Asculta Jurnalul Economic Radio France Internationale - HotNews.ro

Descarca fisierul audio in format MP3

Comisia Europeana: Statul roman sustine ca va incasa in acest an doar jumatate din datoria Rompetrol - circa 285 milioane euro

Un document oficial al Comisiei Europene spune ca statul roman se asteapta sa primeasca "numai jumatate din veniturile aferente obligatiunilor Rompetrol" in 2010. Potrivit oficialilor europeni, aceasta este una dintre cauzele principale ale cresterii deficitului bugetar. Grupul Rompetrol, controlat de compania KazMunaiGaz, din Kazahstan, trebuie sa plateasca statului roman circa 2,4 miliarde de lei (aproape 0,5% din Produsul Intern Brut), reprezentand datoriile istorice ale rafinariei Petromidia. Aceasta suma a fost "prinsa" deja in bugetul de stat ca venituri, in 2010. Cu numai cateva zile in urma, directorul financiar al grupului Rompetrol, Dimitri Grigoriev a declarat ca negociaza cu Guvernul o restructurare a datoriei pe 3-4 ani.

Controversata lege a berii a trecut de Parlament. Micii producatori de bere vor fi scutiti de taxe si impozite

Controversata lege a berii a trecut de Parlament. In consecinta, micii producatori de bere vor fi scutiti de taxe si impozite. Decizia vine dupa patru ani de dezbateri si dupa ce proiectul a fost retrimis Parlamentului de catre presedintele Traian Basescu. Camera Deputatilor este forul decizional si legea merge la promulgare. Potrivit proiectului de lege, "intreprinderile mici si mijlocii vor fi scutite de la plata obligatiilor fiscale restante la data de 31 decembrie 2008 si neachitate pana la data intrarii in vigoare a legii, reprezentand accize, impozit pe profit si TVA, cu anumite conditii, cu exceptia obligatiilor cu retinere la sursa si a TVA datorata in vama". Intreprinderile care vor beneficia de aceste facilitati trebuie sa aiba capacitatea de productie mai mica de 200 de mii de hectolitri pe an, declarata pana la data de 15 ianuarie 2009, si sa nu se afle in procedura de faliment.

Ford vrea reanalizarea unor clauze din contractul de privatizare a Automobile Craiova. Surse: Modificarile se refera la faptul ca Ford nu va putea produce numarul de unitati promis anul acesta

Ford vrea reanalizarea unor clauze din contractul de privatizare a Automobile Craiova. Dupa anuntul companiei, Guvernul a aprobat o Hotarare privind infiintarea unei comisii pentru reanalizarea clauzelor. Surse guvernamentale au declarat pentru HotNews.ro ca modificarile se refera la faptul ca Ford nu va putea produce numarul de unitati promis anul acesta. De cealalta parte, producatorul auto sustine ca isi mentine angajamentele, insa nu a precizat ce anume vrea sa renegocieze. Compania auto a inceput productia in toamna trecuta la uzina din Oltenia, insa pana acum a produs in total sub 1.000 de utilitare Transit Connect. Productia este mica pentru ca uzina e in dezvoltare pentru introducerea unui nou model, spre finele acestui an, dar si fiindca cererea de vehicule comerciale este mult mai mica din cauza crizei.

Angela Merkel: Viitorul Europei depinde de ajutorul acordat Greciei

Planul de salvare a Greciei trebuie sa aiba succes. In caz contrar, alte state europene ar putea suferi aceeasi soarta si ar putea ameninta viitorul Europei, a avertizat miercuri cancelarul german Angela Merkel. "Este vorba despre viitorul Europei - si cu el, viitorul Germaniei in Europa. Nu exista alta aternativa decat acordarea unui ajutor Greciei, daca vrem sa asiguram stabilitatea financiara in zona euro," a spus Merkel. Cancelarul a explicat ca trebuie evitata o reactie in lant in sistemul financiar european si international. Merkel a precizat ca Germania este acum convinsa de necesitatea unui ajutor financiar pentru Grecia si are incredere ca guvernul elen va pune in aplicare masurile de austeritate impuse. La sfarsitul saptamanii, oficiali ai Uniunii Europene si ai Fondului Monetar International au aprobat un sprijin de 110 miliarde de euro, pe o perioada de trei ani, conditionat de masuri de austeritate care au dus la proteste masive in Grecia.