Cifra de afaceri din industrie a crescut in primul trimestru al anului cu 5,9% comparativ cu perioada corespunzatoare din anul precedent, ca urmare a avansului din industria prelucratoare, potrivit datelor Institutului National de Statistica (INS). Totodata, comenzile noi din industrie au avansat cu 18,9% in primele trei luni ale anului.

Afacerile din industrie au fost sustinute in primul trimestru de industria prelucratoare, unde cifra de afaceri a crescut cu 6,8%, in vreme ce industria extractiva a scazut cu 8,3%.

Pe marile grupe industriale, cresteri ale cifrei de afaceri s-au inregistrat in industria energetica (+18,5%), industria bunurilor de capital (+14,2%), industria bunurilor intermediare (+2,2%) si industria bunurilor de folosinta indelungata (+0,6%). Industria bunurilor de uz curent a inregistrat o scadere cu 0,7% a cifrei de afaceri.

Comenzile noi din industrie, s-au majorat cu 18,9% in perioada ianuarie-martie, datorita cresterilor inregistrate in industria bunurilor intermediare (+25,5%), industria bunurilor de capital (+20,9%) si industria bunurilor de folosinta indelungata (+11,1%). In industria bunurilor de uz curent comenzile s-au redus cu 2,4%.

In luna martie, cifra de afaceri din industrie a crescut atat fata de luna precedenta cat si fata de luna corespunzatoare din anul precedent cu 22,8%, respectiv cu 6,9%.

In ceea ce priveste comenzile din industrie, acestea au avansat in martie cu 20,2% fata de luna precedenta si cu 28,6% fata de aceeasi luna a anului trecut.