Angela Toncescu, presedintele Comisiei de Supraveghere a Asigurarilor (CSA), are un frate, Constantin Polexe, consilier judetean in Arges, care trei ani a ascuns faptul ca ar detine actiuni in cadrul firmei Gamma-Asig Broker de Asigurare, fapt pentru care a intrat in atentia ANI, relateaza Obiectiv Argesean. Desi legea de functionare a CSA nu mentioneaza nimic despre o incompatibilitate in care s-ar gasi presedintele institutiei daca una din rude ar fi actionara in piata asigurarilor, situatia creeaza cel putin un conflict moral. In ciuda insistentelor HotNews.ro, presedintele CSA, Angela Toncescu, nu a dorit sa faca nici un comentariu in legatura cu aceste informatii.

  • Constantin Polexe, in atentia ANI, pentru ca a ascuns 3 ani faptul ca detine actiuni pe piata asigurarilor

"După finalizarea cercetărilor, inspectorii vor trimite în instanţă dosarul alesului local, pentru fals în declaraţii. De asemenea, Constantin Polexe riscă încă un dosar penal din cauza calităţii de asociat la respectiva firmă, deoarece sora lui este chiar presedinta Comisiei de Supraveghere a Asigurărilor. Potrivit legii, consilierul judeţean nu avea voie să fie asociat sau acţionar la o firmă de asigurări prin prisma funcţiei deţinută de sora lui", Obiectiv Argesean.

Luna trecuta, ziarul Obiectiv Argesean, relata faptul ca Polexe Constantin, consilier liberal in cadrul Consiliului Judetean Arges (CJA), a intrat in vizorul inspectorilor Agentiei Nationale de Integritate, care a declansat o ancheta privind faptul ca aproximativ trei ani acesta a tinut secret faptul ca detine o parte relativ semnificativa dintr-o firma de asigurari.

Informatia ca sora lui Constantin Polexe ar fi Angela Toncescu, actualul presedinte CSA, si ca Polexe a ascuns trei ani faptul ca ar avea actiuni intr-o firma de asigurari este mentionata si de un alt ziar local, Ancheta.

  • Ziaristii argeseni despre legatura de rudenie dintre Constantin Polexe si Angela Toncescu
  • Constantin Polexe
    Constantin Polexe
    Foto: Consiliul Judetean Arges
    Este intr-adevar Constantin Polexe fratele Angelei Toncescu? Pe ce se bazeaza afirmatiile ziaristilor argeseni? Poate cel mai puternic argument ar fi ca cei doi nu au negat niciodata aceasta afirmatie.

    "Pot sa va spun ca din surse liberale (dumnealui este membru in conducerea PNL Arges) am informatia ca este fratele doamnei Angela Toncescu si mai mult chiar dumnealui mi-a confirmat acest lucru intr-o discutie avuta in intentia de a scrie un material la care ulterior am renuntat. Un alt argument este ca la nici unul dintre articolele despre dumnealui si sora sa Angela Toncescu, Constantin Polexe nu a trimis un drept la replica asa cum se obisnuieste cand informatiile nu ar fi adevarate", a declarat pentru HotNews.ro Andreea Matei, redactor Obiectiv Argesean.

    "Informatia potrivit careia consilierul judetean Constantin Polexe este fratele Angelei Toncescu este confirmata de mai multi oameni politici si de afaceri din Pitesti si Campulung Muscel", a precizat si Catalin Andrei, redactor la ziarul Ancheta.

    Surse contactate de HotNews.ro au confirmat faptul ca Angela Toncescu este sora consilierului argesean Constantin Polexe.

    • Directorul general al Gamma-Asig Broker de Asigurare confirma ca Polexe a fost trei ani actionar al firmei

    Asa cum arata si datele de la Registrul Cormertului si cum a relatat si presa argeseana, Constantin Polexe detine 15% din actiunile companiei Gamma-Asig Broker de Asigurare, infiintata in 2007. Ca acesta ar fi detinut trei ani actiuni in cadrul firmei este un fapt recunoscut pentru HotNews.ro chiar de directorul general si actionarul majoritar, Catalin Radu Codescu.

    Este treaba ANI ce investigheaza, dar aceasta firma este sufletul meu si munca mea 100%. De trei ani de la infiintare nu am primit nici un sprijin de la nici un asociat din firma sau de la sora vreunui asociat si nu as accepta ca aceasta munca sa fie terfelita. In indicatorii economici se vede cel mai bine ca nu am avut nici un sprijin de nicaieri, pentru ca am crescut greu", Catalin Radu Codescu

    "Domnul Polexe nu mai este asociat in firma de circa doua luni de zile. Nu si-a vandut actiunile ci le-a cesionat gratuit catre mine. Legat de rudenia cu presedintele CSA nu cunosc si nu stiu ce relevanta are. Am fost asociati, iar un business nu se bazeaza pe rudenii. S-a retras din firma pentru ca 3 ani nu a avut nici o contributie. Am analizat toti asociatii si am decis ca este mai bine sa se intample asa. Actionariatul se poate schimba oricand si ceilalti actionari pot renunta oricand la actiunile lor. In prezent detin 70% din actiuni, a declarat pentru HotNews.ro Catalin Radu Codescu, director general al Gamma-Asig Broker de Asigurare.

    Informatia ca ar detine actiuni la compania Gamma-Asig Broker de Asigurare nu apare in declaratiile de interese ale lui Constantin Polexe din 2008 si 2009 postate pe siteul CJA, ci doar intr-o declaratie de interese semnata 29 martie 2010, despre care ziaristii argeseni spun ca a completat-o de urgenta, in urma investigatiei ANI.

    • Constantin Polexe: Scrieti ce vreti dumneavoastra! Presedintele CSA tace

    Contactat de HotNews.ro, consilierul argesean Constantin Polexe nu a dorit sa comenteze nici legatura sa de rudenie cu Angela Toncescu si nici informatiile despre actiunile detinute in piata asigurarilor.

    "Domnule, puteti sa scrieti ce vreti dumneavoastra. Buna ziua", ne-a spus scurt Constantin Polexe, dupa care a inchis telefonul.

    De asemenea, in ciuda faptului de mai bine de o saptamana am solicitat o reactie din partea presednitelui CSA, Angela Toncescu, fata de aceste acuze, pana la data publicarii acestui material nu am primit un punct de vedere.

    Amintim ca in luna decembrie a anului 2008, Agentia Nationala de Integritate (ANI) a sesizat Parchetul de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie cu privire la infractiunea de fals in declaratii la adresa Angelei Toncescu, presedintele CSA.

    • Legea CSA nu interzice ca rudele conducerii CSA sa detina actiuni in piata asigurarilor

    In pofida acestei situatii, presedintele CSA nu s-ar afla in acest moment decat intr-un conflict moral si nu intr-unul de interese, in conditiile in care legea privind organizarea si functionarea Comisiei de Supraveghere a Asigurarilor (Legea nr 32/2000) nu mentioneaza ca membrii conducerii CSA s-ar afla in incompatibilitate daca rudele lor ar avea actiuni pe piata asigurarilor.

    Conditiile cerute membrilor Consiliului de conducere a CSA, art.4, alin. 16:

    • a) sa fie cetateni romani cu domiciliul in Romania, cu o buna reputatie si pregatire profesionala si o vechime de cel putin 5 ani in activitatea financiar-bancara si/sau de asigurari si reasigurari;
    • b) sa nu fie membri ai vreunui partid politic pe perioada exercitarii mandatului; 
    • c) sa nu exercite o alta profesie sau sa nu ocupe o functie publica sau privata, cu exceptia activitatii didactice in invatamantul superior; 
    • d)sa nu fie membri in consiliile de administratie sau in comisiile de cenzori ale persoanelor juridice, subiecte ale supravegherii Comisiei de Supraveghere a Asigurarilor, sau actionari semnificativi ai acestora; 
    • e)sa nu fi fost declarati faliti sau sa nu fi facut parte din conducerea unei societati de asigurare sau financiar - bancare, care, sub orice forma, si-a incetat activitatea si nu si-a respectat obligatiile fata de terti; 
    • f)sa nu aiba cazier judiciar.