Discutia de Luni. O emisiune HotNews.ro - RFI

Sorin Mandrutescu, presedintele AmCham Romania, a discutat online cu cititorii HotNews.ro despre masurile economice drastice: Este decizia rationala in acest context economic

de Redactia     HotNews.ro
Duminică, 9 mai 2010, 21:54 Economie | Companii


Sorin Mandrutescu, presedinte AmCham
Foto: HotNews.ro
Cum reactioneaza sectorul privat la masurile anuntate joi, 6 mai, de presedintele Traian Basescu? Poate evita Romania cresterea taxelor? Ce masuri trebuie sa adopte Guvernul pentru ca banii economisiti din reducerea salariilor si pensiilor sa aiba efecte pozitive pe termen lung? Sorin Mandrutescu, presedintele Camerei de Comert Americane (AmCham Romania) a discutat online cu cititorii HotNews.ro.

Cele mai bune intrebari vor fi preluate in emisiunea Discutia de Luni, difuzata de HotNews.ro si RFI incepand cu ora 19.00 si realizata de Dan Tapalaga.

Emisiunea "Discutia de luni" este difuzata in fiecare luni, la ora 19:00, pe frecventele RFI si pe HotNews.ro.

Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.


Comentarii alese de moderator

 • picatura care a umplut paharul (Luni, 10 mai 2010, 0:53)
  Male [anonim]

  Sinteti de acord ca problemele economice de azi ale Romaniei sint doar agravate (si nu cauzate) de situatia internationala?

  In aceeasi nota, sinteti de acord ca problemele Romaniei ramin grave, chiar daca va exista o solutie in viitoarul apropiat pentru situatia internationala?

  Multumesc,

 • rolul statului (Luni, 10 mai 2010, 10:08)
  Bogdan [anonim]

  Domnule Mandrutescu,

  Din pozitia dvs de presedinte al AMCHAM cat si de presedinte al uneia din cele mai puternice companii de IT din Romania, care considerati ca ar trebui sa fie masurile de stimulare a mediului economic/privat si ce ajutor din partea Guvernului considerati ca resimt cel mai acut companiile?

  Multumesc!

 • 2 intrebari (Luni, 10 mai 2010, 10:11)
  Costica [anonim]

  1. Credeti ca decizia Guvernului (sau a Presedintelui?) de a nu transfera presiunea crizei pe umerii mediului de afaceri ci pe a sistemului public poate reprezenta un semnal pozitiv pentru potentialii investitori?

  2. Aveti incredere ca planul propus de guvernanti va fi implementat? Sau pana la urma "se va revizui fara sa se schimbe nimica" si reducerea deficitului bugetar va fi facuta tot prin taierea alocarilor pentru investitii in infrastructura?

  multumesc

 • Intrebari (Luni, 10 mai 2010, 11:17)
  NSD [anonim]

  Dle Mandrutescu mai e nevoie de stat? Stat sa fie acea structura in care un medic primeste mai putin de jumatate din salariul unui politist comunitar? Sau in care platesti asigurari de sanatate si esti jefuit in spitale? Sau in care platesti asigurari de somaj si apoi ti se spune ca degeaba ai platit, iei mai putin. Sau ca platesti asigurari sociale pentru pensie si apoi ti se spune: prea mult trebuie sa iei, ne mai gandim. La ce ne foloseste acest stat? Nu a devenit statul a devenit doar pusculita unora, o forma de hotie imensa?
  De ce sa te tratezi aici, de ce sa-ti educi copii aici, de ce sa astepti batrinetea aici cand functionarii statului se opereaza la Viena, isi trimit copii in Elvetia si isi cumpara proprietati in strainatate?

  Si va mai rog sa comentati faptul ca siteul Amcham are informatii despre companiile care vor sa faca business in US dar MAE nu da doi bani pe aceleasi lucruri; nici macar nu exista mailuri de contact pentru persoanele in charge (cautati pentru conformitate BPCE zona LA).

 • Profil angajat (Luni, 10 mai 2010, 11:18)
  ioann [anonim]

  Puteti enumera citeva din caracteristicile angajatului bugetar in USA si in Romania ?
  Se inscrie profilul angajatului bugetar roman in tendinta generala mondiala ?
  Multumesc !

 • Rolul sistemelor IT in Sectorul Public (Luni, 10 mai 2010, 11:36)
  Ion Balanganel [anonim]

  Buna ziua, Dl Mindrutescu,

  credeti ca proiectele IT esuate in sectorul public, in special la Ministerul de Finante unde nu functioneaza mai nimic desi au fost investite sute de milioane de dolari in computere si software, por fi o cauza a peformantei scazuta a angajatilor din acest sector?

  Ne puteti da exemple de proiecte esuate?

  Multumesc,

  Ionel

 • Semnale (Luni, 10 mai 2010, 11:42)
  Dragos [anonim]

  Care sunt semnalele primite de la marile companii Americane prezente in Romania? Mai vor sa isi pastreze business-urile in Romania, sau sunt satule de instabilitatea economica si legislativa de aici (sa nu mai vorbim de hatisul legislativ pe care il stim cu totii precum si lipsa totala de incurajare pentru a dezvolta afaceri in Romania)?

 • Mediu de afaceri (Luni, 10 mai 2010, 11:58)
  Florin [anonim]

  Mediul de afaceri a reactionat f dur la zvonurile privind marilea taxelor si impozitelor. In cele din urma, decizia a fost de scadere a cheltuielilor de la buget. In ce fel va va afecta decizia? Scaderea certa a puterii de cumparare pt un segment relativ mare de consumatori a fost prinsa in strategiile de afaceri ale companiilor pentru 2010? Daca nu, ne putem astepta la scaderi de salarii/concedieri si de la companii?

  multumesc

 • Scutire de impozit legea 571/2003 (Luni, 10 mai 2010, 12:22)
  Irina [anonim]

  Buna ziua,

  Conform art. 56 alin. (4) lit. l) din Legea nr. 571/2003 se prevede scutirea de impozit pentru ocupaţiile specifice activităţilor de creare de programe pentru calculator.
  In conditiile actualelor masuri economice anuntate de seful statului, se va pastra in continuare legea mentionata anterior? Sau exista discutii/negocieri pe aceasta tema?

  Multumesc anticipat

 • comisioane (Luni, 10 mai 2010, 12:32)
  Bogdan [anonim]

  Am o curiozitate... Pentru transferurile financiare interbancare, se platesc comisioane. Pentru cele 9 miliarde de euro, un comision de 0,2% ar insemna 18 milioane de euro. Aveti idee cat de mari sunt si cine incaseaza aceste comisioane?

 • intrebari pentru presedintele AMCHAM (Luni, 10 mai 2010, 12:33)
  DRAGULANESCU NICOLAE [anonim]

  1. Nu considerati ca Romania are nevoie de o POLITICA NATIONALA DE PROMOVARE A CALITATII - in toate domeniile, inclusiv cel al administratiei publice, educatiei si sanatatii ??? Prin anii '80 - cand pentru Romania nu exista decat "construirea socialismului", in SUA si multe state vest-europene au fost promovate masuri legislative in sensul dezvoltarii PROMOVARII CALITATII in toate domeniile...Pot furniza documente si exemple detaliate in acest sens... Constatam ca Romania este azi codasa Europei in ceea ce priveste competitivitatea prin calitate a produselor si serviciilor romanesti pe piata globalizata. SUA ar putea fi un excelent exemplu pentru redresarea situatiei...
  2. Sunteti de acord sa solicitati Guvernului sa initieze si o actiune de DEBIROCRATIZARE a administratiei publice centrale (macar) - dupa exemplul SUA ('Paperwork Reduction Act") si cel al Frantei (simplification administrative)... Aceasta BIROCRATIE OBEZA consuma extrem de multe resurse, plus timp si nervi! Luati exemplul inregistrarii/ inchiderii unei societati comerciale sau cel al construirii unei cladiri...

 • BANII GUVERNULUI BOC! (Luni, 10 mai 2010, 13:00)
  Nicolae Postolache [anonim]

  Domnule Sorin Mandrutescu,
  Care este parerea Dumneavoastra despre:
  1. - Diminuaria salariilor, pensiilor si ajutoarelor de somaj cu 25-15% vor aduce guvernului Boc "lichiditatile" necesare lansarii unui serios program de investitii sau acesti bani nici nu exista de fapt si totul este o "cacialma politica"?!
  2. - Cat timp acordati guvernului Boc - cat timp va trece - pana cand constrangerile "scrisorii de intentie" si lipsa "lichiditatilor" il vor obliga sa-l "rada" si pe "omul subponderal" si sa mareasca TVA-ul si cota unica?!
  ASTEPT CU NERABDARE ANALIZA SI RASPUNSURILE DUMNEAVOASTRA!

 • masuri adoptate de Guvernul Romaniei (Luni, 10 mai 2010, 13:00)
  Mihaela [anonim]

  Stimate domnule Mandrutescu,

  Urmare pozitiei pe care o detineti si a informatiilor de care dispuneti, considerati ca situatia actuala in care este Romania, precum si masurile recente anuntate de Guvernul Romaniei sunt impuse de grupuri de interese straine, ca de exemplu grupul Bilderberg, care urmareste manipularea colectiva?

  In ce masura exista posibilitatea ca mediul de afaceri privat din Romania sa atraga, in aceasta perioada de criza, forta de munca calificata din sectorul bugetar, asa cum se mentioneaza in ultimele zile pe posturile de televiziune?
  Va multumesc si va doresc succes in activitatea de atragere a investitiilor americane in Romania!

 • masuri (Luni, 10 mai 2010, 13:11)
  Adrian [anonim]

  Ce trebuie sa faca mediul de afaceri dupa ce guvernul va aplica masurile de asteritate prezentate?

 • mediul bancar (Luni, 10 mai 2010, 13:19)
  lucian amitroaiei [anonim]

  aceste masuri ale guvernului de reducere a pensiilor si salariilor bugetarilor vor afecta sistemul bancar avand in vedere ca pe retail o mare parte din aceasta categorie este indatorata?
  va intreb asta pentru ca ati lucrat in domeniul bancar si cunoasteti bine domeniul. va multumesc

 • Economiile bugetare (Luni, 10 mai 2010, 13:27)
  Titi [anonim]

  Buna ziua ! Doresc sa Va adresez doua intrebari:
  1 - de ce Guvernul procedeaza mai intai la reducerea salariilor bugetare, a pensiilor si a unor alocatii si nu dispune anularea sporurilor imens de mari si de numeroase adaugate in mod abuziv la salarii ? Presedintele s-a referit la diminuarea salariilor bugetare, dar nu a avut in vedere si sporurile care, de cele mai multe ori depasesc cu mult salariul !!
  2 - de ce nu sunt desfintate numeroasele agentii, institute, oficii etc. infiintate pe langa Guvern si ministere ? Marea lor majoritate sunt mari consumatoare de bani de la buget fara sa produca nimic in schimb, practic, sunt inutile, iar activitatile lor - daca sunt apreciate ca fiind totusi necesare -, pot fi preluate cu mare usurinta de unul sau doi salariati ai respectivului minister, iar pe de alta parte, de ce nu se reanalizeaza desfintarea unor ministere (ex. Ministerul Turismului care se pretinde ca ar conduce "o activitate exclusiv privata" ori refacerea drumurilor judetene ?!)

 • Suficient? (Luni, 10 mai 2010, 13:38)
  DanA [anonim]

  Considerati suficiente masurile adoptate acum de guvern?
  Daca nu, ce alte masuri propuneti pentru relansarea economiei romanesti si rezolvarea problemelor structurale?

4927 vizualizari

 • picatura care a umplut paharul (Luni, 10 mai 2010, 0:53)

  Male [anonim]

  Sinteti de acord ca problemele economice de azi ale Romaniei sint doar agravate (si nu cauzate) de situatia internationala?

  In aceeasi nota, sinteti de acord ca problemele Romaniei ramin grave, chiar daca va exista o solutie in viitoarul apropiat pentru situatia internationala?

  Multumesc,
  • r (Luni, 10 mai 2010, 12:05)

   Sorin Mandrutescu [hotnews.ro] i-a raspuns lui Male

   La prima intrebare-de acord. Problemele structurale ale Romaniei, adresate numai partial pina acum, au iesit cu putere la iveala in contextul unei crize financiare la inceput si transformata ulterior intr-una economica.
   A doua intrebare-de acord din nou. Nici o rezolvare internationala a crizei nu poate tine loc reformarii diferitelor arii ce trebuie adresate (de ex-reforma administratiei publice).
 • rolul statului (Luni, 10 mai 2010, 10:08)

  Bogdan [anonim]

  Domnule Mandrutescu,

  Din pozitia dvs de presedinte al AMCHAM cat si de presedinte al uneia din cele mai puternice companii de IT din Romania, care considerati ca ar trebui sa fie masurile de stimulare a mediului economic/privat si ce ajutor din partea Guvernului considerati ca resimt cel mai acut companiile?

  Multumesc!
  • r (Luni, 10 mai 2010, 12:09)

   Sorin Mandrutescu [hotnews.ro] i-a raspuns lui Bogdan

   Reforme in diferite zone (a sistemului fiscal, a codului muncii, a sistemului de educatie, etc.), coerenta in luarea masurilor independent de cicluri electorale, prioritizarea zonelor critice si adresarea lor (de ex-infrastructura, informatizarea administratiei publice, etc.).
 • 2 intrebari (Luni, 10 mai 2010, 10:11)

  Costica [anonim]

  1. Credeti ca decizia Guvernului (sau a Presedintelui?) de a nu transfera presiunea crizei pe umerii mediului de afaceri ci pe a sistemului public poate reprezenta un semnal pozitiv pentru potentialii investitori?

  2. Aveti incredere ca planul propus de guvernanti va fi implementat? Sau pana la urma "se va revizui fara sa se schimbe nimica" si reducerea deficitului bugetar va fi facuta tot prin taierea alocarilor pentru investitii in infrastructura?

  multumesc
  • r (Luni, 10 mai 2010, 12:15)

   Sorin Mandrutescu [hotnews.ro] i-a raspuns lui Costica

   Da-consider ca este decizia rationala in acest context economic (chiar daca este un rau, este cel mai mic posibil) si are un rol in mentinerea unui anumit grad de incredere al investitorilor.
   In actualul context international nu mai putem intilni situatia de acum 2-3 ani cind piata era in cautare de tinte pentru excesul de fonduri si eforturile de astazi de atragere a investitiilor este mult mai mare iar increderea investitorilor nu se poate cistiga prin crestere de taxe.
   La cea de a doua intrebare-nu pot decit sa sper iar sentimentul de "ultim tren prins" ce a razbatut in ultima saptamina cred ca va aduce autoritatile la nivelul de actiune cerut de gravitatea situatiei si de importanta masurilor anuntate.
 • Intrebari (Luni, 10 mai 2010, 11:17)

  NSD [anonim]

  Dle Mandrutescu mai e nevoie de stat? Stat sa fie acea structura in care un medic primeste mai putin de jumatate din salariul unui politist comunitar? Sau in care platesti asigurari de sanatate si esti jefuit in spitale? Sau in care platesti asigurari de somaj si apoi ti se spune ca degeaba ai platit, iei mai putin. Sau ca platesti asigurari sociale pentru pensie si apoi ti se spune: prea mult trebuie sa iei, ne mai gandim. La ce ne foloseste acest stat? Nu a devenit statul a devenit doar pusculita unora, o forma de hotie imensa?
  De ce sa te tratezi aici, de ce sa-ti educi copii aici, de ce sa astepti batrinetea aici cand functionarii statului se opereaza la Viena, isi trimit copii in Elvetia si isi cumpara proprietati in strainatate?

  Si va mai rog sa comentati faptul ca siteul Amcham are informatii despre companiile care vor sa faca business in US dar MAE nu da doi bani pe aceleasi lucruri; nici macar nu exista mailuri de contact pentru persoanele in charge (cautati pentru conformitate BPCE zona LA).
  • r (Luni, 10 mai 2010, 12:22)

   Sorin Mandrutescu [hotnews.ro] i-a raspuns lui NSD

   La prima intrebare-comentariul Dvs ar face raspunsul meu inutil....
   Sigur ca intr-o buna masura sunt de acord cu Dvs (din pacate).
   Si totusi-v-as invita sa nu cadem in sentimentul de depresie ce pare ca a pus stapinire pe dezbaterea publica din ultima perioada. Sigur ca avem nevoie de stat dar de un stat pe care trebuie sa-l facem sa functioneze. Un stat care sa-si protejeze cetatenii si care sa dea sentimentul ce nu este doar pretextul invocat de Dvs ca fiind o pusculita. Rolul dezbaterilor ca cea de azi dar si al organizatiilor ca AMCHAM este de a-l ajuta pe politicianul roman in acest sens.
   La cea de a doua intrebare-rolul nostru este acelea de sustine relatiile economice dintre SUA si Romania. Si pare ca o facem cu destul succes-cel putin recunoastrea publica a activitatii noastre din ultima perioada arata acest lucru. Vom continua acest demers. Nu sunt la curent cu activitatile MAE i acest domeniu.
 • Profil angajat (Luni, 10 mai 2010, 11:18)

  ioann [anonim]

  Puteti enumera citeva din caracteristicile angajatului bugetar in USA si in Romania ?
  Se inscrie profilul angajatului bugetar roman in tendinta generala mondiala ?
  Multumesc !
  • r (Luni, 10 mai 2010, 12:29)

   Sorin Mandrutescu [hotnews.ro] i-a raspuns lui ioann

   Cred ca sunt similitudini dar si diferente. Diferentele vin din prea multe zone (culturi, organizare si istorie diferite).As mentiona doar diferentele in gradul de asumare a responsabilitatilor si modul diferit in care conceptul de coruptie este perceput de cele doua societeati.
   Dar as mai mentiona un lucru-nu trebuie sa cadem-sub nici o forma- in pacatul "demonizarii" conceptului de angajat bugetar. Sunt atitia oameni responsabili si cu un nivel profesional remarcabil intre cei ce lucreaza la stat. Parerea mea este ca filosofia sectorului bugetar din Romania trebuie sa se schimbe iar colegii nostri "de la stat" sunt doar o parte a solutiei.
 • Rolul sistemelor IT in Sectorul Public (Luni, 10 mai 2010, 11:36)

  Ion Balanganel [anonim]

  Buna ziua, Dl Mindrutescu,

  credeti ca proiectele IT esuate in sectorul public, in special la Ministerul de Finante unde nu functioneaza mai nimic desi au fost investite sute de milioane de dolari in computere si software, por fi o cauza a peformantei scazuta a angajatilor din acest sector?

  Ne puteti da exemple de proiecte esuate?

  Multumesc,

  Ionel
  • raspuns (Luni, 10 mai 2010, 13:01)

   Sorin Mandrutescu [hotnews.ro] i-a raspuns lui Ion Balanganel

   Subiectul este un pic mai vast. As mentiona doar rezistenta unor sisteme la reforma si gradul redus de adaptare a unor solutii informatice de catre administratia publica.

   Sigur ca am cunostinta si de proiecte esuate sau cu dificultati in implementare, iar partial punctul dvs de vedere poate fi acceptat.
 • Semnale (Luni, 10 mai 2010, 11:42)

  Dragos [anonim]

  Care sunt semnalele primite de la marile companii Americane prezente in Romania? Mai vor sa isi pastreze business-urile in Romania, sau sunt satule de instabilitatea economica si legislativa de aici (sa nu mai vorbim de hatisul legislativ pe care il stim cu totii precum si lipsa totala de incurajare pentru a dezvolta afaceri in Romania)?
  • r (Luni, 10 mai 2010, 12:36)

   Sorin Mandrutescu [hotnews.ro] i-a raspuns lui Dragos

   In mod cert da. Companiile mari din SUA membre ale AMCHAM au venit in Romania sa ramina. Motivele sunt clare si nu dispar peste noapte datorita unei instabilitati economice care de altfel este acum prezenta (chiar la cote mai inalte decit in Romania) peste tot in lume.
   Aceste motive sunt binecunoscute-forta de munca bine calificata, limbi straine diverse, cunostinte tehnice, cultura europeana, proximitate cu Europa de Vest, etc.
   Si as vrea sa adaug un motiv care poate va surprinde-o atitudide foarte pozitiva fata de munca. Cel putin in firma mea dar si in multele pe care le cunosc nivelul de implicare, de asumare a responsabilitatilor, a eforturilor pe care oamenii le depun pentru atingerea targeturilor este unul realmente impresionant.
 • Mediu de afaceri (Luni, 10 mai 2010, 11:58)

  Florin [anonim]

  Mediul de afaceri a reactionat f dur la zvonurile privind marilea taxelor si impozitelor. In cele din urma, decizia a fost de scadere a cheltuielilor de la buget. In ce fel va va afecta decizia? Scaderea certa a puterii de cumparare pt un segment relativ mare de consumatori a fost prinsa in strategiile de afaceri ale companiilor pentru 2010? Daca nu, ne putem astepta la scaderi de salarii/concedieri si de la companii?

  multumesc
  • raspuns (Luni, 10 mai 2010, 12:51)

   Sorin Mandrutescu [hotnews.ro] i-a raspuns lui Florin

   Nu cred ca exista o relatie directa intre reducerile salariale din administratie si pensii si reducerile din domeniul privat. Nu este o legatura directa: asa cum in trecut ajustarea sectorului privat nu a dus la ajustari in administratia publica, nici de data asta nu este o relatie directa intre cele doua. Repet, nu este o decizie populara, nici nu poate fi, dar este raul cel mai mic posibil.
 • Scutire de impozit legea 571/2003 (Luni, 10 mai 2010, 12:22)

  Irina [anonim]

  Buna ziua,

  Conform art. 56 alin. (4) lit. l) din Legea nr. 571/2003 se prevede scutirea de impozit pentru ocupaţiile specifice activităţilor de creare de programe pentru calculator.
  In conditiile actualelor masuri economice anuntate de seful statului, se va pastra in continuare legea mentionata anterior? Sau exista discutii/negocieri pe aceasta tema?

  Multumesc anticipat
  • raspuns (Luni, 10 mai 2010, 12:49)

   Sorin Mandrutescu [hotnews.ro] i-a raspuns lui Irina

   Din cate stiu in acest moment, da. Se vor mentine scuturile acordate informaticienilor.
 • comisioane (Luni, 10 mai 2010, 12:32)

  Bogdan [anonim]

  Am o curiozitate... Pentru transferurile financiare interbancare, se platesc comisioane. Pentru cele 9 miliarde de euro, un comision de 0,2% ar insemna 18 milioane de euro. Aveti idee cat de mari sunt si cine incaseaza aceste comisioane?
  • raspuns (Luni, 10 mai 2010, 12:48)

   Sorin Mandrutescu [hotnews.ro] i-a raspuns lui Bogdan

   N-am idee.
 • intrebari pentru presedintele AMCHAM (Luni, 10 mai 2010, 12:33)

  DRAGULANESCU NICOLAE [anonim]

  1. Nu considerati ca Romania are nevoie de o POLITICA NATIONALA DE PROMOVARE A CALITATII - in toate domeniile, inclusiv cel al administratiei publice, educatiei si sanatatii ??? Prin anii '80 - cand pentru Romania nu exista decat "construirea socialismului", in SUA si multe state vest-europene au fost promovate masuri legislative in sensul dezvoltarii PROMOVARII CALITATII in toate domeniile...Pot furniza documente si exemple detaliate in acest sens... Constatam ca Romania este azi codasa Europei in ceea ce priveste competitivitatea prin calitate a produselor si serviciilor romanesti pe piata globalizata. SUA ar putea fi un excelent exemplu pentru redresarea situatiei...
  2. Sunteti de acord sa solicitati Guvernului sa initieze si o actiune de DEBIROCRATIZARE a administratiei publice centrale (macar) - dupa exemplul SUA ('Paperwork Reduction Act") si cel al Frantei (simplification administrative)... Aceasta BIROCRATIE OBEZA consuma extrem de multe resurse, plus timp si nervi! Luati exemplul inregistrarii/ inchiderii unei societati comerciale sau cel al construirii unei cladiri...
  • raspuns (Luni, 10 mai 2010, 12:48)

   Sorin Mandrutescu [hotnews.ro] i-a raspuns lui DRAGULANESCU NICOLAE

   1. Absolut, da. Spatiul nu-mi permite pentru a dezbate un subiect foarte drag mie, acela al existentei excelentei in multe dintre firmele din Romania si a modului in care in Romania se face performanta. Intr-adevar, poate constituti o problema modul in care transferul spiritului de excelenta din mediul privat in administratia romaneasca se poate face.

   2. Am facut-o deja.
 • BANII GUVERNULUI BOC! (Luni, 10 mai 2010, 13:00)

  Nicolae Postolache [anonim]

  Domnule Sorin Mandrutescu,
  Care este parerea Dumneavoastra despre:
  1. - Diminuaria salariilor, pensiilor si ajutoarelor de somaj cu 25-15% vor aduce guvernului Boc "lichiditatile" necesare lansarii unui serios program de investitii sau acesti bani nici nu exista de fapt si totul este o "cacialma politica"?!
  2. - Cat timp acordati guvernului Boc - cat timp va trece - pana cand constrangerile "scrisorii de intentie" si lipsa "lichiditatilor" il vor obliga sa-l "rada" si pe "omul subponderal" si sa mareasca TVA-ul si cota unica?!
  ASTEPT CU NERABDARE ANALIZA SI RASPUNSURILE DUMNEAVOASTRA!
  • raspuns (Luni, 10 mai 2010, 12:46)

   Sorin Mandrutescu [hotnews.ro] i-a raspuns lui Nicolae Postolache

   1. Comentariul meu este ca reducerile de costuri au fost analizate si acceptate de catre Fond ca fiind suficiente pentru incadrearea in tinta de deficit bugetar agreata.

   2. Iarasi mentionez ca datele prezentate ne duc la concluzia ca, in conditiile aplicarii consecvente a acestor reduceri de cheltuieli, nu va fi nevoie de o crestere a taxelor, deci mai degraba este vorba de o aplicare riguroasa a acestor masuri.
 • masuri adoptate de Guvernul Romaniei (Luni, 10 mai 2010, 13:00)

  Mihaela [anonim]

  Stimate domnule Mandrutescu,

  Urmare pozitiei pe care o detineti si a informatiilor de care dispuneti, considerati ca situatia actuala in care este Romania, precum si masurile recente anuntate de Guvernul Romaniei sunt impuse de grupuri de interese straine, ca de exemplu grupul Bilderberg, care urmareste manipularea colectiva?

  In ce masura exista posibilitatea ca mediul de afaceri privat din Romania sa atraga, in aceasta perioada de criza, forta de munca calificata din sectorul bugetar, asa cum se mentioneaza in ultimele zile pe posturile de televiziune?
  Va multumesc si va doresc succes in activitatea de atragere a investitiilor americane in Romania!
  • raspuns (Luni, 10 mai 2010, 12:43)

   Sorin Mandrutescu [hotnews.ro] i-a raspuns lui Mihaela

   Nu stapanesc subiectul si nu am datele necesare sa raspund la aceste intrebari.

   Da, exista sectoare chiar si in aceasta perioada dificila, care se afla intr-o perioada de recrutare a fortei de munca. Industria IT in primul rand.
 • masuri (Luni, 10 mai 2010, 13:11)

  Adrian [anonim]

  Ce trebuie sa faca mediul de afaceri dupa ce guvernul va aplica masurile de asteritate prezentate?
  • raspuns (Luni, 10 mai 2010, 12:41)

   Sorin Mandrutescu [hotnews.ro] i-a raspuns lui Adrian

   Mediul de afaceri s-a oferit de la bun inceput ca un partener al guvernului in definirea strategiilor economice, oferind practic consultanta gratis guvernului, iar aceasta oferta va ramane si in continuare deschisa.
 • mediul bancar (Luni, 10 mai 2010, 13:19)

  lucian amitroaiei [anonim]

  aceste masuri ale guvernului de reducere a pensiilor si salariilor bugetarilor vor afecta sistemul bancar avand in vedere ca pe retail o mare parte din aceasta categorie este indatorata?
  va intreb asta pentru ca ati lucrat in domeniul bancar si cunoasteti bine domeniul. va multumesc
  • raspuns (Luni, 10 mai 2010, 12:40)

   Sorin Mandrutescu [hotnews.ro] i-a raspuns lui lucian amitroaiei

   Probabil, dar in acelasi timp sper intr-o colaborare a sistemului bancar cu statul in aceasta perioada pentru gasirea celor mai bune solutii. Politica monetara a Bancii Nationale sustine o reducere a dobanzilor, si invita bancile comerciale la o regandire a nivelului de pret al produselor de creditare oferite.
 • Economiile bugetare (Luni, 10 mai 2010, 13:27)

  Titi [anonim]

  Buna ziua ! Doresc sa Va adresez doua intrebari:
  1 - de ce Guvernul procedeaza mai intai la reducerea salariilor bugetare, a pensiilor si a unor alocatii si nu dispune anularea sporurilor imens de mari si de numeroase adaugate in mod abuziv la salarii ? Presedintele s-a referit la diminuarea salariilor bugetare, dar nu a avut in vedere si sporurile care, de cele mai multe ori depasesc cu mult salariul !!
  2 - de ce nu sunt desfintate numeroasele agentii, institute, oficii etc. infiintate pe langa Guvern si ministere ? Marea lor majoritate sunt mari consumatoare de bani de la buget fara sa produca nimic in schimb, practic, sunt inutile, iar activitatile lor - daca sunt apreciate ca fiind totusi necesare -, pot fi preluate cu mare usurinta de unul sau doi salariati ai respectivului minister, iar pe de alta parte, de ce nu se reanalizeaza desfintarea unor ministere (ex. Ministerul Turismului care se pretinde ca ar conduce "o activitate exclusiv privata" ori refacerea drumurilor judetene ?!)
  • raspuns (Luni, 10 mai 2010, 12:38)

   Sorin Mandrutescu [hotnews.ro] i-a raspuns lui Titi

   1. Sper ca va fi adresata si problema sporurilor.
   2. Sper ca initiativa de anul trecut a Guvernului in ceea ce priveste regandirea agentiilor, institutelor, etc si pe cale de consecinta reducerea numarului lor sa continue si anul acesta.
 • Suficient? (Luni, 10 mai 2010, 13:38)

  DanA [anonim]

  Considerati suficiente masurile adoptate acum de guvern?
  Daca nu, ce alte masuri propuneti pentru relansarea economiei romanesti si rezolvarea problemelor structurale?
  • raspuns (Luni, 10 mai 2010, 12:54)

   Sorin Mandrutescu [hotnews.ro] i-a raspuns lui DanA

   Nu. In masura in care administratia nu va fi reformata, banul public nu va fi folosit cu mai multa eficienta decat pana acum, reformele mentionate in raspunsul anterior etc, masurile anuntate nu vor fi suficiente.

   Cred ca se pot regasi parerile noastre in raspunsurile de pana acum, iar intr-un document al AmCham, prezent pe site-ul AmCham si intitulat Prioritati pentru Romania, puteti gasi propunerile noastre pentru relansarea economiei.
 • Criza financiara vs dezvoltare domeniu nuclear (Luni, 10 mai 2010, 13:52)

  anonimus [anonim]

  Domnule Mindrutescu,

  Lucrez de multi ani in domeniul nuclear, domeniu care a fost afectat de criza financiara. O prima masura luata de acest Guvern, intr-un caz, a fost de reducere a agentiilor din domeniu prin comasare, a doua masura fiind de reducere substantiala a salariilor. Un exemplu destul de grav al consecintelor crizei finaciare se refera la faptul ca personalul din cadrul organismului de reglementare in domeniu, CNCAN, nu si-a incasat salariile de 2 luni. Este de asteptat ca masurile de austeritate sa vizeze si personalul din cadrul IFIN-HH sau Sucursalei de Cercetari Nucleare. Varianta optima pentru personalul tehnic angajat in domeniu este sa plece sa lucreze in afara tarii. In acest context, ma intreb cum se poate asigura siguranta in exploatare a instalatiilor nucleare, in contextul in care discutam, pe de o parte, de punerea in functiune a unitatilor 3 si 4 de la Cernavoda, iar pe de alta parte de punerea in functiune a unei noi centrale in Romania ? Cum comentati acesta situatie si ce recomandati Guvernului?
 • masurile economice (Luni, 10 mai 2010, 17:14)

  Ioana [anonim]

  Ce efect vor avea asupra mediului afacerilor private masurile adoptate de guvern? Vor putea companiile private sa supravietuiasca - mai ales cele care activeaza in domeniul comertului si serviciilor - avand in vedere ca puterea de cumparare a romanilor va scadea semnificativ?


Abonare la comentarii cu RSS

ESRI

Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri

Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by