
Cum reactioneaza sectorul privat la masurile anuntate joi, 6 mai, de presedintele Traian Basescu? Poate evita Romania cresterea taxelor? Ce masuri trebuie sa adopte Guvernul pentru ca banii economisiti din reducerea salariilor si pensiilor sa aiba efecte pozitive pe termen lung? Sorin Mandrutescu, presedintele Camerei de Comert Americane (
AmCham Romania) a discutat online cu cititorii HotNews.ro.
Cele mai bune intrebari vor fi preluate in emisiunea Discutia de Luni, difuzata de HotNews.ro si RFI incepand cu ora 19.00 si realizata de Dan Tapalaga.
Emisiunea "Discutia de luni" este difuzata in fiecare luni, la ora 19:00, pe frecventele RFI si pe HotNews.ro.
Male [anonim]
Sinteti de acord ca problemele economice de azi ale Romaniei sint doar agravate (si nu cauzate) de situatia internationala?
In aceeasi nota, sinteti de acord ca problemele Romaniei ramin grave, chiar daca va exista o solutie in viitoarul apropiat pentru situatia internationala?
Multumesc,
Bogdan [anonim]
Domnule Mandrutescu,
Din pozitia dvs de presedinte al AMCHAM cat si de presedinte al uneia din cele mai puternice companii de IT din Romania, care considerati ca ar trebui sa fie masurile de stimulare a mediului economic/privat si ce ajutor din partea Guvernului considerati ca resimt cel mai acut companiile?
Multumesc!
Costica [anonim]
1. Credeti ca decizia Guvernului (sau a Presedintelui?) de a nu transfera presiunea crizei pe umerii mediului de afaceri ci pe a sistemului public poate reprezenta un semnal pozitiv pentru potentialii investitori?
2. Aveti incredere ca planul propus de guvernanti va fi implementat? Sau pana la urma "se va revizui fara sa se schimbe nimica" si reducerea deficitului bugetar va fi facuta tot prin taierea alocarilor pentru investitii in infrastructura?
multumesc
NSD [anonim]
Dle Mandrutescu mai e nevoie de stat? Stat sa fie acea structura in care un medic primeste mai putin de jumatate din salariul unui politist comunitar? Sau in care platesti asigurari de sanatate si esti jefuit in spitale? Sau in care platesti asigurari de somaj si apoi ti se spune ca degeaba ai platit, iei mai putin. Sau ca platesti asigurari sociale pentru pensie si apoi ti se spune: prea mult trebuie sa iei, ne mai gandim. La ce ne foloseste acest stat? Nu a devenit statul a devenit doar pusculita unora, o forma de hotie imensa?
De ce sa te tratezi aici, de ce sa-ti educi copii aici, de ce sa astepti batrinetea aici cand functionarii statului se opereaza la Viena, isi trimit copii in Elvetia si isi cumpara proprietati in strainatate?
Si va mai rog sa comentati faptul ca siteul Amcham are informatii despre companiile care vor sa faca business in US dar MAE nu da doi bani pe aceleasi lucruri; nici macar nu exista mailuri de contact pentru persoanele in charge (cautati pentru conformitate BPCE zona LA).
ioann [anonim]
Puteti enumera citeva din caracteristicile angajatului bugetar in USA si in Romania ?
Se inscrie profilul angajatului bugetar roman in tendinta generala mondiala ?
Multumesc !
Ion Balanganel [anonim]
Buna ziua, Dl Mindrutescu,
credeti ca proiectele IT esuate in sectorul public, in special la Ministerul de Finante unde nu functioneaza mai nimic desi au fost investite sute de milioane de dolari in computere si software, por fi o cauza a peformantei scazuta a angajatilor din acest sector?
Ne puteti da exemple de proiecte esuate?
Multumesc,
Ionel
Dragos [anonim]
Care sunt semnalele primite de la marile companii Americane prezente in Romania? Mai vor sa isi pastreze business-urile in Romania, sau sunt satule de instabilitatea economica si legislativa de aici (sa nu mai vorbim de hatisul legislativ pe care il stim cu totii precum si lipsa totala de incurajare pentru a dezvolta afaceri in Romania)?
Florin [anonim]
Mediul de afaceri a reactionat f dur la zvonurile privind marilea taxelor si impozitelor. In cele din urma, decizia a fost de scadere a cheltuielilor de la buget. In ce fel va va afecta decizia? Scaderea certa a puterii de cumparare pt un segment relativ mare de consumatori a fost prinsa in strategiile de afaceri ale companiilor pentru 2010? Daca nu, ne putem astepta la scaderi de salarii/concedieri si de la companii?
multumesc
Irina [anonim]
Buna ziua,
Conform art. 56 alin. (4) lit. l) din Legea nr. 571/2003 se prevede scutirea de impozit pentru ocupaţiile specifice activităţilor de creare de programe pentru calculator.
In conditiile actualelor masuri economice anuntate de seful statului, se va pastra in continuare legea mentionata anterior? Sau exista discutii/negocieri pe aceasta tema?
Multumesc anticipat
Bogdan [anonim]
Am o curiozitate... Pentru transferurile financiare interbancare, se platesc comisioane. Pentru cele 9 miliarde de euro, un comision de 0,2% ar insemna 18 milioane de euro. Aveti idee cat de mari sunt si cine incaseaza aceste comisioane?
DRAGULANESCU NICOLAE [anonim]
1. Nu considerati ca Romania are nevoie de o POLITICA NATIONALA DE PROMOVARE A CALITATII - in toate domeniile, inclusiv cel al administratiei publice, educatiei si sanatatii ??? Prin anii '80 - cand pentru Romania nu exista decat "construirea socialismului", in SUA si multe state vest-europene au fost promovate masuri legislative in sensul dezvoltarii PROMOVARII CALITATII in toate domeniile...Pot furniza documente si exemple detaliate in acest sens... Constatam ca Romania este azi codasa Europei in ceea ce priveste competitivitatea prin calitate a produselor si serviciilor romanesti pe piata globalizata. SUA ar putea fi un excelent exemplu pentru redresarea situatiei...
2. Sunteti de acord sa solicitati Guvernului sa initieze si o actiune de DEBIROCRATIZARE a administratiei publice centrale (macar) - dupa exemplul SUA ('Paperwork Reduction Act") si cel al Frantei (simplification administrative)... Aceasta BIROCRATIE OBEZA consuma extrem de multe resurse, plus timp si nervi! Luati exemplul inregistrarii/ inchiderii unei societati comerciale sau cel al construirii unei cladiri...
Nicolae Postolache [anonim]
Domnule Sorin Mandrutescu,
Care este parerea Dumneavoastra despre:
1. - Diminuaria salariilor, pensiilor si ajutoarelor de somaj cu 25-15% vor aduce guvernului Boc "lichiditatile" necesare lansarii unui serios program de investitii sau acesti bani nici nu exista de fapt si totul este o "cacialma politica"?!
2. - Cat timp acordati guvernului Boc - cat timp va trece - pana cand constrangerile "scrisorii de intentie" si lipsa "lichiditatilor" il vor obliga sa-l "rada" si pe "omul subponderal" si sa mareasca TVA-ul si cota unica?!
ASTEPT CU NERABDARE ANALIZA SI RASPUNSURILE DUMNEAVOASTRA!
Mihaela [anonim]
Stimate domnule Mandrutescu,
Urmare pozitiei pe care o detineti si a informatiilor de care dispuneti, considerati ca situatia actuala in care este Romania, precum si masurile recente anuntate de Guvernul Romaniei sunt impuse de grupuri de interese straine, ca de exemplu grupul Bilderberg, care urmareste manipularea colectiva?
In ce masura exista posibilitatea ca mediul de afaceri privat din Romania sa atraga, in aceasta perioada de criza, forta de munca calificata din sectorul bugetar, asa cum se mentioneaza in ultimele zile pe posturile de televiziune?
Va multumesc si va doresc succes in activitatea de atragere a investitiilor americane in Romania!
Adrian [anonim]
Ce trebuie sa faca mediul de afaceri dupa ce guvernul va aplica masurile de asteritate prezentate?
lucian amitroaiei [anonim]
aceste masuri ale guvernului de reducere a pensiilor si salariilor bugetarilor vor afecta sistemul bancar avand in vedere ca pe retail o mare parte din aceasta categorie este indatorata?
va intreb asta pentru ca ati lucrat in domeniul bancar si cunoasteti bine domeniul. va multumesc
Titi [anonim]
Buna ziua ! Doresc sa Va adresez doua intrebari:
1 - de ce Guvernul procedeaza mai intai la reducerea salariilor bugetare, a pensiilor si a unor alocatii si nu dispune anularea sporurilor imens de mari si de numeroase adaugate in mod abuziv la salarii ? Presedintele s-a referit la diminuarea salariilor bugetare, dar nu a avut in vedere si sporurile care, de cele mai multe ori depasesc cu mult salariul !!
2 - de ce nu sunt desfintate numeroasele agentii, institute, oficii etc. infiintate pe langa Guvern si ministere ? Marea lor majoritate sunt mari consumatoare de bani de la buget fara sa produca nimic in schimb, practic, sunt inutile, iar activitatile lor - daca sunt apreciate ca fiind totusi necesare -, pot fi preluate cu mare usurinta de unul sau doi salariati ai respectivului minister, iar pe de alta parte, de ce nu se reanalizeaza desfintarea unor ministere (ex. Ministerul Turismului care se pretinde ca ar conduce "o activitate exclusiv privata" ori refacerea drumurilor judetene ?!)
DanA [anonim]
Considerati suficiente masurile adoptate acum de guvern?
Daca nu, ce alte masuri propuneti pentru relansarea economiei romanesti si rezolvarea problemelor structurale?