Companiile de transport aerian sustin ca impactul economic al inchiderii traficului dupa eruptia vulcanului din Islanda este mai mare decat cel generat de atentatele din 11 septembrie, relateaza Le Figaro, in editia electronica.

Intreaga filiera turistica, de la companiile aeriene si pana la calatori, incepe acum sa faca decontul crizei inedite provocate de inchiderea cvasitotala a spatiului aerian european.

Organizatia aviatiei civile internationale sustine ca impactul economic al acestui eveniment va fi mai mare decat cel al atentatelor din 11 septembrie 2001. O catastrofa pentru sectorul aerian, care treverseaza din 2008 una dintre cele mai grave crize din intreaga sa istorie.

Anul trecut, potrivit Organizatiei internationale a transportului aerian (IATA), cifra globala de afaceri a scazut cu 79 de miliarde de dolari, iar pierderile au fost de peste 11 miliarde.

150 de milioane de euro pe zi

Nu exista inca un calcul exact al impactului norului vulcanic. Companiile aeriene spun ca paralizia traficului aerian costa 150 de milioane de euro pe zi, potrivit calculelor efectuate de IATA. De joia trecuta, 63.000 de zboruri au fost anulate.

Companiile aeriene refuza in general sa efectueze astfel de calcule la acest moment. "Prioritatea este sa ne ocupam de pasagerii afectati si sa vedem cum putem reporni progresiv sistemul", spune Air France-KLM. "Chestiunile economice vor fi evaluate ulterior", a adaugat directorul general al companiei, Pierre-Henri Gourgeon.

Cu toate acestea, zvonurile privind un ajutor financiar exceptional alocat de Uniunea Europeana pentru acest sector au inceput deja sa circule de duminica.

In Romania, Tarom a anuntat pierderi zilnice de 1,1 milioane de euro, a precizat secretarul de stat in Ministerul Transporturilor, Marin Anton.