UPDATE HotNews.ro a obtinut Proiectul legislativ. Vezi in documentul atasat lista completa a domeniilor vizate si metoda de calcul propusa de Guvern.
Potrivit CNIPMMR, in proiectul care se discuta acum la MFP sunt vizate firmele care au ca activitate principala una inclusa in cele 28 de coduri CAEN si au venituri totale anuale care nu depasesc un anumit prag de venituri totale anuale. Pentru acest prag sunt formulate doua propuneri: 35.000 euro si 100.000 de euro.
Proiectul cuprinde si doua exemple de calcul, analizate de catre patronatul IMM-urilor. Astfel:
- "pentru codul CAEN 5610, rezulta ca in cazul unui restaurant-sat, suprafata utila 240 mp, impozitul forfetar datorat este de 24% din totalul veniturilor brute,
- iar pentru un restaurant-municipiu categoria A, suprafata utila 240 mp impozitul forfetar este de 28% din totalul veniturilor brute, fiind o diferenta enorma fata de impozitul pe profit de 16% care se calculeaza la profitul net si nu la venitul brut.
- In aceste conditii, cota impozitului forfetar de 24% respectiv 28% din veniturile brute reprezinta o fiscalitate excesiva, care va avea ca efecte desfiintarea unui numar foarte mare de societati comerciale din codurile CAEN prevazute in domeniul de plicabilitate, cu efecte drastice asupra bugetului de stat".
Intreprinzatorii din Bucovina spun ca vor da faliment
Liliana Agheorghicesei, presedintele Federatiei patronale a IMM-urilor din judetul Suceava si detinatoare a a unei pensiuni a declarat ca, in aceasta formula, impozitul va conduce la falimentarea a 90% din micii intreprinzatori in turism din aceasta zona. "Deja, impozitul minim care se aplica in prezent a dus la inchiderea a peste 2.000 de firme din judet. Gradul de ocupare este foarte redus, asteptam sarbatorile pentru a avea clienti. Este imposibil sa rezistam financiar daca vom mai avea de platit si alte taxe".
Ovidiu Nicolescu: "Nu vrem ca acest proiect sa iasa din Minister"
Presedintele CNIPMMR, Ovidiu Nicolescu a spus ca acest document "trebuie oprit sau revizuit fundamental. Reactionam public tocmai pentru ca el sa nu intre in dezbatere in aceata forma".
Exemplu de calcul, inclus in Proiectul legislativ:
(1) Impozitul forfetar se stabileste dupa cum urmeaza:
a) Impozitul forfetar pentru categoria “Restaurante, baruri, cafenele” (cod CAEN 5610,5621, 5629 si 5630)
Valoare impozit forfetar = K* (0,3*x + 0,7*y), unde:
k = 2000
x = este o variabila a carei valoare difera in functie de rangul localitatii, astfel:
- x = 1 pentru sat
- x = 1,5 pentru comuna;
- x = 2 pentru oras;
- x = 4 pentru municipiu zona D;
- x = 8 pentru municipiu zona C;
- x = 10 pentru municipiu zona B;
- x = 12,5 pentru municipiu zona A;
y este variabila ce poate lua valori diferite in functie de suprafata utila, astfel:
- y= 1 pentru o suprafata de pana la 10m2 inclusiv;
- y= 2 pentru o suprafata cuprinsa peste11 m2 pana la 20m2 inclusiv;
- y= 3 pentru o suprafata cuprinsa peste 21 m2 pana la 30m2 inclusiv;
- y= 4 pentru o suprafata cuprinsa peste 31 m2 pana la 40m2 inclusiv;.
- y = 5 pentru o suprafata cuprinsa peste 41 m2 pana la 50m2 inclusiv;
- y = 6 pentru o suprafata cuprinsa peste 51 m2 pana la 60m2 inclusiv;
- y = 7 pentru o suprafata cuprinsa peste 61 m2 pana la 70m2 inclusiv;
- y = 8 pentru o suprafata cuprinsa peste 71 m2 pana la 80m2 inclusiv;
- y = 9 pentru o suprafata cuprinsa peste 81 m2 pana la 90m2 inclusiv;
- y = 10 pentru o suprafata cuprinsa peste 91 m2 pana la 100m2 inclusiv;
- y = 12 pentru o suprafata cuprinsa peste 101 pana la 120m2 inclusiv;
- y = 14 pentru o suprafata cuprinsa peste 121 pana la 140m2 inclusiv;
- y = 16 pentru o suprafata cuprinsa peste 141 pana la 160m2 inclusiv;
- y = 18 pentru o suprafata cuprinsa peste 161 pana la 180m2 inclusiv;
- y = 20 pentru o suprafata cuprinsa peste 181 pana la 200m2 inclusiv;
- y = 22 pentru o suprafata cuprinsa peste 201 pana la 220m2 inclusiv;
- y = 24 pentru o suprafata cuprinsa peste 221 pana la 240m2 inclusiv.
NU scrie nicaieri in proiectul legislativ, ca impozitul se va aplica la veniturile brute.
Daca luam acelasi exemplu al CNIPMMR cu restaurant-sat de 240 mp, avem :
2000 x (0.3 x 1 + 0.7 x 24) = 34200
Impozitul forfetar anual este de RON 34200 pentru companiile care se incadreaza in aceste criterii.
Deci, nu mai sariti aiurea in sus, fara sa cititi despre ce este vorba. Calculele lor sunt fundamental gresite, pentru ca la art.107 nu se precizeaza nicaieri ca impozitul se aplica la veniturile brute si mai mult decat atat, nu reprezinta o cota procentuala (in cazul in care au considerat acest lucru).
Forfetarul este un instrument de a obliga la plata taxelor domeniile unde evaziunea fiscala e foarte mare. Se practica si in alte tari, nu l-am inventat noi. Toata lumea trebuie sa se obisnuiasca sa plateasca taxele conform legii, fie ca l eplace fie ca nu.
Exista legi care te baga in puscarie daca nu vrei sa platesti impozitele pentru stat? Asta este o amenintare cu agresiunea la fel ca atunci cind un tilhar iti pune pistolul la timpla si iti cere bani (si poate sa iti ofere in schimb o acadea)!
Mai ai si alte aberatii din astea? In general daca o firma nu-si plateste taxele pentru o perioada deajusnde mare de timp statul o executa silit. Si in functie de cum a invirtit firma respectiva banii,s e poate ajunge si la penal
Statul "nationalizeaza" (prin impozite) 75-80% din resursele pentru care munceste un salariat si este tragic!
Si ce motivatie mai are statul sa satisfaca nevoile cetateanului, daca incaseaza banii indiferent de calitatea serviciilor prestate (vezi calitatea sistemului medical, de invatamin, a infrastructurii, etc.)?
Daca oameniilor nu li s-ar mai lua 80% din munca lor (si ar plati impozite maxim 10%) ar avea bani de servicii medicale private, sa-si duca copiii la scoli private, etc.
Evaziunea este , in cele din urma, o forma de protejare a muncii oamenilor. Daca eu as putea sa evazionez (sa nu platesc impozite) te asigur ca as fi extrem de fericit! Daca statul ne tilhareste, avem tot dreptul sa ne aparam!
Acum ai priceput? ;-)
2. Motivatia de a satisface nevoile cetateanului ar trebui sa fi dorinta de a fi votat din nou. Ca la noi o parte importanta din cetateni voteaza pentru 3 kile de zahar sau 3 mici si-o bere, asta e alta discutie.
3. Evaziunea este o forma de protectie ? Evaziunea e o forma de tilharie. Tu te crezi haiduc in munti care fura de la bogati. Respectarea legilor e o chestie de bun simt.
Ceea ce propui tu este altfel de societate, cu stat minimal, ca iar ajungem aici. Si stat minimal este SUA, care-ti ia cele mai mici impozite si-ti ofera cea mai mica protectie sociala. Daca si SUA iti ia mprea multi bani, te sfatuiesc sa te duci pe o insula pustie si sa-ti faci propriul stat care sa se intretina cu 10% impozite.
In rest iti urez sanatate, si daca smenuiesti taxe ai grija sa nu te prinda fiscul si sa ajungi dupa gratii.
2) Exista trei sisteme de decizie la nivelul societatii:
a) Dictatura (cind un tiran decide pentru toti; ex: comunism, egiptul faraonic, s.a.);
b) Democratia (care atunci cind incalca sfera privata a individului devine tiranie a majoritatii, ex: majoritatea nu ar trebui sa-ti spuna cu cine sa te casatoresti);
c) Piata libera (fiecare decide pentru el cumparind si vinzind - singura varianta care este morala si eficienta)
3) Deci apararea bunurilor proprii de tilhar se numeste tilharie? Daca eu imi ascund banii de hoti se numeste tilharie?
De ce ma obligi tu pe mine sa contribui la un sistem de asigurari sociale pe care nu dau doi bani? Daca tu vrei sa platesti enorm pentru o "mizerie de servicii", e problema ta, dar nu ma obliga pe si mine!
Referitor la parasirea tarii, de ce nu pleci tu in Coreea de Nord? Serios! Pentru mine, au valoare bunurile pe care le-am cumparat cu banii cistigati prin munca mea (casa mea), dar tu care esti dispus sa te lasi pe mina statului, ce te retine sa nu te duci in Cuba sau Coreea de Nord?
Frati romani, evitati, pe cit posibil, sa va lasati tilhariti de stat! Birocratii sint niste paraziti care isi fac salarii nesimtite furindu-va trei sferturi din rezultatul muncii si au tupeul sa va ceara sa-i respectati!
Afara cu 90% din bugetivori, desfiintate 90% din legi, impozit unic de 5% din PIB, privatizate scolile, spitalele, autostrazile, etc.
Nu mai vreau minciuni aberante, vreau sa imi cumpa singur ce am nevoie, nu sa mai imi dea statul "drepturi" pe banii mai (impozite)!
Eu voi iesi in strada impotriva birocratiei!
SUA nu este deloc un model de stat minimal, din nefericire! Dar eu te sfatuesc sa te duci tu in Coreea de Nord si sa iti pui in aplicare tezele socialiste si sa ne lasi pe noi ceilalti in pace!
In Europa in general, si in Romania in particular, statul are tendinta de a asigura tot felul de beneficii poporului: invatamant gratuit, sistem de sanatate, somaj, si tot asha. Si pentru toate astea se cer de taxe si impozite mari.
In SUA impozitul este mic, dar nu ai asigurare medicala (ti-o faci tu daca vrei) nu ai pensie (la fel e dreptul tau sa cotizezi la o pensie privata). Acolo daca te asiguri beneficiezi de servicii, daca nu, nu. Iar costurile cu salariul sunt de 25-30% (impozit + contributii).
In Canada si in Europa (cu mici exceptii), situatia e la polul opus. Costurile cu salariul sunt de 60-65%, dar beneficiezi de sistem de sanatate public, invatamant gratuit, ajutor de somaj aproape cit salariul, si tot asha.
Sunt doua filozofii diferite, fiecare are avantaje si dezavantaje.
Eu sunt adeptul statului minimal, poate si datorita veniturilor pe care le obtin.
Sper ca m-am facut inteles de data asta.
Cum vine asta: e gratuit, dar platim?
Ma bucur ca esti adept al statului minimal, pentru ca orice alta forma de stat (stat totalitar sau stat obez) nu face decit sa saraceasca cetatenii luindu-le impozite si oferinducele o sumedenie de servicii pe care poate nu le doresc dar categoric intotdeauna sint de proasta calitate. Daca oameniilor nu li s-ar mai lua 80% din munca lor (si ar plati impozite maxim 10%) ar avea bani de servicii medicale private, sa-si duca copiii la scoli private, etc.
Dar pentru ca statul le ia apropate tot, le ramine mai nimic!
Cit ne mai ramine pentru consumul efectiv? Nimic! Dar avem o sumedenie de drepturi (de servicii "gratuite") de cea mai proasta calitate, indiferent daca le dorim sau nu (pentru ca de platit , oricum sintem obligati sa le platim)!
Deci da, cumparam si toate aiurelile pe care le-ai enumarat, cind platim impozitele. Bugetul este alcatuit din impozite , iar noi cetatenii platim impozitele!
Slava Statului si ametitilor naivi care nu stiu o boaba de economie... ca m-am saturat de voi!
Acuma ca cei 24% sau 28% sunt mult sau putin, asta e alta discutie, dar sa spui ca forfetarul nu trebuie aplicat la IMM-uri ci la muti-nationale e o minciuna prea mare...
Si cam cit platim noi salariatii din tara asta? Pai cu 43% din cit cistigam sintem obligati sa cumparam "asigurari sociale" indiferent daca le dorim sau nu, din ce ne mai ramine (din salariul net) platim impozite pe consum cam 35% (TVA si impositul pe profit al firmelor), apoi platim o groaza de accize si taxe locale catre primarii si pe deasupra mai platim inflatia (tiparirea excedentara de moneda)!
Cit ne mai ramine pentru consumul efectiv? Nimic! Dar avem o sumedenie de drepturi (de servicii "gratuite") de cea mai proasta calitate, indiferent daca le dorim sau nu (pentru ca de platit , oricum sintem obligati sa le platim)!
Slava Statului si ametitilor naivi care nu stiu o boaba de economie... ca m-am saturat de voi!
Problema care se pune la firmele care fac evaziune fiscala e ca noua ne baga toate taxele astea in pret (ca doar se merge la pretul pietei), dar ei uita sa mai plateasca taxele alea din pretul final catre stat. Aici e problema.
Si ce motivatie mai are statul sa satisfaca nevoile cetateanului, daca incaseaza banii indiferent de calitatea serviciilor prestate (vezi calitatea sistemului medical, de invatamin, a infrastructurii, etc.)?
Evaziunea este , in cele din urma, o forma de protejare a muncii oamenilor. Daca eu as putea sa evazionez (sa nu platesc impozite) te asigur ca as fi extrem de fericit! Daca statul ne tilhareste, avem tot dreptul sa ne aparam!
sursa: http://dexonline.ro/definitie/protest
Deci prin definitie, protestul este IMPOTRIVA, ceea ce face ca expresia "a protesta impotriva" sa pice exact peste definitia pleonasmului - o greseala gramaticala pentru care se pot pierde multe examene si la fel de grava precum almanahele sau succesurile...
In media din ro, acest pleonasm este f frecvent (ba chiar fac ochii mari daca aud: protesteaza fata de... - formulare corecta) din pacate..(editat de HotNews.ro)
Pacat ca guvernul nu are destula inmaginatie,ar trebui ca prin lege sa introduca bonul fiscal inregistrat la unitatea fiscala teritoriala .Sa instituie o inspectie fiscala la sange iar cei care sunt depistati ca au incalcat legea sa fie amendat usturator astfel ca prin amenda respectiva sa recupereze cel putin contravaloarea unui impozit forfetar anual .Amenda respectiva sa fie supotata in mod egal de client si pestator si atunci o sa vada domnul Ovidiu Nicolescu adevarul pentruca democtatia inseamna ordine si disciplina si nu haosul care se manifesta azi la noi in romania ia guvernantii sa nu uite evaziunea fiscal la transporturi,in industria panificatiei in spectacole si in multe alte domenii.