Ministrul Adriean Videanu si omologii sai, ministrul industriei si energiei din Azerbaidjan, Natig Aliyev si ministrul energiei din Georgia, Alexander Khetaguri, au semnat Protocolul privind constituirea companiei de proiect AGRI, informeaza Ministerul Economiei. Protocolul a fost semnat la Tbilisi in Georgia. Compania se va infiinta la Bucuresti si va avea ca actionari companiile nationale Romgaz (Romania), SOCAR (Azerbaidjan) si GOGC (Georgia). Compania se va ocupa de elaborarea unui studiu de fezabilitate in vederea implementarii proiectului privind transportul de gaze pe ruta Azerbaijan-Georgia-Romania.

Potrivit prevederilor documentului semnat la Tbilisi, responsabilitatile companiei vizeaza elaborarea studiului de fezabilitate pentru dezvoltarea si realizarea proiectului AGRI si stabilirea calendarului de dezvoltare a acestui proiect.

“Vrem sa urgentam acest proiect, avand in vedere atat termenul de finalizare, cat si fezabilitatea acestui proiect. Din punctul meu de vedere, AGRI poate fi cel mai rapid si cel mai eficient proiect pe culoarul sudic, dintre toate cele care sunt in dezvoltare in momentul de fata. Avand in vedere faptul ca Romania a finalizat interconexiunea cu Ungaria, iar anul viitor va fi finalizata si cea cu Bulgaria, sistemul national de transport va putea asigura astfel transportul de resurse energetice din zona Marii Caspice catre UE si piata interna”, a declarat, recent, Adriean Videanu.

Cele trei parti au convenit, in urma cu o luna, ca proiectul sa fie numit AGRI - Azerbaijan Georgia Romania Interconnection. Ministrul economiei, Adriean Videanu, a declarat ca AGRI ar putea sa fie finalizat inaintea proiectului de transport gaze Nabucco. Partile implicate in proiect sustin ca AGRI ar putea asigura tranzitul gazelor din Azerbaidjan catre piata Uniunii Europene.

"Compania va fi infiintata in urmatoarele luni si chiar de maine vom demara demersurile infiintarii. Avem cateva locatii pentru sediu, speram ca la inceputul lunii mai sa avem un punct de vedere comun legat de statut", a declarat Adriean Videanu, ministrul economiei, cu ocazia semnarii memorandumului", a afirmat Videanu. Potrivit acestuia, AGRI ar putea fi finalizat inaintea Nabucco. Videanu a mai spus ca AGRI este unul dintre proiectele de diversificare a rutelor de tranzit in domeniul gazelor naturale. Aceste proiecte vizeaza reducerea dependentei de gazele rusesti.

"Proiectul AGRI este complementar proiectului Nabucco, face parte din multitudinea de proiecte pe culoarul sudic, si Romania va insista sa fie unul dintre proiectele prioritare, inclusiv la nivelul Uniunii Europene", a precizat Videanu.

In urma cu o luna, ministrii energiei din Romania, Georgia si Azerbaidjan au semnat, la Bucuresti, Memorandumul de Intelegere in domeniul gazelor naturale lichefiate.

Proiectul AGRI se inscrie in preocuparile guvernelor celor trei tari semnatare de diversificare a cailor si rutelor de transport din zona Caspica spre Uniunea Europeana (Coridorul Sudic) si este un rezultat al acordurilor de cooperare incheiate intre statele semnatare.