AUDIO Reprezentantii societatilor cu capital de stat nu exclud posibilitatea unor reduceri salariale. Ce spun sindicatele despre castigurile directorilor

de Claudia Pirvoiu     HotNews.ro
Luni, 10 mai 2010, 18:29 Economie | Companii


Reprezentantii companiilor si societatilor de stat nu exclud posibilitatea ca masura reducerii fondului de salarii cu 25% sa fie aplicata si in cazul lor. Contactati de HotNews.ro, reprezentantii unor companii de stat au afirmat ca nu au primit nicio informatie legata de modul in care ar putea fi aplicata o eventuala reducere salariala.

"Nu stiu ce se va intampla, nu am auzit de nicio decizie in privinta companiilor nationale. Daca va exista vreun act normativ privind reducerea salariilor, atunci o sa ne supunem lui. CNADNR este o companie in subordinea Ministerului Transporturilor, iar Ministerul Transporturilor este sub incidenta Guvernului. Depinde, deci, de ce se intampla acolo daca aceasta masura ne va afecta si pe noi.", a declarat Dorina Tiron, director general al Companiei Nationale de Autostrazi si Drumuri Nationale (CNADNR).

"Nu stiu, sa vedem. Deocamdata nu stiu daca au luat vreo decizie in privinta societatilor nationale. Asteptam, orice este posibil", a afirmat Ioan Rusu, director general adjunct in cadrul S.N. Transgaz.

"Nu am primit nicio informatie referitoare la reducerea salariilor si nu stiu cum se poate, mai ales ca suntem societate comerciala de stat. Totul depinde de decizia care se va lua la nivelul Guvernului, daca se vor reduce sau nu salariile si la societatile de stat. Dar, acum nu pot sa va spun nimic sigur", a spus Gheorghe Udriste, director general al Metrorex.

"Nu am auzit nimic legat de reducerea salariilor la noi. Sincer, nu stiu daca este posibil. Suntem societate comerciala cu capital de stat si avem alt statut", a spus la randul sau, un director din cadrul SC Hidroelectrica.

"Toate masurile sunt in stadiu de discutie. Deocamdata, nu vreau sa ma pronunt in acest sens", a declarat pentru HotNews.ro secretarul de stat in Ministerul Muncii, Valentin Mocanu. "Nu s-a luat nicio decizie, nu s-a stabilit nimic pe aceasta tema", a spus, la randul sau, secretarul de stat in Ministerul Economiei, Tudor Serban.

Bogdan Hossu: Nu prea am vazut multi directori din companiile de stat care sa fi ramas la nivelul salariului unui secretar de statIata principalele declaratii, pe tema salarizarii in companiile de stat, facute de liderul Cartel Alfa, Bogdan Hossu la Discutia de Luni, o emisiune HotNews.ro-RFI realizata de Dan Tapalaga. :

 • La companiile de stat nu exista nicio relatie, nu se schimba nimic. Discutam de sectorul bugetar, nu de sectorul de stat. Sectorul bugetar insemna sanatate, invatamant, justitie, aparare
 • Ele sunt reglementate de ordonanta 79/2008 care prevede ca directorul general trebuie sa aiba salariul unui secretar de stat
 • Fondul de salariu nu se misca decat cu 60% din modificarile de productivitate a muncii sau cu inflatia
 • Cu regret, nu prea am vazut multi directori generali care au ramas la nivelul de secretar de stat
 • Trebuie facuta o diferentiere intre masa de lucratori si ceea ce se intampla per ansamblul intreprinderii ca fond de salarii pentru ca a culpabiliza, in general, prin faptul ca o grupare privilegiata care extrage mai mult din fondul de salarii nu inseamna, de fapt, o politica normala
 • Marea majoritate a salariatilor din companiile de stat au o scadere a salariilor primite, nu a fondurilor, subliniez, undeva intre 15% si 20%. Daca adaug si zilele pentru somajul tehnic scaderea este mult mai puternica
 • Din intamplare, exista o prevedere de motivare a conducerilor si mai ales a consiliilor de administratie, directori, directorasi, care au contracte stimulative si, de fapt, economiile care se fac in domeniul lucratorilor sunt erodate de masa de directori care se multiplica si care sunt motivati si stimulati decat dupa alte reguli.

Cum se acorda salariile la societatile cu capital de stat

Potrivit Ordonantei de Urgenta 70/2008, la companiile de stat, societati nationale, regii autonome, fondul de salarii este stabilit in functie de performanta acestora. "Fundamentarea fondului de salarii anual, prevazut in bugetul de venituri si cheltuieli al operatorilor economici, se va face pe baza indicelui de crestere a castigului salarial mediu brut lunar, care nu va putea fi mai mare de 60% din indicele de crestere a productivitatii muncii, calculat in unitati valorice comparabile sau in unitati fizice, dupa caz (...)Suplimentar fata de cresterea prevazuta la alin. (1) se va putea acorda o crestere a castigului salarial mediu pe baza economiilor rezultate din reducerea cheltuielilor la 1.000 lei venituri, dar nu mai mult decat indicele de crestere a productivitatii muncii (...)Indicele productivitatii muncii va putea fi calculat in unitati fizice pentru activitatea de baza, daca aceasta reprezinta mai mult de 50% din totalul veniturilor din activitatea de baza".
In urma cu o luna, Guvernul a aprobat o ordonanta de urgenta potrivit careia salariile directorilor de la companiile de stat vor fi plafonate la nivelul remuneratiei unui secretar de stat pe tot parcursul anului 2010. Pana acum, directorii de la companiile cu capital de stat primeau bonusuri salariale ce vor fi acordate în funcţie de performanţă.


Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

3895 vizualizari

 • +2 (2 voturi)    
  Nu exclud? (Luni, 10 mai 2010, 17:44)

  costi [anonim]

  Cum adica nu exclud ?Ce -i aici?va faceti de cap?
 • +5 (7 voturi)    
  Cum se numara bugetarii? (Luni, 10 mai 2010, 19:20)

  Justin Puscasu [anonim]

  Cifra de 1400000 de bugetari include si salariatii societatilor cu capital de stat.
  Se pun la socoteala doar cand trebuie demonstrat cat e de gras grasul lui Basescu.
  Can e vorba de redus salariile, astia devin brusc slabi si ofiliti.
  A-propos, salariul domnului Costea, cumnatul lui Geoana, se reduce si el cu 2500E, sau el e din cei slabi?
  • 0 (0 voturi)    
   esti sigur (Marţi, 11 mai 2010, 11:12)

   luci [anonim] i-a raspuns lui Justin Puscasu

   de aceasta informatie, nu este un bluf?
   la cate primarii avem, la o medie de 15-20 salariati, s-au completat peste 80000 de bugetari, sunt orase cu peste 1000 de salariati la primarie, se mai strang vreo 2-300000 salariati, dar vine invatamantul cu peste 300000, snatatea, armata politie, magistratura, plus fel de fel de agentii...
   eu cred ca dezinformezi si, chiar de ar fi asa, daca o companie este de stat dar are profit, ise autofinanteaza, este dreptul lor sa aiba si salarii cat doresc, ca si la privat, adica sa aplicam aceleasi principii, chiar daca sunt imorale...
  • 0 (0 voturi)    
   cifre corecte (Marţi, 11 mai 2010, 12:59)

   *** [anonim] i-a raspuns lui Justin Puscasu

   sunt 1392000 de bugetari in Romania.Pe langa acestia sunt aprox 243000 de angajati in companiile de stat si regiile autonome ( sursa : Ziarul Financiar ).
  • 0 (0 voturi)    
   salariile medii brute in companiile de stat (Marţi, 11 mai 2010, 13:02)

   *** [anonim] i-a raspuns lui Justin Puscasu

   http://storage0.dms.mpinteractiv.ro/media/401/781/10386/6107057/1/3-jos.jpg
 • +2 (2 voturi)    
  protejatele companii de stat (Luni, 10 mai 2010, 19:22)

  liv [anonim]

  si nu platesc nici CAS-ul, ce parere are Guvernul?
 • +2 (4 voturi)    
  Deja incep interpretarile... (Luni, 10 mai 2010, 19:26)

  defav [anonim]

  si stringerile de rinduri , "baietii buni" trebuie iertati.
  "la companiile de stat, societati nationale, regii autonome, fondul de salarii este stabilit in functie de performanta acestora". Si bineinteles ca astea-s foarte "performante", ca de-aia avem preturi exorbitante la incalzire si apa calda. Deci treburile se mai ajusteaza pentru cine trebuie ..
 • +3 (5 voturi)    
  Tot lipitorile astea? (Luni, 10 mai 2010, 19:51)

  Mihai [anonim]

  Adica tot astia care au salarii de zeci de mii de euro fac ciocul mare, ei care stau in carca celor care mai muncesc in tara asta si aduc venituri la stat, ei care nu fac nimic si au ditamai salariile indraznesc sa guiteze? Eu in locul lor m-as gandi mai bine ce declaratii as face dar cand ai in spate pe base, cel care a zis ca am iesit din criza e normal ca te doare la basca, doar nu o sa iti taie tie salariul.
  Bine ca am votat impotriva comunistilor :)))))))))))
 • +1 (3 voturi)    
  Privilegii ! (Luni, 10 mai 2010, 20:30)

  motul [anonim]

  Salariile mari din companiile si societatile de stat nu se vor diminua cu 25 %, cel mult li se va retine un fond de solidaritate . Aceasta pentru a li se conserva salariile pentru marele merit de a fi clientela politica.
 • 0 (0 voturi)    
  ar fi chiar culmea! (Luni, 10 mai 2010, 22:34)

  Arlecchino [utilizator]

  Adica sa plateasca pensionarii, doctorii, profesorii, politistii si exact imbuibatii, exact aia angajati numai pe pile, exact campionii nationali la solitaire sa nu pateasca nimic! Reducerea salariilor nediferentiat mi s-a parut o masura luata pe genunchi dar, chiar si asa, necesara. Dar daca baietii astia destepti scapa fara nici o scadere in timp ce grasa de mama mai pierde vreun milion la pensie cred ca e timpul sa iesim in strada si sa dam cu ei de pamant.
 • +3 (3 voturi)    
  Salarii RomGaz si TransGaz (Luni, 10 mai 2010, 22:43)

  wasabi [utilizator]

  Aia de la Romgaz si Transgaz au asa: Bani de gaz LUNAR 450 lei, apoi bani de muratori, bani de pasti, craciun, de refacere din concediu, si al 13 lea salariu. + suplimentul postului + bani de ziua gazistului. Acolo pana si portarul are un salariu de 1700 - 1800 in MANA!!! Si vorbim de acesti bani intr`un oras mic si prapadit ca Mediasiul.
 • 0 (0 voturi)    
  gauri negre si stufosenie bugetara (Luni, 10 mai 2010, 22:49)

  liv [anonim]

  Gaurile negre ale economiei tarii:
  -hidroelectrica
  -termoelectrica
  -compania Apele Romane
  -compania de drumuri
  - Apia
  -Romsilva
  -CFR
  -Regia huilei
  - agentia pentru asistenta sociala si protectia copilului
  - regia de apa-canal
  etc...............................................
  • 0 (0 voturi)    
   lista inexacta (Marţi, 11 mai 2010, 7:18)

   prudent [anonim] i-a raspuns lui liv

   Hidro e FOARTE profitabila, APIA distribuie bani (nu produce, nu vinde), ROMSILVA e profitabila, una dintre CFR e profitabila. Hula trebuie inchisa (arierate urisae) dar se creaza o noua uriasa problema in Valea Jiului.
 • +1 (1 vot)    
  intrebari de la popor (Luni, 10 mai 2010, 22:58)

  liv [anonim]

  -despre ACHIZITIILE PUBLICE, nu se mai spune nimic- am vrea sa vedem o reglementare juridica rapida, de ce Curtea de Conturi, nu a deschis dosare penale pentru acest furt national, la nivel de ministere, agentii, administratii locale.

  -despre CONSILIILE DE ADMINISTRATIE cu participatiune a inaltilor functionari publici, ce se mai aude?

  -despre indemnizatiile parlamentarilor, pentru cabinetele din provincie, de 2000 euro/luna, pe langa salariul, ce se mai spune, se impoziteaza, ca venit global?
 • 0 (0 voturi)    
  pai nu se indeplinesc (Luni, 10 mai 2010, 23:44)

  de ras [anonim]

  Pai daca nu se reduc si salariile angajatilor companiilor de stat cu 25% nu reusesc sa obtina cifra reducerii pentru ca si ei sunt platiti din acelasi fond de salarii. Ma fac sa rad comentariilor lor, pai ei ce cred ca o sa le reduca la ceilalti cu 50% pt ca ei sa scape?
  • 0 (0 voturi)    
   eronat (Marţi, 11 mai 2010, 13:05)

   catcos [utilizator] i-a raspuns lui de ras

   nu sunt platiti din acelasi fond de salarii ca bugetarii (adica din contributiile populatiei si ale agentilor economici), companiile (chiar daca au ca actionar majoritar sau integral statul) isi "produc" singure fondul de salarii. Daca au profit mare, pot da salarii mari.


Abonare la comentarii cu RSS

ESRI

Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri

Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by