Consiliul Concurentei a declansat o investigatie privind infiintarea celor doua companii energetice, CN Electra si CN Hidroenergetica, pentru a evalua impactul acestor operatiuni asupra pietelor afectate. “Vrem sa analizam compatibilitatea celor doua companii cu un mediu concurential normal, avand in vedere ca in urma restructurarii sectorului de producere a energiei electrice exista premisele crearii sau consolidarii unor pozitii dominante. De asemenea, functionarea noilor structuri poate duce la restrangerea, inlaturarea sau denaturarea semnificativa a concurentei pe piata comercializarii si furnizarii de energie electrica”, a declarat Bogdan Chiritoiu, presedintele Consiliului Concurentei.

Potrivit procedurii, Consiliul Concurentei va lua o decizie cu privire la infiintarea celor doua companii in termen de maxim cinci luni de la data la care notificarile au devenit efective.

CN Electra se va realiza prin fuziunea SC CE Rovinari SA, SC CE Turceni SA, SC CE Craiova SA, SNLO SA, SN Nuclearelectrica SA, SC Hidroserv Rm. Valcea SA si sucursalele SC Hidroelectrica SA: SH Rm. Valcea, SH Sibiu si SH Targu Jiu. Compania va avea ca obiect principal de activitate producerea energiei electrice, urmand a desfasura si activitati de furnizare de energie electrica, producere, transport, distributie si furnizare de energie termica, exploatare a minelor si carierelor de lignit si producerea de combustibil nuclear.

CN Hidroenergetica se va realiza prin fuziunea sucursalelor SC Hidroelectrica SA: SH Bistrita, SH Buzau, SH Curtea de Arges, SH Hateg, SH Portile de Fier, SH Cluj, SH Oradea, SH Sebes, SH Slatina si SH Caransebes, filialele pentru Reparatii si Servicii “Hidroserv” Bistrita, Curtea de Arges, Sebes, Hateg, Cluj, Portile de Fier si Slatina, SC Electrocentrale Deva SA, SC Electrocentrale Bucuresti SA, Compania Nationala a Huilei SA si SE Paroseni si Sucursala Termoserv Paroseni din cadrul SC Termoelectrica SA.

CH Hidroenergetica va avea ca obiect principal de activitate producerea energiei electrice, urmand a desfasura si activitati de furnizare de energie electrica, producere, transport, distributie si furnizare de energie termica si exploatare a minelor de huila.