Organizatia patronala a IMM-urilor, CNIPMMR, considera ca impozitul forfetar prezentat prin proiectul Ordonantei de Urgenta aflat in discutie la Ministerul Finantelor Publice va avea ca efect desfiintarea unui numar foarte mare de firme din cele 28 de Coduri CAEN vizate si, in anumite situatii impozitul poate ajunge la 28% din veniturile brute - "o fiscalitate excesiva". Patronatul solicita indreptarea acestui impozit cu prioritate catre "sectoarele in care activeaza societatile multinationale si marile intreprinderi".

UPDATE HotNews.ro a obtinut Proiectul legislativ. Vezi in documentul atasat lista completa a domeniilor vizate si metoda de calcul propusa de Guvern.

Potrivit CNIPMMR, in proiectul care se discuta acum la MFP sunt vizate firmele care au ca activitate principala una inclusa in cele 28 de coduri CAEN si au venituri totale anuale care nu depasesc un anumit prag de venituri totale anuale. Pentru acest prag sunt formulate doua propuneri: 35.000 euro si 100.000 de euro.

Proiectul cuprinde si doua exemple de calcul, analizate de catre patronatul IMM-urilor. Astfel:

  • "pentru codul CAEN 5610, rezulta ca in cazul unui restaurant-sat, suprafata utila 240 mp, impozitul forfetar datorat este de 24% din totalul veniturilor brute,
  • iar pentru un restaurant-municipiu categoria A, suprafata utila 240 mp impozitul forfetar este de 28% din totalul veniturilor brute, fiind o diferenta enorma fata de impozitul pe profit de 16% care se calculeaza la profitul net si nu la venitul brut.
  • In aceste conditii, cota impozitului forfetar de 24% respectiv 28% din veniturile brute reprezinta o fiscalitate excesiva, care va avea ca efecte desfiintarea unui numar foarte mare de societati comerciale din codurile CAEN prevazute in domeniul de plicabilitate, cu efecte drastice asupra bugetului de stat".

In al doilea document atasat, explicatiile si pozitia CNIPMMR fata de Proiectul legislativ.

Intreprinzatorii din Bucovina spun ca vor da faliment

Liliana Agheorghicesei, presedintele Federatiei patronale a IMM-urilor din judetul Suceava si detinatoare a a unei pensiuni a declarat ca, in aceasta formula, impozitul va conduce la falimentarea a 90% din micii intreprinzatori in turism din aceasta zona. "Deja, impozitul minim care se aplica in prezent a dus la inchiderea a peste 2.000 de firme din judet. Gradul de ocupare este foarte redus, asteptam sarbatorile pentru a avea clienti. Este imposibil sa rezistam financiar daca vom mai avea de platit si alte taxe".

Ovidiu Nicolescu: "Nu vrem ca acest proiect sa iasa din Minister"

Presedintele CNIPMMR, Ovidiu Nicolescu a spus ca acest document "trebuie oprit sau revizuit fundamental. Reactionam public tocmai pentru ca el sa nu intre in dezbatere in aceata forma".

Exemplu de calcul, inclus in Proiectul legislativ:

(1) Impozitul forfetar se stabileste dupa cum urmeaza:

a) Impozitul forfetar pentru categoria “Restaurante, baruri, cafenele” (cod CAEN 5610,5621, 5629 si 5630)

Valoare impozit forfetar = K* (0,3*x + 0,7*y), unde:

k = 2000

x = este o variabila a carei valoare difera in functie de rangul localitatii, astfel:

  • x = 1 pentru sat
  • x = 1,5 pentru comuna;
  • x = 2 pentru oras;
  • x = 4 pentru municipiu zona D;
  • x = 8 pentru municipiu zona C;
  • x = 10 pentru municipiu zona B;
  • x = 12,5 pentru municipiu zona A;

y este variabila ce poate lua valori diferite in functie de suprafata utila, astfel:

  • y= 1 pentru o suprafata de pana la 10m2 inclusiv;
  • y= 2 pentru o suprafata cuprinsa peste11 m2 pana la 20m2 inclusiv;
  • y= 3 pentru o suprafata cuprinsa peste 21 m2 pana la 30m2 inclusiv;
  • y= 4 pentru o suprafata cuprinsa peste 31 m2 pana la 40m2 inclusiv;.
  • y = 5 pentru o suprafata cuprinsa peste 41 m2 pana la 50m2 inclusiv;
  • y = 6 pentru o suprafata cuprinsa peste 51 m2 pana la 60m2 inclusiv;
  • y = 7 pentru o suprafata cuprinsa peste 61 m2 pana la 70m2 inclusiv;
  • y = 8 pentru o suprafata cuprinsa peste 71 m2 pana la 80m2 inclusiv;
  • y = 9 pentru o suprafata cuprinsa peste 81 m2 pana la 90m2 inclusiv;
  • y = 10 pentru o suprafata cuprinsa peste 91 m2 pana la 100m2 inclusiv;
  • y = 12 pentru o suprafata cuprinsa peste 101 pana la 120m2 inclusiv;
  • y = 14 pentru o suprafata cuprinsa peste 121 pana la 140m2 inclusiv;
  • y = 16 pentru o suprafata cuprinsa peste 141 pana la 160m2 inclusiv;
  • y = 18 pentru o suprafata cuprinsa peste 161 pana la 180m2 inclusiv;
  • y = 20 pentru o suprafata cuprinsa peste 181 pana la 200m2 inclusiv;
  • y = 22 pentru o suprafata cuprinsa peste 201 pana la 220m2 inclusiv;
  • y = 24 pentru o suprafata cuprinsa peste 221 pana la 240m2 inclusiv.