Premierul Vladimir Putin a propus, vineri, fuziunea companiei rusesti Gazprom si a celei ucrainene Naftogaz, transmite AFP. Anuntul soc facut de premierul de la Moscova ar putea starni ingrijorarea Uniunii Europene, care a privit mereu cu precautie planurile Rusiei de extindere in domeniul gazelor naturale. De asemenea, declaratia lui Putin are darul sa infurie opozitia pro-occidentala din Ucraina, intr-un context politic intern tensionat.

"Am facut o propunere… Propun fuziunea Gazprom si Naftogaz", a declarat Putin dupa discutiile avute la Soci cu omologul sau ucrainean, Mykola Azarov. Oficialul de la Moscova a adaugat ca negocierile in aceasta chestiune ar putea demara imediat dupa sarbatorile nationale din Rusia, prevazute pentru primele doua saptamani din luna mai.

Oficialii ucraineni au parut insa luati prin surprindere de anuntul lui Putin, afirmand ca ideea nu a fost discutata in negocierile dintre cei doi premieri. Ei si-au exprimat insa disponibilitatea de a discuta si studia propunerea facuta de oficialul rus.

Potrivit informatiilor, un sfert din gazul consumat in UE provine din Rusia, iar 80% din acesta traverseaza teritoriul ucrainean.

AFP scrie ca anuntul surprinzator al lui Putin este ultimul efort de a reinvia relatiile dintre cele doua tari, dupa venirea la putere a presedintelui ucrainean Viktor Ianukovici, considerat un apropiat al Kremlinului. Opozitia de la Kiev a criticat deja extrem de dur anuntul recent, prin care Flota rusa din Marea Neagra va ramane in regiune pana in 2042. Acestia l-au acuzat pe Ianukovici ca vrea sa vanda Rusiei suveranitatea Ucrainei.

Pe de alta parte, Putin a anuntat vineri ca banca ruseasca de stat VTB este gata sa acorde Ucrainei un imprumut de 500 de milioane de dolari, necesari refacerii economiei sale afectata de criza.