepturile referitoare la stagiile de cotizare la asigurarile sociale ale cetatenilor, se predau operatorilor economici autorizati.

„In prezent, exista operatori economici infiintati in baza Legii Societatilor Comerciale, deci cu capital privat, neautorizati de catre Arhivele Nationale care presteaza servicii arhivistice, iar in baza acestei ordonante, vor putea fi autorizati. De asemenea, vor putea fi autorizati si alti operatori economici care sa desfasoare aceasta activitate”, a precizat purtatorul de cuvant al Guvernului.

Conditii de autorizare

  • Autorizarea pentru functionarea operatorilor economici, ca prestatori de servicii arhivistice, se va face de catre Arhivele Nationale sau de serviciile judetene ale Arhivelor Nationale.
  • Aceasta autorizatie de functionare se elibereaza, contra cost, daca sunt indeplinite cumulativ mai multe conditii referitoare la competenta profesionala, baza materiala, existenta unui fond destinat acoperirii cheltuielilor ocazionate de transferul documentelor detinute, in caz de incetare a activitatii, si de existenta unor reglementari interne de practica arhivistica.
  • Autorizatia de functionare se elibereaza pentru o perioada de 3 ani si poate sa fie reinnoita pentru aceeasi perioada.