Sefii birourilor vamale din Moravita, Jimbolia, Oancea, Zona Libera Giurgiu, Constanta Sud Agigea, Otopeni au fost schimbati din functie de catre presedintele A.N.A.F., Sorin Blejnar, au declarat pentru HotNews.ro oficiali ai institutiei. ANAF deeruleaza inca de anul trecut un program de restructurare si reorganizare al institutiei. Schimbarile survenite au fost ca urmare a analizei incasarilor din accize, efectuate de Directiile Regionale si Judetene pentru Accize si Operatiuni Vamale. Programul de eficientizare continua si in acest an pana la incheierea procesului de restructurare”, au mai spus oficialii citati. In 2009, ANAF a renuntat la circa 500 de angajati, numarul salariatilor institutiei ajungand la putin peste 30.000 de persoane.

Procesul de reorganizare a avut loc etapizat: intr‐o prima etapa, s‐au luat masuri pentru reducerea unor cheltuieli ale administrației publice, atat la nivelul aparatului propriu al ANAF, cat si la nivel teritorial. Astfel, a fost desființat un numar de 420 funcții publice de conducere, ceea ce a avut ca rezultat economii medii la fondul de salarii de 399.039 lei/luna.

In etapa a doua, a fost modificata structura organizatorica a DGFP‐urilor județene, DRAOV, DJAOV cat si a aparatelor centrale ‐ ANAF si ANV. La nivel județean, au fost unificate structurile de inspecție fiscala si au fost preluate structurile aferente contribuabililor mijlocii de catre structurile corespunzatoare din cadrul aparatului propriu al direcțiilor generale. Astfel, au fost diminuate funcțiile publice de conducere la nivel teritorial cu aproximativ 565 posturi din totalul de 2.837 posturi de conducere, ceea ce reprezinta un procent de cca. 20%.

Aceasta reducere a insemnat o economie suplimentara privind cheltuielile cu salariile de cca. 350.746 lei/luna. Reorganizarea Autoritații Naționale a Vamilor a condus la o noua structura organizatorica a direcțiilor pentru accize si operațiuni vamale ‐ regionale, județene si a municipiului Bucuresti.

Prin aceste masuri, a fost redus un numar de 8 funcții publice de conducere care se adauga la cele 53 funcții publice de conducere reduse deja. Etapa a treia a reorganizarii, finalizata la data de 01.05.2009, a avut ca obiectiv masuri financiare de reducere a cheltuielilor de personal, care au implicat reducerea indemnizațiilor de conducere si a unor sporuri (de manager public, pentru complexitatea muncii acordat auditorilor interni si persoanelor desemnate sa efectueze control financiar preventiv propriu), precum si desființarea unor funcții. Aceste masuri au condus la economii la buget, la capitolul cheltuieli de personal, in valoare totala de 2,7 mil lei pentru perioada mai ‐ decembrie 2009.

Din cele trei etape, au rezultat economii salariale totale de 9,5 mil. lei. Totodata, s‐a renunțat la trimiterea prin posta, pe cheltuiala A.N.A.F., a cca. 900.000 de plicuri cu declarații de venit pentru persoanele fizice (Declarația 200), decizia fiind suplinita de Campania “Fiscul iese in strada”. Masura a condus la economii de 5,5 milioane de lei (cca 1,3 mil euro).