Scandalul cumpararii de catre investitori rusi necunoscuti a marilor companii metalurgice din Ucraina a ajuns si in Rada Suprema, scrie Nezavisimaia gazeta. Parlamentarii s-au aratat indignati de caracterul secret al tranzactiilor in urma carora dreptul de proprietate pentru mai mult de 50% din capacitatile industriale din domeniul de baza al economiei ucrainene a ajuns in mainile unor cumparatori rusi neidentificati.

Mass-media subliniaza ca factorul comun al tuturor acestor afaceri il constituie implicarea financiara a bancii ruse Vnesekonombank, unde Vladimir Putin este presedintele Consiliului de supraveghere. Vladimir Boiko, directorul combinatului metalurgic Mariupol, subiect al ultimului scandal izbucnit pe tema achiziilor misterioare, alaturi de combinatul Zaporojstal, i-a prezentat presedintelui Viktor Iankovici viziunea sa despre situatia creata. El si-a exprimat speranta ca puterea de stat se va implica pentru a lupta impotriva „acestei practici pirateresti”.

"Nu dispunem de informatii veridice. Dar analizand lucrurile, asa cum se contureaza ele din spusele unor oameni foarte influenti, pot sa presupun ca este vorba despre interese private. Mai degraba se poate imagina linia Kremlinului: conducerea rusa constientizeaza faptul ca unica modalitate de influentare eficienta asupra politicilor interna si externa ale Ucrainei rezida in controlul asupra principalelor active bugetare si sistemice. Si, fara indoiala, metalurgia constituie una dintre principalele ramuri ale economiei Ucrainei”, a explicat politologul Mihail Pogrebinski.

Analistul companiei de investitii BG Capital, Evgeni Dubogryz, a precizat pentru Nezavisimaia gazeta ca este de acord cu parerea potrivit careia in Rusia se formeaza, in prezent, un centru de control asupra unuia dintre cele mai importante domenii de activitate ucrainene. Expertul nu vede nimic rau in asta, apreciind ca investitorii rusi pot asigura uzinele ucrainene cu materie prima, cu resurse energetice ieftine, cu mijloace necesare modernizarii, precum si cu piete de desfacere.

Expertii comenteaza cu prudenta un alt aspect al temei: reactia grupurilor de afaceri din Ucraina la acest proces de redistribuire a proprietatilor ucrainene. „In Ucraina nu a existat si nu exista o pozitie consolidata a oligarhilor ucraineni”, a aratat Pogrebinski.