Norul vulcanic din Islanda: Impactul asupra industriei aeriene, mai mare decat cel al atentatelor din 11 septembrie
Intreaga filiera turistica, de la companiile aeriene si pana la calatori, incepe acum sa faca decontul crizei inedite provocate de inchiderea cvasitotala a spatiului aerian european.
Organizatia aviatiei civile internationale sustine ca impactul economic al acestui eveniment va fi mai mare decat cel al atentatelor din 11 septembrie 2001. O catastrofa pentru sectorul aerian, care treverseaza din 2008 una dintre cele mai grave crize din intreaga sa istorie.
Anul trecut, potrivit Organizatiei internationale a transportului aerian (IATA), cifra globala de afaceri a scazut cu 79 de miliarde de dolari, iar pierderile au fost de peste 11 miliarde.
150 de milioane de euro pe zi
Nu exista inca un calcul exact al impactului norului vulcanic. Companiile aeriene spun ca paralizia traficului aerian costa 150 de milioane de euro pe zi, potrivit calculelor efectuate de IATA. De joia trecuta, 63.000 de zboruri au fost anulate.
Companiile aeriene refuza in general sa efectueze astfel de calcule la acest moment. "Prioritatea este sa ne ocupam de pasagerii afectati si sa vedem cum putem reporni progresiv sistemul", spune Air France-KLM. "Chestiunile economice vor fi evaluate ulterior", a adaugat directorul general al companiei, Pierre-Henri Gourgeon.
Cu toate acestea, zvonurile privind un ajutor financiar exceptional alocat de Uniunea Europeana pentru acest sector au inceput deja sa circule de duminica.
In Romania, Tarom a anuntat pierderi zilnice de 1,1 milioane de euro, a precizat secretarul de stat in Ministerul Transporturilor, Marin Anton.

România și trenurile internaționale - O istorie de 130 de ani, de la trenurile ce parcurgeau peste 3.000 de km până la rutele mult mai scurte din prezent
Walker, Texas Ranger, se întoarce! / Vești bune pentru fanii Indiana Jones / Noi dovezi despre formarea găurilor negre supermasive
VIDEO Rusia, o viață în exil: Copiii Gulagului se luptă de 30 de ani pentru a reveni acasă
Sorin Cîmpeanu, invitat în studioul HotNews.ro de la ora 18,00. Realizator - Mona Hera
VIDEOINTERVIU/ Beneficiile pe care le pot acorda firmele angajaților anul acesta, dacă au posibilitatea, explicate de Cristian Rapcencu. De la cei 400 lei din telemuncă, la decontarea concediilor și cei 1.500 lei pentru creșă sau gradiniță/ Cum se poate deduce întregul cost cu casele de marcat