- Multe dintre licitatiile aranjate sunt castigate la preturi de dumping. Apoi, preturile sunt "saltate"
Potrivit acestuia, multe dintre licitatiile aranjate sunt castigate la preturi de dumping. Ulterior, prin diverse acte aditionale, firmele castigatoare ajung sa obtina majorari fata de valoarea initiala a contractelor.
- "Daca m-ati intreba care ministere nu deruleaza licitatii in acest mod, nu as putea sa va dau un raspuns"
Seful statului a abordat problema contractelor din constructii in timpul unei emisiuni televizate. El a lansat un avertisment catre toti oamenii de afaceri din domeniul constructiilor, pentru ca acestia sa adopte un comportament etic si sa nu recurga la coruptie, pentru a obtine contracte cu statul.
„Din pacate, insa, unii au ajuns sa fie lacomi si cand pierd licitatii se duc la instante, blocheaza lucrarile, incearca pe urma, cu aranjamente, sa obtina contracte pe care nu le-au obtinut cu licitatie. Si asta m-a suparat profund si nu vor mai avea in mine un sustinator, pana nu ajung si la etica.
- Contestarea licitatiilor pierdute poate aduce mici firimituri contestatorilor
Basescu a precizat ca, in perioada in care era ministru al Transporturilor, firmele oamenilor de afaceri Costel Casuneanu, Dorin Umbrarescu si Dan Besciu nu aveau contracte cu ministerul. „Nici Casuneanu, nici Umbrarescu, nici Euroconstruct n-au lucrat niciodata la Ministerul transporturilor cat eu am fost ministru. Ei au intrat la Ministerul Transporturilor pe timpul domnului Mitrea, probabil pe bune cu contracte in conditii legale”, a mentionat Basescu."
De cele mai multe ori, firmele care pierd se adreseaza instantelor pentru a contesta licitatiile. Uneori, pe timpul procesului, ele obtin mici lucrari de la autoritatea contractanta, asa incat isi retrag contestatiile. Daca nu primesc nimic, se duc pana in panzele albe si obtin de regula reluarea procedurii de licitare.
Potrivit unei declaratii a Elenei Udrea, care citeaza un raport de analiza interna al ministerului pe care il conduce, peste 90% dintre contractele atribuite de Ministerul Dezvoltarii unor firme de constructii pentru lucrari publice, au necesitat fonduri suplimentare, iar cuantumul acestora a fost apropiat de 50% din valoarea initiala a contractului.
Plosceanu mai spune ca trebuie schimbata legislatia privind achizitiile publice cu "una mai ferma si transparenta". Presedintele ARACO sustine ca o solutie a contractelor cu statul ar fi parteneriatul public-privat.
- "Drumarii" vor schimbarea legislatiei actuale
Intr-unul din cazuri, un minister a solicitat prin fisa de date ca lichiditatea companiei care va reface un drum sa fie de minim 100% si sa dovedeasca ca ofertantii si asociatii pot duce la îndeplinire contractul cadru pe 4 ani. In acest caz licitatia a fost anulata, pentru ca nimeni nu poate sti cum ii va evolua businessul in urmatoarele luni, darmite in viitorii 4 ani.
1.Obiectul licitatiei si calendarul.
2.Bugetul alocat
3.Garantii de participare in raport cu valoarea.
Oricine doreste sa participe poate sa o faca. Castiga cine se ofera sa indeplineasca obiectul licitatiei in termenul dat in bugetul alocat sau mai mic ofering garantii de buna executie raportate la valoarea licitatiei.
Graficul de executie sa fie observat si in momentul in care se observa intarzieri se discuta si daca se observa trageri de timp,se executa scrisoarea de buna executie si firma si asociatii si orice persoane asociate lor sant interzisi de la licitatii publice pe 5-10 ani.Asa se va face treaba .In rest numai vorba goala.Nu se doreste rezolvarea.
Si uite asa ori nu se finalizeaza lucrarile, ori se recurge la tot fel de tertipuri (ca portite au legile la noi) ptr a se plati lucrarile s.a.m.d.
Avem, mai ales acum, mare nevoie de o legislatie mai ferma si mai transparenta. Ca de balaceala ....
Exista termnul de Total Ownership Cost, adica cheltuielile TOTATLE pt o kestie, de exemplu pentru un autoturism - o rabal secondhand este mult mai ieftina initial, dar are consum de combustibil mare, si cheltuiesti muuult cu reparatiile, asa ca per ansamblu iesi mai prost decit daca luia o masina buna, aparent mai scumpa ...
- prețul: relativ la media ofertelor, pondere 40%
- timpul de execuție: relativ la media ofertelor: 20%
- numărul de contracte derulate la timp - penalizator dacă a întârziat, zero dacă nu a mai avut contracte, bonus dacă a avut contracte duse la bun sfârșit
- parametrii de calitate ai execuției - relativ la media ofertelor, 20%
- garanție obținută, alte facilități - 20%
Și iată cum îi încurajezi să își respecte contractele, termenii de livrare și o grămadă de parametrii.
Cât durează un asemenea calcul? 30 de minute / licitație? Este transparent, anunțat din timp, corect și cinstit..
Dar deh, cu transparent și cinstit, mai câștigă băieții deștepți?
Nu va faceti iluzii. Licitatii "trucate legal" exista in Romania de foarte multi ani. Si or sa mai existe, pentru ca fiecare politician are niste bani de inapoiat.
Caietul de sarcini nu trebuie sa contina nici un fel de preconditii gen experienta, capacitate, cifra financiara etc. Selectia cistigatorului trebuie sa se faca STRICT PE PRET FIX! Proiectarea trebuie asumata de contractat astfel incit sa nu poata exista nici un fel de "claim" din partea acestuia. Garantiile financiare ale statului cerute, scrisori de garantie bancara on demand sau nu, eventual poate bani asigurati de firme de asigurare vezi "bonding" in america de nord trenuie stabilite intr-un astfel de cuantum incit in caz de incapacitate de a performa serviciile cerute suma de bani plasata ca garantie sa acopere toate potentialele pierderi ale statului roman. In acest fel nu mai poate exista doctoricirea caietelor de sracini, cistigatorul este stabilit exclusiv pe pretul cel mai mic, contractorul nu poate cere bani suplimentari iar daca contractorul nu performeaza pierde bani 100%. In acest fel daca cineva liciteaza sub pret doar ca sa cistige va pierde bani si sau va da faliment. Dupa citeva astfel de escapade lucrurile se linistesc iar statul va avea de cistigat enorm prin implementarea unei economii de piata libere si in domeniul achizitiilor publice. Ce am scris mai sus este posibil CU SIGURANTA deoarece asta este metoda practicata de privati care au mare grija la a maximaliza profitul sau de tarile din vest in special america si canada.
Uite cazul ceasurilor de aur ale lui Oprescu. S-au platit 10 si s-au montat doua. Firma care "le-a montat" a dat faliment? Sau nu mai are dreptul sa participe la licitatie? Sa fim seriosi.
Sunt de acord ca lucrari de milioane de EURO nu pot fi adjudecate decat prin licitatii anuntate pe internet dar la lucrari mai mici cred ca ar trebui simplificata procedura .
" o statie sa fie montata si autorizata la o distanta de max. 50 km fata de ... in zona de nord a judetului ".
Adica daca duci mixtura de la 100 de km aia nu mai e buna de nimic ... bine ma, hai sa zicem ca e asa, dar daca eu o aduc cu o viteza de 2 ori mai mare decit concurenta atunci care e problema voastra ? Cum cu ce? Cu elicopterul care e problema oricum renegociem contractul dupa, deci nu o sa ies in pierdere stati linistit.
-consiliile judetene au drepturi depline asupra achizitiilor publice din judete si autoritatile locale sunt santajate cu bugetele sa atribuie contractele celor "alesi".Pe acest considerent, foarte putine primarii si-au angajat sau si-au trimis la perfectionare specialisti in achizitii. deviza tuturor este sa intocmeasca documentatii cat mai stufoase, cu conditii cat mai bizare pentru ca oricum se vor contesta si de castigat contractul il va castiga cel "ales".
- ce mai ramane de la consiliile judetene sunt maruntisuri si nu ajunge decat de o friptura-doua la partid(e);
Una din solutii ar fi centralizarea atribuirii contractelor de valoare mare , intr-un organism care dispune de experti si experti evaluatori iar contestatarii fara motivatie solida sa fie exclusi pe termene indelungata de la proceduri. (A se vedea exemplul Suediei, parca, sper sa nu gresesc) Contractele Fidic sunt obligatorii- nu le aplica decat foarte putini -ati auzit vreo autoritate care sa fi fost amendata ca nu le-a aplicat?
Iata cum echipa dvs este din nou dezinformata! Si vorbesc aici de un element extrem de important in analiza dumneavoastra, dar ERONAT!. Suprafata totala construita la patinoarul din Miskolc este de 2700 mp fata de cei 5297 mp anuntati de dumneavoastra. Orice vorbitor de limba maghiara poate gasi aceasta informatie publica pe internet. Si se regaseste atat pe siteul Primariei din Miskolc cat si pe siteul constructorului care a realizat acel edificiu.
Spre lamurirea dvs si a celorlalti cititori indignati pe buna dreptate, daca e sa dea crezare cifrelor publicate de dvs, va rog sa urmati linkul constructorului: http://www.fkraszter.hu/html/referenciak.html
Si iarasi calculul e simplu: 6902 mp Brasov impartit la 2700 mp patinoar Miskolc. Rezulta un patinoar de 2,5 ori mai mic la vecinii nostri, ca suprafata totala.
Si calculul merge mai departe: 1,1 miliarde forinti (adica 4,2 milioane euro)inmultit cu 2,5 (raportul anterior) fac 10,5 milioane euro.
NU A DISPARUT NICIUN PATINOAR, dle Tolontan.
Aici a disparut altceva... Dorinta de a informa corect!
Si inca o chestiune de remarcat! Deja o parte din peretii ridicati la patinoarul din Ungaria au inceput sa cada. De ce oare? Vezi linkul:
http://www.boon.hu/hirek/BORSOD-ABAUJ-ZEMPLEN/cikk/romos-allapotok-a-nepkert-kornyeken/cn/news-20100401-12351801
Cu stima,
Acelasi Roman get-beget