Peste 340 de companii mari din Romania au datorii neachitate la bugetul de stat de aproximativ trei miliarde de lei (peste 700 milioane de euro), potrivit datelor Administratiei Nationale de Administrare Fiscala( ANAF) citate de Incont. Dintre acestea aproape jumatate au conturile blocate, pentru o datorie totala de circa 295 milioane de euro.

In topul celor mai mari datornici se afla insa cateva companii de stat. Astfel, cea mai mare datorie catre bugetul de stat, 3,63 miliarde de lei, o are Compania Nationala a Huilei. Aceasta este urmata de Galaxy Tabacco, fosta Societate Nationala Tutunul Romanesc, controlata in prezent de omul de afaceri Ioan Niculae, cu o datorie de 976 milioane lei si CFR, cu restante de 506 milioane de lei.

Pe urmatoarele pozitii in topul datornicilor la stat se mai afla Santierul Naval Constanta (406 milioane de lei), U.C.M. Resita (397 milioane de lei), Electrificare CFR (391 milioane de lei), CFR Mafra (342 milioane de lei), Sasquatch Impex (338 milioane de lei), Moldomin (206 milioane de lei) si SN Lignit Oltenia (174 milioane de lei).

Printre companiile cu datorii nestinse la buget se mai afla Electroputere (148 milioane de lei), Banca Turco Romana (118 milioane de lei), Termoeletrica (69 milioane de lei), European Food (68 milioane de lei), CFR Calatori (63 milioane de lei), Jolidon (15 milioane de lei), Blue Air (2,3 milioane de lei).