INS: Productia industriala a crescut cu 4,3% in februarie, insa a scazut comparativ cu aceeasi luna din 2009

de Dragos Comache     HotNews.ro
Joi, 8 aprilie 2010, 10:16 Economie | Companii

Productia industriala (serie bruta) a crescut in luna februarie cu 4,3%, insa a scazut cu 0,4% comparativ cu aceeasi luna a anului trecut, potrivit datelor Institutului National de Statistica (INS). Totodata, cifra de afaceri din industrie s-a majorat in februarie, atat comparativ cu luna precedenta, cat si cu aceeasi luna din 2009.

Industria prelucratoare a sustinut avansul productiei industriale in februarie

Avansul de 4,3% din februarie al productiei industriale fata de luna anterioara, s-a datorat cresterii cu 7,0% a industriei prelucratoare. Productia si furnizarea de energie electrica si termica, gaze, apa calda si aer conditionat si industria extractiva au scazut insa cu 7,7%, respectiv cu 1,6%.

Pe marile grupe industriale s-au inregistrat cresteri in industria bunurilor intermediare (+9,2%), industria bunurilor de uz curent (+8,5%), industria bunurilor de folosinta indelungata (+8,2%) si industria bunurilor de capital (+6,5%). Industria energetica a scazut cu 8,5%.

Cifra de afaceri din industrie a crescut cu 6,0% in februarie, sustinuta de avansul cu 7,1% al afacerilor din industria prelucratoare. In industria extractiva cifra de afaceri s-a redus cu 11,1%.

Pe marile grupe industriale, cresteri ale cifrei de afaceri s-au inregistrat in industria bunurilor intermediare (+10,9%), industria bunurilor de folosinta indelungata (+9,5%), industria bunurilor  de uz curent (+6,5%) si industria bunurilor de capital (+3,3%), in vreme ce in industria energetica afacerile au scazut cu 3,2%.  

In ceea ce priveste comenzile noi din industrie, acestea s-au redus cu 5,0%, datorita scaderii din industria bunurilor intermediare (-29,2%). De asemenea, cresteri ale comenzilor noi s-au inregistrat in industria  bunurilor de folosinta indelungata (+25,9%), industria bunurilor de capital (+15,8%) si industria bunurilor de uz curent (+7,2%).

Dupa un avans de 6,9% in ianuarie, productia industriala a scazut in februarie cu 0,4% comparativ cu aceeasi luna din 2009

Comparativ cu luna corespunzatoare din anul precedent, productia industriala a scazut cu 0,4%, determinata de reducerea productiei din industria extractiva (-7,7%) si industria prelucratoare (-1,7%). Productia si furnizarea de energie electrica si termica, gaze, apa calda si aer conditionat a crescut cu 12,4%.

Pe marile grupe industriale s-au inregistrat scaderi in industria bunurilor de folosinta indelungata (-14,2%), industria bunurilor de uz curent (-12,2%) si in industria bunurilor intermediare (-1,9%). Industria bunurilor de capital si industria energetica au crescut cu 8,7%, respectiv cu 4,5%.

Afacerile din industrie au crescut cu 3,3% fata de luna februarie 2009, datorita avansului inregistrat in industria prelucratoare (+3,8%), care a compensat scaderea de 4,8% din industria extractiva.

Pe grupe industriale, cresteri ale cifrei de afaceri s-au inregistrat in industria energetica (+15,3%), industria bunurilor de capital (+11,6%) si industria bunurilor intermediare (+0,8%), in vreme ce scaderi au avut loc in industria bunurilor de  folosinta indelungata (-4,8%) si industria bunurilor de uz curent (-3,7%).  

Comenzile noi din industrie au crescut cu 11,0% comparativ cu luna corespunzatoare din anul precedent, datorita avansului din industria bunurilor de capital (+17,5%), industria bunurilor intermediare (+7,8%) si industria bunurilor de folosinta indelungata (+4,7%). In industria bunurilor de uz curent, comenzile au scazut cu 2,0%.

Afacerile din industrie au avansat cu 5% in primele doua luni, pe fondul cresterii cifrei de afaceri din industria prelucratoare

In primele doua luni ale anului, productia industriala a avansat cu 2,7% comparativ cu aceeasi perioada din anul precedent, datorita cresterilor inregistrate de productia si furnizarea de energie electrica si termica, gaze, apa calda si aer conditionat (+13,6%) si de industria prelucratoare (+2,0%). In industria extractiva s-a inregistrat o scadere cu 10,9% a productiei.

Pe marile grupe industriale s-au inregistrat cresteri in industria bunurilor de capital (+13,9%), industria energetica (+7,3%) si in industria bunurilor intermediare (+3,7%). Industria bunurilor de uz curent si industria bunurilor de folosinta indelungata au scazut cu 14,0%, respectiv cu 13,1%.

In perioada 1 ianuarie - 28 februarie, cifra de afaceri din industrie a avansat cu 5,0%, pe fondul cresterii cu 5,7% a afacerilor din industria prelucratoare. Pe grupe de activitate, s-au inregistrat cresteri in industria bunurilor de capital (+18,7%) si industria energetica (+17,9%), in vreme ce scaderi ale cifrei de afaceri au avut loc in industria bunurilor de folosinta indelungata (-4,2%), industria bunurilor de uz curent  (-3,6%) si industria bunurilor intermediare (-0,1%).

Totodata, comenzile noi din industrie s-au majorat cu 13,7%, fiind sustinute de comenzile primite de companiile din industria bunurilor intermediare (+23,4%), industria bunurilor de capital (+12,5%) si industria bunurilor de folosinta indelungata (+0,2%). In industria bunurilor de uz curent comenzile s-au redus cu 4,4%.


Citeste mai multe despre   Material sustinut de Julius Meinl

Ce-am pierdut? Fericirea. Cantările unei lumi dispărute vin de la formația Trei Parale. Vezi partea a doua și țitera

Am pierdut totul, Fericirea, mai ales. Cred cei de la "Trei parale". O spun ei, cei care sunt în preajma fericirii mereu. Ce-ți trebuie altceva mai mult decât să știi să cânți, de la țițeră la fluier. Să culegi cântece de la țărani. Cu care te împrietenești, fluierând, culegând mere, cosind fân. De ce nu, să ai chef, la nunți și botezuri. VIDEOinterviu cu formația Trei Parale.

770 vizualizari

 • -1 (1 vot)    
  Titlu inselator (Joi, 8 aprilie 2010, 11:03)

  Tata [anonim]

  Fata de februarie 2009 (cand deja era scazuta puternic fata de februarie 2008) industria e in scadere de 0.4%, SUNTEM INTR-O CADERE CONTINUA dar titlul este optimist !!! Bravo domnii jurnalisti, sunteti cei mai tari !
  • 0 (0 voturi)    
   Explicatie (Joi, 8 aprilie 2010, 12:40)

   Marian [anonim] i-a raspuns lui Tata

   Inseamna ca suntem pe crestere dar nu am recuperat inca scaderea din perioada feb 09 - ian 10...
   Tu poti sa te lamentezi in continuare, faptul ca nu gasesti explicatia logica este dovada valorii tale. :)))
   • 0 (0 voturi)    
    Valoarea ta care e? (Joi, 8 aprilie 2010, 13:07)

    Tata [anonim] i-a raspuns lui Marian

    Eu am scris ceva real reflectat in cifre. Conform statisticilor continuam sa fim in declin. Ianuarie e cea mai slaba luna dpdv al output-ului industrial. Nu face nimeni comparatie intre februarie si ianuarie si sa mai si traga concluzii decat daca e foarte slab sau vrea sa manipuleze.
    Eu am scris ceva clar si concis. Tu ai atacat persoana ca >>>0<<<. Despre valoarea ta cred ca nici nu mai trebuie sa ne intrebam. Pacat ca sunteti prea multi in aceasta tara!


Abonare la comentarii cu RSSESRI

Top 5 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri

Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.
hosted by
powered by
developed by
mobile version