Firmele private autorizate vor putea prelua o parte din activitatea de la Arhivele Nationale

de Claudia Pirvoiu     HotNews.ro
Miercuri, 7 aprilie 2010, 15:36 Economie | Companii


Guvernul a modificat Legea Arhivelor Nationale astfel incat activitatea de arhivare, doar pentru documentele cu valoare practica, sa poata fi facuta de catre operatori economici care presteaza servicii arhivistice, a anuntat Ioana Muntean, purtatorul de cuvant al Guvernului. In prezent, exista operatori economici care presteaza servicii arhivistice, insa nu sunt autorizati de catre Arhivele Nationale. In baza proiectului de act normativ aprobat de Guvern, acesti operatori economici vor putea fi autorizati de Arhivele Nationale sau de serviciile judetene ale Arhivelor Nationale.

Proiectul de lege adoptat de executiv are in vedere facilitarea accesului la unele documente cu valoare practica. „Cele mai multe solicitari venite din partea cetatenilor vizeaza eliberarea de adeverinte care sa ateste vechimea in munca, in special de la societati comerciale care s-au desfiintat sau sunt in lichidare. In prezent, eliberarea acestor adeverinte poate dura destul de mult, uneori fiind chiar imposibila, atat din cauza deficitului acut de spatii de depozitare si a personalului insuficient incadrat la Arhivele Nationale, cat si din cauza lipsei de fonduri necesare desfasurarii acestor activitati”,  a precizat Ioana Muntean.

Preluarea activitatii de arhivare de catre firme private va fi facuta in cazul documentelor care nu au ajuns la nici o institutie, precum si pentru documentele cu valoare practica ce vor fi create in viitor.

Potrivit actului normativ, creatorii si detinatorii de documente sau, dupa caz, succesorii in drepturi ai acestora sunt obligati sa elibereze, la cererea persoanelor fizice si a persoanelor juridice, certificate, copii si extrase de pe documentele pe care le creeaza sau le detin, daca acestea se refera la drepturi care il privesc pe solicitant.

Actul normativ adoptat de Guvern precizeaza, de asemenea, ca, in cazul desfiintarii unor asemenea institutii publice sau private, fara ca activitatea acestuia sa fie continuata, documentele cu valoare istorica se preiau de Arhivele Nationale sau de serviciile judetene ale Arhivelor Nationale.

Documentele cu valoare practica, in baza carora se elibereaza copii, certificate si extrase privind drepturile referitoare la stagiile de cotizare la asigurarile sociale ale cetatenilor, se predau operatorilor economici autorizati.

„In prezent, exista operatori economici infiintati in baza Legii Societatilor Comerciale, deci cu capital privat, neautorizati de catre Arhivele Nationale care presteaza servicii arhivistice, iar in baza acestei ordonante, vor putea fi autorizati. De asemenea, vor putea fi autorizati si alti operatori economici care sa desfasoare aceasta activitate”, a precizat purtatorul de cuvant al Guvernului.

Conditii de autorizare

 • Autorizarea pentru functionarea operatorilor economici, ca prestatori de servicii arhivistice, se va face de catre Arhivele Nationale sau de serviciile judetene ale Arhivelor Nationale.
 • Aceasta autorizatie de functionare se elibereaza, contra cost, daca sunt indeplinite cumulativ mai multe conditii referitoare la competenta profesionala, baza materiala, existenta unui fond destinat acoperirii cheltuielilor ocazionate de transferul documentelor detinute, in caz de incetare a activitatii, si de existenta unor reglementari interne de practica arhivistica.
 • Autorizatia de functionare se elibereaza pentru o perioada de 3 ani si poate sa fie reinnoita pentru aceeasi perioada.
Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

4212 vizualizari

 • 0 (0 voturi)    
  Viitorul... (Miercuri, 7 aprilie 2010, 15:50)

  Nicu Vacaraoiu [anonim]

  Acesta va fi viitorul. Banii sunt putini, iar solutia va fi externalizarea serviciilor, adica cat mai multe contracte cu autoritati si institutii publice.
  Se vor externaliza si serviciile contabile, de personal, juridice, audit, etc din primarii, consilii judetene, finante publice, alte institu'ii publice.
  Vom ajunge sa nu mai stiim cine, cum, ce face!
  Dar vor exista multe, multe contracte oneroase de prestari diverse servici, de la arhivare pana la cele de carat gunoiul, toate la pret dublu pentru ca sunt facute cu statul.
 • 0 (0 voturi)    
  ceee????? (Miercuri, 7 aprilie 2010, 16:01)

  cet23 [anonim]

  Sa vedeti ca o sa platim din banii publici milioane de euro ca nu stiu ce firma sa depoziteze cateva cutii de dosare!
  Sugestie pentru ziaristi: ia vedeti care dintre oamenii puterii sau apropriatii lor au o firma de asta de depozitare? Cercetari in special matusicile, bunicutele, cu predilectie trecute de 80 de ani! Prietenii (din parlament) stiu de ce! :)))
 • 0 (0 voturi)    
  Interese (Miercuri, 7 aprilie 2010, 21:20)

  Carol [anonim]

  E clar ca este un progres, dar in acelasi timp e clar ca exista si interese foarte mari. Probabil ca exista multe rude de ale politicienilor care au firme, depozite de profil, altminteri nu se explica bunavointa guvernului. Legea arhivelor saraca zace de ani de zile undeva uitata, chiar daca legislatia arhivistica este ca vai de lume, permisiva, lacunara si masiv incalcata. Totusi guvernul in marinimia lui se gaseste sa rezolve doar o chestiune mica, aceea a firmelor de depozitare. Vi se pare curios, mie nu! Restul problemelor care macina sistemul arhivelor nu intereseaza pe nimeni. Sunt multe de spus, dar ne uscam gura de pomana cu omul politic.


Abonare la comentarii cu RSS

ESRI

Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by