Adriean Videanu: Statul va vinde la bursa o parte din actiunile Petrom, pentru a participa la majorarea de capital dorita de OMV
"In momentul de fata suntem in faza de elaborare a actului normativ care sa stabileasca procedura (n.r. - de vanzare a actiunilor). Am sa fiu foarte transparent. OMV va face o majorare de capital la Petrom, indiferent daca Ministerul Economiei isi va exprima optiunea de a participa sau nu. Nu suntem in situatia in care sa avem 120 de milioane de euro sa ne exercitam dreptul la majorarea de capital", a declarat, joi, Adriean Videanu, intr-o conferinta de presa.
El a precizat ca statul prefera sa vanda o parte din actiunile Petrom, decat sa-si reduca procentul detinut in aceasta companie, ca urmare a majorarii de capital intentionate de OMV.
"In consecinta, decat sa-mi reduca procentul prin majorare de capital - atunci chiar as fi supus dezbaterii opiniei publice ca o eroare - preferam sa vindem un procent si, din suma primita, sa participam la majorarea de capital si sa aducem si o suma consistenta in bugetul statului. Dupa parerea mea, este procedura cea mai corecta in momentul de fata, data fiind situatia in care ne aflam", a spus Videanu.
El a precizat ca isi doreste ca acest demers sa fie transparent, la bursa, astfel incat sa fie creata lichiditatea necesara si sa fie stimulat interesul investitorilor si pentru alte companii nationale ce vor fi listate.
"Observati experienta Poloniei in 2009. Una dintre masurile foarte importante pe care le-a luat in vederea stoparii caderii economice a fost consolidarea bursei prin privatizarea de participatii minoritare a societatilor nationale. Bursa de la Varsovia, in momentul de fata, a devenit una dintre cele mai lichide si mai importante din Europa. A fost o decizie foarte corecta, de ce sa nu invatam si noi de la altii care au procedat corect?", a argumentat Videanu.

Scandalurile care au marcat la tot pasul scurtul mandat al lui Vlad Voiculescu
VIDEO Demonstrație cu un elicopter de atac la București. Elicopterul multirol pe care Airbus îl propune Armatei române: „E ca un briceag elvețian, bun la toate”
Scurt ghid de făcut Bugetul franjuri: 10 excepții fiscale care au sărăcit Educația și Sănătatea, tolerate de toți- de la PSD la PNL și USR-PLUS
Ce metode au folosit Franța și Germania pentru a vaccina cât mai multe persoane vulnerabile și cum s-ar aplica și în România
Nici viața de vegetarian nu e ușoară...fasolea, uleiul, pâinea și brânzeturile sunt în topul scumpirilor comunicate de INS
In cazul in care PETROM nu avea nevoie de majorare statul nu scotea la vanzare actiuni.
Cunoasteti expresia "LICITATIE CU DEDICATIE!!!"
Totusi intreb, daca OMV sau cine o mai fi, planifica o majorare de capital de o asa valoare, deci are bani, de ce nu-si plateste creantele catre statul roman, creante pe care Patriciu le-a vandut la momentul potrivit si a scapat de ele, in acelasi timp incasand de 6 ori creantele.
LOL,nenea Videanu, EXACT asta faci: vinzi actiunile si in momentul ala SCAZI participatia statului, E IMPOSIBIL sa-ti pastrezi participatia fara sa vii cu bani de acasa.
In general toti politicieni ne cred tamiti, iar si ne przinta politica din punct de vedere al goparului " DIN CE IEI CRESTE"
Iti dai seama ca asta e DITAMAI MINISTRUL ECONOMIEI???
Iti dai seama ca traim in Botswana?
Adica, daca tot i se va dilua participatia, macar sa ramina cu ceva bani.
E drept ca, daca pretul actiunilor vindute in piata va fi sub valoarea nominala actuala sau Statul roman va cheltui prea multi bani din suma generata, participatia i se va dilua mai MULT decit i s-ar dilua nefacind nimic. Aici piata sau decizia Statului dicteaza.
Pe de alta parte eu ma intreb de ce Statul Roman nu a introdus in contractul de privatizare o prevedere prin care sa aiba drept de veto pe decizia de majorare a capitalului..
tine-o tot asa nea' videanu!