Statul roman va vinde la bursa o parte din actiunile detinute la Petrom, pentru a putea participa la majorarea de capital dorita de OMV si pentru a aduce fonduri la buget, a anuntat joi ministrul Economiei, Adriean Videanu, citat de Agerpres.

"In momentul de fata suntem in faza de elaborare a actului normativ care sa stabileasca procedura (n.r. - de vanzare a actiunilor). Am sa fiu foarte transparent. OMV va face o majorare de capital la Petrom, indiferent daca Ministerul Economiei isi va exprima optiunea de a participa sau nu. Nu suntem in situatia in care sa avem 120 de milioane de euro sa ne exercitam dreptul la majorarea de capital", a declarat, joi, Adriean Videanu, intr-o conferinta de presa.

El a precizat ca statul prefera sa vanda o parte din actiunile Petrom, decat sa-si reduca procentul detinut in aceasta companie, ca urmare a majorarii de capital intentionate de OMV.

"In consecinta, decat sa-mi reduca procentul prin majorare de capital - atunci chiar as fi supus dezbaterii opiniei publice ca o eroare - preferam sa vindem un procent si, din suma primita, sa participam la majorarea de capital si sa aducem si o suma consistenta in bugetul statului. Dupa parerea mea, este procedura cea mai corecta in momentul de fata, data fiind situatia in care ne aflam", a spus Videanu.

El a precizat ca isi doreste ca acest demers sa fie transparent, la bursa, astfel incat sa fie creata lichiditatea necesara si sa fie stimulat interesul investitorilor si pentru alte companii nationale ce vor fi listate.

"Observati experienta Poloniei in 2009. Una dintre masurile foarte importante pe care le-a luat in vederea stoparii caderii economice a fost consolidarea bursei prin privatizarea de participatii minoritare a societatilor nationale. Bursa de la Varsovia, in momentul de fata, a devenit una dintre cele mai lichide si mai importante din Europa. A fost o decizie foarte corecta, de ce sa nu invatam si noi de la altii care au procedat corect?", a argumentat Videanu.