Productia industriala (serie bruta) a crescut in luna februarie cu 4,3%, insa a scazut cu 0,4% comparativ cu aceeasi luna a anului trecut, potrivit datelor Institutului National de Statistica (INS). Totodata, cifra de afaceri din industrie s-a majorat in februarie, atat comparativ cu luna precedenta, cat si cu aceeasi luna din 2009.

Industria prelucratoare a sustinut avansul productiei industriale in februarie

Avansul de 4,3% din februarie al productiei industriale fata de luna anterioara, s-a datorat cresterii cu 7,0% a industriei prelucratoare. Productia si furnizarea de energie electrica si termica, gaze, apa calda si aer conditionat si industria extractiva au scazut insa cu 7,7%, respectiv cu 1,6%.

Pe marile grupe industriale s-au inregistrat cresteri in industria bunurilor intermediare (+9,2%), industria bunurilor de uz curent (+8,5%), industria bunurilor de folosinta indelungata (+8,2%) si industria bunurilor de capital (+6,5%). Industria energetica a scazut cu 8,5%.

Cifra de afaceri din industrie a crescut cu 6,0% in februarie, sustinuta de avansul cu 7,1% al afacerilor din industria prelucratoare. In industria extractiva cifra de afaceri s-a redus cu 11,1%.

Pe marile grupe industriale, cresteri ale cifrei de afaceri s-au inregistrat in industria bunurilor intermediare (+10,9%), industria bunurilor de folosinta indelungata (+9,5%), industria bunurilor de uz curent (+6,5%) si industria bunurilor de capital (+3,3%), in vreme ce in industria energetica afacerile au scazut cu 3,2%.

In ceea ce priveste comenzile noi din industrie, acestea s-au redus cu 5,0%, datorita scaderii din industria bunurilor intermediare (-29,2%). De asemenea, cresteri ale comenzilor noi s-au inregistrat in industria bunurilor de folosinta indelungata (+25,9%), industria bunurilor de capital (+15,8%) si industria bunurilor de uz curent (+7,2%).

Dupa un avans de 6,9% in ianuarie, productia industriala a scazut in februarie cu 0,4% comparativ cu aceeasi luna din 2009

Comparativ cu luna corespunzatoare din anul precedent, productia industriala a scazut cu 0,4%, determinata de reducerea productiei din industria extractiva (-7,7%) si industria prelucratoare (-1,7%). Productia si furnizarea de energie electrica si termica, gaze, apa calda si aer conditionat a crescut cu 12,4%.

Pe marile grupe industriale s-au inregistrat scaderi in industria bunurilor de folosinta indelungata (-14,2%), industria bunurilor de uz curent (-12,2%) si in industria bunurilor intermediare (-1,9%). Industria bunurilor de capital si industria energetica au crescut cu 8,7%, respectiv cu 4,5%.

Afacerile din industrie au crescut cu 3,3% fata de luna februarie 2009, datorita avansului inregistrat in industria prelucratoare (+3,8%), care a compensat scaderea de 4,8% din industria extractiva.

Pe grupe industriale, cresteri ale cifrei de afaceri s-au inregistrat in industria energetica (+15,3%), industria bunurilor de capital (+11,6%) si industria bunurilor intermediare (+0,8%), in vreme ce scaderi au avut loc in industria bunurilor de folosinta indelungata (-4,8%) si industria bunurilor de uz curent (-3,7%).

Comenzile noi din industrie au crescut cu 11,0% comparativ cu luna corespunzatoare din anul precedent, datorita avansului din industria bunurilor de capital (+17,5%), industria bunurilor intermediare (+7,8%) si industria bunurilor de folosinta indelungata (+4,7%). In industria bunurilor de uz curent, comenzile au scazut cu 2,0%.

Afacerile din industrie au avansat cu 5% in primele doua luni, pe fondul cresterii cifrei de afaceri din industria prelucratoare

In primele doua luni ale anului, productia industriala a avansat cu 2,7% comparativ cu aceeasi perioada din anul precedent, datorita cresterilor inregistrate de productia si furnizarea de energie electrica si termica, gaze, apa calda si aer conditionat (+13,6%) si de industria prelucratoare (+2,0%). In industria extractiva s-a inregistrat o scadere cu 10,9% a productiei.

Pe marile grupe industriale s-au inregistrat cresteri in industria bunurilor de capital (+13,9%), industria energetica (+7,3%) si in industria bunurilor intermediare (+3,7%). Industria bunurilor de uz curent si industria bunurilor de folosinta indelungata au scazut cu 14,0%, respectiv cu 13,1%.

In perioada 1 ianuarie - 28 februarie, cifra de afaceri din industrie a avansat cu 5,0%, pe fondul cresterii cu 5,7% a afacerilor din industria prelucratoare. Pe grupe de activitate, s-au inregistrat cresteri in industria bunurilor de capital (+18,7%) si industria energetica (+17,9%), in vreme ce scaderi ale cifrei de afaceri au avut loc in industria bunurilor de folosinta indelungata (-4,2%), industria bunurilor de uz curent (-3,6%) si industria bunurilor intermediare (-0,1%).

Totodata, comenzile noi din industrie s-au majorat cu 13,7%, fiind sustinute de comenzile primite de companiile din industria bunurilor intermediare (+23,4%), industria bunurilor de capital (+12,5%) si industria bunurilor de folosinta indelungata (+0,2%). In industria bunurilor de uz curent comenzile s-au redus cu 4,4%.