Privatizarea prin bursa a Hidroelectrica, Romgaz si Nuclearelectrica ar putea aduce statului 22,5 miliarde de lei, adica jumatate din valoarea totala a celor 24 de companii pe care statul le detine sau la care are pachete minoritare, potrivit datelor Raiffeisen Capital & Investment. Participatiile detinute de guvern la marile companii de stat valoreaza 41,18 miliarde de lei, adica zece miliarde de euro.

Cea mai valoroasa participatie a statului este pachetul de 80,06% detinut la Hidroelectrica, evaluat de catre Raiffeisen Capital & Investment la 10,14 miliarde de lei. De asemenea, pachetul de 85,01% detinut la Romgaz a fost evaluat la 6,90 miliarde de lei, iar cel de 82,79% de la Nuclearelectrica ar valora 5,54 miliarde de lei.

Participatia de 20,64% detinuta de stat la Petrom este evaluata de RCI la 2,98 miliarde de lei, iar cele 45,99% din actiuni detinute la Romtelecom valoreaza 2,05 miliarde de lei. Pachetul integral de actiuni la CEC Bank are o valoare contabila de 1,8 miliarde de lei.

Dintre cele 24 de companii la care statul are detineri, doar Petrom si Conpet sunt cotate la bursa.

Potrivit unui document obtinut saptamana trecuta de Mediafax, Guvernul intentioneaza sa vinda pe bursa actiuni la companii listate, precum Petrom si Transelectrica, sau care vor fi listate, printre care Romgaz, subsidiare ale Enel si E.ON, si va exercita optiunea de vanzare a titlurilor detinute la companii energetice privatizate. Valoarea totala a incasarilor estimate de Guvern din vanzarea acestor actiuni minoritare este de 4,4 miliarde lei, putin peste un miliard de euro.

Vezi in documentul atasat valoarea tuturor celor 24 de companii pe care statul le detine sau la care are pachete minoritare.