Vanzarile pe piata bunurilor de folosinta indelungata din Romania au scazut cu 25% in primele trei luni din acest an fata de aceeasi perioada a anului trecut, cele mai mari scaderi, de peste 30% inregistrandu-se in sectoarele IT si telecomunicatii, potrivit unui studiu realizat de GFK.

Cifra de afaceri totala in sectorul telecom a fost in perioada mentionata de 42 milioane euro, in scadere cu 34,7% fata de primul trimestru din 2009.

"Acest lucru poate fi justificat prin declinul pretului mediu de achizitie pe piata pentru telefoanele mobile si printr-un nivel ridicat de subventionare de catre operatori", se mentioneaza in analiza GFK.

Vanzarile din sectorul IT au fost de circa 80 milioane euro in primul trimestru din acest an, in scadere cu 38,2% fata de perioada similara din 2009.

"Piata de PC-uri a fost profund influentata de criza economica. In ciuda faptului ca segmentul PC desktop a prezentat o tendinta negativa, laptop-urile au avut o mare contributie la cresterea pietei. Acest rezultat pozitiv este datorat in principal unei cresteri a vanzarilor de netbook-uri cauzata la randul ei de preturi mai reduse", mentioneaza oficialii GFK.

Piata totala de bunuri de larg consum monitorizata de GfK a fost de 271 milioane euro in primul trimestru din acest an, in scadere cu 25% fata de perioada similara a anului anterior.

Citeste comunicatul integral al GFK despre acest studiu aici.