Comisia Nationala a Valorilor Mobiliare (CNVM) a autorizat sucursala din Romania a societatii de administrare a investitiilor Franklin Templeton Investment Management, care va administra activele Fondului Proprietatea, se arata intr-un comunicat al autoritatii. Sucursala din Romania a Franklin Templeton este organizata sub forma unei societati de investitii de tip inchis, incadrat in categoria alte organisme de plasament colectiv de tip special.

Adunarea Generala a Actionarilor FP a aprobat in luna februarie forma finala a contractului de administrare ce urmeaza a fi incheiat cu Franklin Templeton Investment Management. Actionarii Fondului Proprietatea aprobasera in 7 septembrie 2009 contractul de administrare cu fondul american de investitii Franklin Templeton, in contextul in care reprezentantii actionarului majoritar al Fondului, Ministerul Finantelor, au fost prezenti la adunare, dar ulterior Finantele au fortat renegocierea contractului cu Franklin Templeton.

Fondul Proprietatea a fost creat in 2005, ca solutie pentru despagubirea fostilor proprietari deposedati de regimul comunist, carora nu li se mai pot restitui in natura averile confiscate. Fondul are participatii la 88 de companii, cele mai multe din domeniul energetic.

Statul a promis, la crearea Fondului, ca va lista FP in cel mai scurt timp la bursa din Bucuresti si pe o piata internationala, ceea ce ar fi permis actionarilor sa isi poata valorifica usor titlurile cu care au fost despagubiti. Insa termenul de listare a fost mereu amanat, ultimele declaratii indicand ca intrarea la cota bursei se va face, probabil, in acest an.

Mark Mobius, presedintele Franklin Templeton, declara la finele lunii martie ca listarea Fondului ar putea avea loc in 2010, mai intai la Bucuresti si apoi la Londra. "Daca incepem la 1 iulie, sper sa fim gata cu listarea pana in septembrie", a declarat Mobius.

Franklin Templeton Investment Management, cu sediul in Marea Britanie, a fost inregistrata la CNVM in 14 septembrie 2009, urmare notificarii Financial Services Authority privind desfasurarea activitatii de administrare a investitiilor pe teritoriul Romaniei prin intermediul sucursalei.