Activitatea din industria prelucratoare si servicii va inregistra o crestere moderata in perioada aprilie - iunie comparativ cu cele trei luni anterioare, in vreme ce in sectorul constructiilor si in comertul cu amanuntul se contureaza o stabilitate relativa a activitatii, potrivit opiniilor managerilor unor societati comerciale intervievati de Institutul National de Statistica (INS). Acestia estimeaza ca in perioada urmatoare numarul de salariati va continua sa scada moderat in toate sectoarele economice.

Soldul conjunctural reprezinta diferenta intre procentajul celor care vad partea plina a paharului si cei care vad doar partea goala. Altfel spus, acesta indica perceptia asupra dinamicii unui fenomen si nu trebuie confundat cu intensitatea cresterii sau scaderii pietei.

Institutul National de Statistica

Tendinta de crestere moderata a activitatii in industria prelucratoare

Managerii din industria prelucratoare preconizeaza pentru urmatoarele luni o crestere moderata a volumului productiei (sold conjunctural +8%). Numarul de salariati va continua sa se reduca, soldul conjunctural fiind de -8% pe total industrie prelucratoare. Pentru unele dintre activitati, respectiv fabricarea produselor din tutun; tiparirea si reproducerea pe suporti a inregistrarilor si fabricarea hartiei si a produselor din hartie se va inregistra o tendinta de scadere mult mai accentuata decat pe total (solduri conjuncturale -48%, -31% si respectiv -28%).

Pentru preturile produselor industriale se prognozeaza o crestere moderata in urmatoarea perioada (sold conjunctural +9%).

Activitatea in constructii se stabilizeaza

In constructii, in urmatoarele luni se va inregistra o relativa stabilitate atat a volumului productiei (sold conjunctural +1%), cat si a stocului de contracte si comenzi (sold conjunctural -1%). Managerii estimeaza insa o scadere moderata a numarului de salariati, atat pe total (sold conjunctural -12%), cat si pe grupe de marime a intreprinderilor. In ceea ce priveste preturile lucrarilor de constructii, se preconizeaza o crestere moderata a acestora (sold conjunctural +9%).

Tendinta de stabilitate a comertului cu amanuntul se mentine

In luna aprilie, managerii din sectorul de comert cu amanuntul au estimat o stabilitate relativa a activitatii economice pentru urmatoarele trei luni (sold conjunctural +4%). Volumul total al vanzarilor de marfuri va avea o tendinta de crestere moderata (sold conjunctural +7%), iar volumul comenzilor adresate de catre unitatile comerciale furnizorilor de marfuri vor inregistra relativa stabilitate (sold conjunctural -4%).

Managerii prognozeaza pentru urmatoarele trei luni o scadere moderata a numarului de salariati din acest sector (sold conjunctural -12%), dar si o crestere a preturilor de vanzare cu amanuntul (sold conjunctural +23%).

Cifra de afaceri din sectorul serviciilor va creste

Cererea de servicii va cunoaste o crestere moderata in perioada urmatoare (sold conjunctural +8%), conform estimarilor managerilor din acest sector. Si in acest sector se estimeaza o scadere moderata a numarului de salariati (sold conjunctural -7%), aceasta tendinta fiind data in special de intreprinderile foarte mari.

Conform opiniei managerilor, preturile de vanzare sau de facturare a prestatiilor vor inregistra o relativa stabilitate.