Afacerile Omniasig Vienna Insurance Group au scazut in primul trimestru din acest an, compania inregistrand prime brute subscrise de 235,12 milioane lei, valoare cu 29% mai mica decat cea din perioada similara a anului trecut, in timp ce profitul brut a scazut cu 34,1% pana la 9,7 milioane lei, a anuntat vineri asiguratorul. Potrivit oficialilor companiei, rezultatul a fost cauzat in special de scaderea asigurarilor auto, care detin o pondere de 79% in portofoliul de produse, in conditiile in care domeniul auto si cel al leasingului au fost puternic afectate de situatia economica dificila din aceasta perioada.

Valoarea daunelor platite in primul trimestru a scazut cu 25,55% pana la 187,05 milioane lei.

  • Scaderi de peste 29% la asigurarile CASCO si RCA in primele trei luni din 2010

In portofoliul de produse al Omniasig VIG, asigurarile auto reprezinta 79%. In primele trei luni din acest an, asigurarile CASCO au scazut cu 30,85% fata de primul trimestru al anului trecut, inregistrand valoarea de 112,55 milioane lei.

Pe segmentul asigurarilor de raspundere civila auto obligatorie (RCA), valoarea primelor brute subscrise a fost de 73,22 milioane lei, cu 29,11% mai putin decat in aceeasi perioada a anului precedent. Atat asigurarile RCA, cat si cele Casco au inregistrat scaderi si la valoarea daunelor, astfel: de 20% la Casco si de 29,50% la RCA, comparativ cu aceeasi perioada a anului anterior.

"Aceasta scadere a asigurarilor auto este cauzata de stransa corelare a acestui segment cu domeniul auto si cel al leasingului, care au fost si ele, la randul lor, puternic afectate de situatia economica dificila la nivel mondial", mentioneaza reprezentantii Omniasig.

  • Cresteri la asigurarile de raspundere civila generala, de bunuri in tranzit si de mijloace de transport aeriene. Profitul brut a scazut cu 34,1%

La asigurarile de tip Property (ramura asigurarilor de incendiu si calamitati naturale), Omniasig a inregistrat o valoare a primelor brute subscrise de 29,49 milioane lei, cu 37,03% mai putin decat in perioada similara din 2009, rezultat determinat de scadere din sectorul imobiliar.

Pe segmentul asigurarilor de raspundere civila generala, s-a inregistrat o crestere de 1,80%, ajungandu-se la o valoare a primelor brute subscrise de 6 milioane lei.

O crestere importanta s-a inregistrat pe linia asigurarilor de bunuri in tranzit, respectiv de 35,60%. Valoarea primelor brute subscrise pe aceasta clasa a ajuns la 6,10 milioane lei. Asigurarile de mijloace de transport aeriene au crescut si ele cu 10,24% fata de aceeasi perioada a anului 2009, atingand valoarea de 1,97 milioane lei.

In perioada mentionata profitul brut al Omniasig a scazut cu 34,1% fata de primul trimestru din 2009, pana la 9,7 milioane lei. Compania nu a oferit detalii despre profitul net.

Omniasig activeaza pe piata din Romania din anul 1995, in 2005 devenind membra a Vienna Insurance Group. Asiguratorul detine in prezent locul al doilea pe piata asigurarilor generale din Romania, cu o cota de piata de 15,70%.