Marian Preda, sociolog: Cele cinci mituri ale sistemului de pensii din Romania

de Dan Popa     HotNews.ro
Miercuri, 2 iunie 2010, 15:31 Economie | Companii


 documente
(02 Iun 2010) PowerPoint, 1MB
Pensionarii sunt cei mai saraci romani, sunt persoane varstnice care nu mai pot sa munceasca, au muncit o viata si iau pensie doar cativa ani. Pensiile sunt prea mici comparativ cu salariile  si faptul ca femeile trebuie sa se pensioneze mai devreme decat barbatii. Acestea sunt cele 5 mituri legate de pensii, prezentate de Marian Preda, profesor la Facultatea de Sociologie si Asistenta Sociala a Universitatii Bucuresti. “Niciun mit nu rezista, insa”, a explicat Preda, care a aratat de pilda, ca in 2007 rata saraciei era mai mica pentru pensionari decat pentru media populatiei.
 • Primul mit: pensionarii sunt cei mai saraci romani
Exista salariati care au venituri mai mici decat pensionarii, a explicat Preda. In plus, rata saraciei si distributia pe grupe de vartsa a populatiei sarace arata ca grupele de varsta cuprinse intre 25-49 de ani sunt mai prost plasate decat pensionarii, luand in calcul valorile medii.
saracie
Primul mit
Foto: SAR
”Intre timp pensiile au crescut”, a mai explicat Preda. Potrivit acestuia, numarul pensionarilor de invaliditate a crescut de la 208 mii in anul 1990 la 892 mii in 2008, (cu 430%). „In judetul Bihor in anul 2008 din 158.053 pensionari de asigurari sociale de stat 52.447 (aproape 30%) erau pensionari de invaliditate. Alaturi de Bihor cu 29,3% pensionari de invaliditate putem aseza Satu Mare cu 28% sau Valcea cu 26%. In extrema cealalta avem judete precum Tulcea cu “doar” 6% pensionari de invaliditate, Galati cu 7%, Teleorman cu 8%”, a mai spus profesorul Preda, la un seminar pe tema sistemului public de pensii, organizat de Societatea Academica Romana.

Potrivit acestuia, in categoria de varsta 55-64 de ani ponderea salariatilor este de doar 32%, cei mai multi fosti salariati fiind deja pensionati. De altfel, intr-un raport SAR, se arata ca pe fondul imbatranirii populatiei, in viitor ponderea persoanelor de varsta 65 si peste va fi tot mai mare.

"In realitate, speranta de viata in Romania la varsta de 65 de ani este aproximativ 14 ani pentru barbati si 17 ani pentru femei. Asta nu este chiar asa departe de media UE iar tendintele arata ca acest indicator se va ameliora in urmatoarele decenii, urmand sa se apropie de media europeana. Majoritatea sistemelor de pensii din lume sunt structurate in asa fel incat asigura plata pentru circa 15 ani. Daca luam in considerare varsta standard de pensionare, in momentul de fata, in Romania sistemul de pensii asigura plata pensiilor in medie pentru 15 ani pentru barbati si 23 de ani pentru femei", au aratat oficialii SAR.
 • Al doilea mit: pensionarii sunt persoane in varsta care nu mai pot sa munceasca
Nici acest mit nu rezista.Populatia de 60 de ani si peste in anul 2008 era de 4,2 milioane persoane (conform INS), explica Preda. Cum de aveam atunci aproape 6 milioane de pensionari??Daca raportam numarul de pensionari la populatia de 60 de ani si peste avem diferente enorme intre judete.
al doilea mit
al doilea mit
Foto: SAR
Potrivit acestora, pentru grupurile avantajate, s-au creat legi speciale care, in timp, au construit si consolidat beneficii cu mult peste cele oferite celorlalti. Se produc astfel inechitati evidente, nejustificate prin prisma contributiei sau echitatii. Raspunderea unui medic este poate la fel de mare ca cea a unui magistrat, dar celor doi li se aplica modalitati total diferite de calcul. Argumentul rolului special al unor categorii profesionale este 100% discretionar. "Se invoca, in special de catre magistrati, ideea ca nu se pot realiza modificari ale legilor de pensionare deoarece se schimba stimulentele oferite la intrarea in profesie, deci se incalca un contract virtual intre individ si stat. Un asemenea argument este nerezonabil deoarece echivaleaza cu blocarea oricarei reforme, in orice domeniu", mai spun oficialii SAR.

 • Mitul nr 3: Pensionarii muncesc o viata si traiesc putin
Fals."Date recente, calculate pentru anul 2009 ne arata ca speranta de viata la 65 de ani pentru barbati este de  13,94  ani, iar pentru femei este de 17,15. Dar daca cineva se pensioneaza la  40 de ani, cat a lucrat si cat va primi pensie?  Calcule recente ale prof. Ghetau arata ca si pentru femei si pentru barbati speranta de viata la varsta standard de pensionare si la varsta efectiva (reala) de pensionare este foarte mare. Foarte multi dintre pensionari iau pensie mult mai multi ani decat au contribuit", arata profesorul Preda
al treilea mit
al treilea mit
Foto: SAR
 • Mitul numarul 4: Sunt pensiile exagerat de mici fata de salariu
Pensiile sunt mici fata de nevoile populatiei, dar daca evolutia lor este raportata la evolutia salariilor si a produsului intern brut in ultimii 10 ani, reiese ca pensiile au crescut de opt ori in perioada 2000-2009, in timp ce salariile si PIB-ul au crescut de doar sase ori, potrivit datelor Institutului National de Statistica.
O explicatie ar putea fi si faptul ca o mare parte din salariil nu sunt inregistrate la valoarea reala, pentru a evita plata contributiilor sociale aferente, din cauza nivelului mare al acestora.
Salariile bugetare au urcat in cativa ani de la 5% din PIB la 9% din PIB. Iar acest lucru a determinat cresterea salariilor si in mediul privat. Asa-numitul «efect de demonstratie", explica  si Ionut Dumitru, economist-sef al Raiffeisen Bank.
Produsul Intern Brut (PIB) a crescut de sase ori in ultimii zece ani. Evolutia PIB a fost pe o panta continuu ascendenta din anul 2000, pana anul trecut cand s-a inregistrat prima scadere economica din ultimii 11 ani.
 • MItul numarul 5: Este corect ca femeile sa se pensioneze mai devreme decat barbatii?
Desi sondajele de opinie arata ca romanii sunt de acord ca femeile sa se pensioneze mai repede, in Europa tendinta este de egalizare.
Legislatia europeana prevede implementarea progresiva a principiului egalitatii de tratament in domeniul securitatii sociale, cu anumite exceptii si termene lungi pentru aplicare. Schemele publice (statutory) de pensii pot fi excluse de la principiul tratamentului egal in ce priveste diferentele de varsta de pensionare, daca prin acest lucru se compenseaza o serie de inegalitati sociale de gen (art. 7.1 Directiva 79/7). In tarile membre UE, situatia este amestecata dar majoritatea se indreapta spre egalizare. Conform directivei, Statele Membre sunt obligate sa analizeze periodic situatia sociala pe baza careia se poate aplica exceptia de la principiul egalitatii de tratament si sa decida in ce masura aceste exceptii sunt intemeiate. In Romania, varsta de pensionare pentru femei este cu 5 ani mai mica decat a barbatilor iar acest lucru produce diferente importante in ceea ce priveste valoarea pensiilor. Parte din aceste diferente se datoreaza veniturile mai mici din perioada vietii active, prin concentrarea femeilor in domenii de activitate si pozitii ierarhice mai prost platite, dar cel mai important factor este iesirea timpurie de pe piata muncii. Sistemul de puncte utilizat in calculul pensiei va penaliza automat pe cei care se retrag mai devreme din viata profesionala iar femeile sunt clar afectate. Femeile care se pensioneaza la varsta standard au o pensie cu 10% mai mica decat barbatii. Mai putini ani de contributii inseamna mai putine puncte si implicit o pensie mai mica. Mai mult, femeile au o pondere mai mare in schemele de pensionare


Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

10985 vizualizari

 • +5 (9 voturi)    
  Ministrul Muncii (Miercuri, 2 iunie 2010, 14:43)

  Audit [utilizator]

  banuiesc ca stie si el statisticile. Ce face? A intervenit cu ajutorul lui Blaga pentru a solutiona probleme de "pensionari" de toate tipurile care implica fraude?
  Aceste statistici au fost prezentate si de Presedinte acum ceva timp; MACAR de atunci CE s-a facut?

  Daca am avea jurnalisti (nu persoane ca tzatza GV Firea care are limbaj "elevat") asta ar intreba. Dar suntem la nivelul din paranteza, asta e realitatea.

  Cand politicienii si jurnalistii isi vor da seama ca cei ce ii asculta sunt mult mai destepti decat ei atunci se vor schimba; nu ei, nu intre ei ci cu ALTII!
  • -2 (4 voturi)    
   Si de ce n-ar intreba Nasu de la b1? (Miercuri, 2 iunie 2010, 16:41)

   DanBruma [anonim] i-a raspuns lui Audit

   Daca zici ca la antene si la realitati nu sint jurnalisti buni, atunci de ce n-ar fi Nasu de la b1 atat de bun si sa-i intrebe ceea ce vrei tu sa-i intrebe un jurnalist pe politicieni?
 • -10 (14 voturi)    
  RU-SI-NI-CA HOTNEWS (Miercuri, 2 iunie 2010, 14:45)

  daniela [anonim]

  Ce faceti? Ii acuzati pe altii ca sunt partinitori dar voi ce faceti?
  http://www.hotnews.ro/stiri-esential-7355084-istoria-unei-mistificari-presa-decizia-cedo-cazul-akdeejeva-ilegalitatea-reducerii-pensiilor.htm
 • -3 (7 voturi)    
  Toate bune si frumoase... (Miercuri, 2 iunie 2010, 15:14)

  nune [utilizator]

  ...doar ca datele sun analizate gresit (la nivelul intregii populatii) si nu diferentiat pe categorii de cazuri. Nu e corect sa spui ca pensionarii iau pensie mai multi ani decat au lucrat cand 60% s-au pensionat dupa 60 ani...

  Iar comentariile alea de pe slide-urile cu cresterea pensiei sunt stupide
  • 0 (0 voturi)    
   Ptr nune (Joi, 3 iunie 2010, 11:59)

   miki [anonim] i-a raspuns lui nune

   Te rog calculeaza o medie ponderata.60%=3600000 x1000 ron/pensie medie si 40%=2400000x5000 ron/pensie medie?Si observa ca cei 40% iesiti sub 60 ani si cu pensii speciale,consuma cam de trei ori cit consuma restul de 60%.Situatie in care,cu parere de rau,constatam amindoi ca ceea ce a spus Vosganian in 2008"fd de pensii este sustenabil in 2008 si partial in 2009"(in 2008 a fost completat cu 500 milioane de la fd de somaj-excedentar la aceea data-vezi dna Cimpeanu) urmind ca in continuare sa se descurce fiecare guvern.Afirmatie Vosganian.Atunci ceea ce a facut Vosganian in 2008 este populism ieftin si trebuie sa revenim la situatia normala,dinainte de 2008.Practic nu se reduc pensiile.
 • +6 (6 voturi)    
  Inca un mit (Miercuri, 2 iunie 2010, 16:15)

  dobrica [anonim]

  " pensiile mici trebuiesc marite" daca cineva are o pensie mica este pt. ca a cotizat putini bani la punga comuna si deasemenea putini bani. Daca cineva a cotizat doar 10 ani nu poate avea pretentia sa aiba o pensie ca cel care a cotizat 42 ani, poate ca omul batran si cu pensie mica da mila acum, dar cu 40 de ani in urma era un tanar bataus si betivan care nu-i ardea de munca serioasa.
  • +6 (6 voturi)    
   Un mit prost ! (Miercuri, 2 iunie 2010, 17:01)

   tomane [anonim] i-a raspuns lui dobrica

   Stiti ca acela care a lucrat totusi 30 ani, dar cu salariu minim pe economie, are aceiasi pensie cu acela care nu a lucrat DELOC, dar are pensie sociala de 350 lei ?
  • +3 (3 voturi)    
   poate n-ar fi rau, sa mai intrebam pensionarii pro (Miercuri, 2 iunie 2010, 18:03)

   sebenimcb@hotmail.com [anonim] i-a raspuns lui dobrica

   1. ce pensie au
   2.cati ani au muncit si ce(ca vad ca se face mare caz de o femeie de servici cu 3000 lei, atunci o femeie de servici pensionara cat are pensie?)
   3.cati copii au
   4. Si-au ajutat copiii sa-si cumpere casa si masina?Daca da, poate li se va intoarce ajutorul in aceste momente de criza?
   5.mai muncesc dupa pensionare?(eu cunosc o multime de cazuri)
 • -5 (9 voturi)    
  erori si erori (Miercuri, 2 iunie 2010, 16:17)

  gogu [anonim]

  Iar erori sa nu zic minciuni. Astia nu mai stiu ce e minciuna si ce e adevar. "In realitate, speranta de viata in Romania la varsta de 65 de ani este aproximativ 14 ani pentru barbati si 17 ani pentru femei" - Speranta de viata in Romania, este de 66.1 ani pentru barbati si 73.99 pentru femei. Media este de de aprox 70 de ani. Deci e de 5 ani/individ. De unde a scos 14 si 17 nu stiu. In situatia de fata
  • +4 (4 voturi)    
   simplu (Miercuri, 2 iunie 2010, 16:58)

   Paul [anonim] i-a raspuns lui gogu

   Speranta de viata la nastere e una si sparanta de viata cind ai ajuns la 65 de ani e alta!!!!
  • +3 (3 voturi)    
   Lucruri diferite (Miercuri, 2 iunie 2010, 17:00)

   a_claudiu [utilizator] i-a raspuns lui gogu

   Probabil vorbeste de speranta de viata a celor care au ajuns deja la 65 de ani, nu de speranta medie de viata in general.
  • +4 (4 voturi)    
   Lamurire (Miercuri, 2 iunie 2010, 17:03)

   HappyEnd [utilizator] i-a raspuns lui gogu

   In articol este vorba de speranta de viata pentru cei ajunsi DEJA la 65 de ani. Cifrele avansate de tine iau in calcul inclusiv mortalitatea infantila, care e maricica in Romania.
  • +3 (3 voturi)    
   sunt 2 lucruri diferite (Miercuri, 2 iunie 2010, 17:19)

   florin [anonim] i-a raspuns lui gogu

   speranta de viata e un lucru - e media de varsta la care se decedeaza. Deci e afectata inclusiv de mortalitatea infantila.
   speranta de viata la virsta de 65 de ani e altceva - ii include doar pe cei care au "reusit" sa ajunga la aceasta virsta.
  • +2 (2 voturi)    
   Speranta de viata (Miercuri, 2 iunie 2010, 18:28)

   Bug Zileriu [anonim] i-a raspuns lui gogu

   Diferenta provine din faptul ca speranta de viata pe ansamblul populatiei nu este aceeasi cu speranta de viata a unui pensionar.

   In prinul caz, in calculul mediei se ia in calcul si copilul care a murit la 1 an, de ex.
   In al doilea caz se iau in calcul doar persoanele care deja au ajuns pensionari.

   E o chestiune simpla (probabilitati conditionate, pentru cel care a fost cat de cat atent la orele de matematica in scoala).
   Deci nu e o chestiune de minciuna, ci mai degraba una de intelegere. Din partes Dv...
   • 0 (0 voturi)    
    uitati ca sunt si multi oameni (Joi, 3 iunie 2010, 15:27)

    daniel [anonim] i-a raspuns lui Bug Zileriu

    care mor in intervalul 18-65 si care nu mai apuca sa primeasca pensie, sau o primesc urmasii, dar partiala. Deci totusi chestia cu speranta de viata la 65 de ani nu e tocmai cea mai buna alegere. Mai incercati.
  • 0 (0 voturi)    
   Lui Gogu (Joi, 3 iunie 2010, 12:02)

   miki [anonim] i-a raspuns lui gogu

   Limita de pensionare medie in Romania este de 50 ani.De aici si durata de viata medie.
 • 0 (10 voturi)    
  De cand sunt pensiile un drept? (Miercuri, 2 iunie 2010, 16:22)

  Luci [anonim]

  Pensiile nu au cum sa fie un drept din motiv ce ele nu au un fond de garantare in spate.

  Ele sunt practic doar ajutoare sociale. Si nu se poate pune problema ca, cumva ai "castigat" acest drept din moment ce cei spre care ai contribuit pe parcursul vietii nu sunt cei de la care ceri sa se ia. Practic noi am platit pensiile parintilor nostri in schimb noi cerem drepturi de la copii nostri?

  Cei care au gresit cel mai mult sunt cei din prima generatie care nu au asteptat 30 de ani sa contribuie, ci au cerut direct de la copii. Cred ca asta se intampla pe timpul comunismului sau cand au fost introduse pensiile de stat pentru prima data.
  • +3 (7 voturi)    
   pensia (Miercuri, 2 iunie 2010, 16:00)

   silvia [anonim] i-a raspuns lui Luci

   Pensia nu este un ajutor social! Debitezi niste ineptii mai mari ca tine.Eu am contribuit 37ani din care 14 dupa '89,pana la 62 ani.Am contribuit si eu si angajatorul pentru mine.Am muncit pentru a-mi asigura dreptul la pensie si am dat dat o multime de bani de-a lungul timpului.
   • +5 (5 voturi)    
    Pensia este un drept (Miercuri, 2 iunie 2010, 18:42)

    Bug Zileriu [anonim] i-a raspuns lui silvia

    Intr-adevar, ea este un drept, dar cuantumul acesteia nu este batut in cuie. Nu numai in Romania, ci si in restul tarilor unde acest sistem exista (marea majoritate a statelor "civilizate")
    Acesta a fost sistemul, de la inceputul lui (de cand a fost introdus de catre Bismarck - comunistii n-au nici o "vina" in acest caz).
    Cuantumul ei nu poate fi batut in cuie, odata ce sistemul este acesta: cel care cotizeaza acum NU cotizeaza pentru pensia lui viitoare (asta o face in sistemul privat), ci pentru cei care iau astazi pensie.
    Cuantumul nu poate fi prevazut, fiind supus la o multime de influente" aleatorii. De exemplu, eu voi iesi la pensie dupa 20 ani de cotizatii si am sa ma bucur de pensie 40 de ani; altcineva este in situatie inversa. In plus, raportul contributori/beneficiari poate varia foarte mult (in Romania, de la aproape 4/1, in 1989, la cca 0.9/1 azi).
    In schimb, la pensiile private primesti, in esenta, cat ai dat (plus dobanzi/interese sau ce or fi). Daca ai cotizat prea putin in raport cu cat vei trai dupa iesirea la pensie, ramai cu nimic, ceea ce nu e cazul in cazul pensiilor "de stat".
    De fapt, este un sistem de protectie sociala, ceva mai sofisticat - dar, in esenta lui, asta este (de si se numeste "asigurare sociala").
    E ca si in cazul contributiei de sanatate, cotizezi, dar nu se prea stie cat beneficiezi...
  • -2 (2 voturi)    
   Ce faci Luci, il contrazici pe Boc? (Miercuri, 2 iunie 2010, 17:01)

   DanBruma [anonim] i-a raspuns lui Luci

   Pai e frumos? Chiar azi a vorbit Boc despre pensie ca despre un drept :)
  • -1 (3 voturi)    
   TANTI (Miercuri, 2 iunie 2010, 17:17)

   gabriel4west [utilizator] i-a raspuns lui Luci

   Ai sa mori, dar pensiile sunt chiar un DREPT

   CONSTITUTIA ROMANIEI
   ARTICOLUL 47
   (1) Statul este obligat să ia măsuri de dezvoltare economică şi de protecţie socială, de natură să asigure cetăţenilor un nivel de trai decent.

   (2) Cetăţenii au dreptul la pensie, la concediu de maternitate plătit, la asistenţă medicală în unităţile sanitare de stat, la ajutor de şomaj şi la alte forme de asigurări sociale publice sau private, prevăzute de lege. Cetăţenii au dreptul şi la măsuri de asistenţă socială, potrivit legii.
   • +2 (2 voturi)    
    E drept da, dar valoarea nu e specificată... (Joi, 3 iunie 2010, 1:21)

    meioza [utilizator] i-a raspuns lui gabriel4west

    Și dreptul la muncă este tot un drept și, cel puțin din cifrele înaintate de articol, cel puțin 3 milioane de pensionari îl evită... :)
 • -3 (3 voturi)    
  Am si eu o intrebare (Miercuri, 2 iunie 2010, 16:35)

  Ana [anonim]

  O doamna draguta ieri la TV a spus ” Banca Centrala a DE” a dat bani imprumut bancilor comerciale cu dob de 1 % = atragere de 683 mld de euro in economie. La noi???? pe cand? Este adevarat? Pai si atunci ne mai miram de ce suntem unde suntem. Sunt mii de proiecte eligibile - pentru atragerea de fonduri ue si de cresterea competiv si ...bla bla....dar romanii nu au finantare, nu le da nimeni un credit pentru un depozit frigorific sau pentru o ferma ...si ei de unde sa aiba garantii de 1 mil de euro??? deci despre ce vorbim??? si apoi au de plata si consultanta....adica dupa ce ca erau saraci ...saracesc mai rau...bine ca multinationalele absorb totul !
 • -2 (6 voturi)    
  De cand este pensia un drept? (Miercuri, 2 iunie 2010, 16:36)

  Luci [anonim]

  Pensiile nu au cum sa fie un drept din motiv ce ele nu au un fond de garantare in spate.

  Ele sunt practic doar ajutoare sociale. Si nu se poate pune problema ca, cumva ai "castigat" acest drept din moment ce cei spre care ai contribuit pe parcursul vietii nu sunt cei de la care ceri sa se ia. Practic noi am platit pensiile parintilor nostri in schimb noi cerem drepturi de la copii nostri?

  Cei care au gresit cel mai mult sunt cei din prima generatie care nu au asteptat 30 de ani sa contribuie, ci au cerut direct de la copii. Cred ca asta se intampla pe timpul comunismului sau cand au fost introduse pensiile de stat pentru prima data.
  • +2 (4 voturi)    
   copile, tu incurci lucrurile... (Miercuri, 2 iunie 2010, 15:42)

   nune [utilizator] i-a raspuns lui Luci

   ...mai citeste despre pensii si cand au fost ele introduse si apoi venim aici sa povestim
 • +2 (4 voturi)    
  STATISTICA?!!! (Miercuri, 2 iunie 2010, 16:43)

  gogu [anonim]

  daca aduni o pensie speciala de 10000roni cu 20 de pensii mici si faci media , sigur ca iese ca pensionarii o duc chiar binisor.
  Iar faptul ca ( ce coincidenta!) tot cei cu pensii speciale ies la pensie de la 50 de ani si traiesc bine si mult, arata ca in medie chiar suntem bine plasati in Europa.
 • +5 (5 voturi)    
  da cate proprietati avem nu se vede? (Miercuri, 2 iunie 2010, 16:52)

  Pensianarul Vesel [anonim]

  Sa traiasca dl Iliescu ca ne-a dat xase si terenuri in 1990.Practic toti pensioanrii romani avem casa noastar, nu platim chirie. In SUA sunt 5 milioane de rulotisti care stau in parcuri prin FLorida ...
  • +1 (1 vot)    
   corect (Joi, 3 iunie 2010, 11:00)

   swolf [utilizator] i-a raspuns lui Pensianarul Vesel

   Excelent comentariu! Intotdeauna avem tendinta, ca oameni, sa ne comparam cu altii pentru ce NU AVEM si nu luam in considerare ceea ce AVEM deja.

   Pana in acest moment in viata mea am vazut multe tari pe mai toate continentele si, din punctul meu de vedere, nivelul de trai in Romania, inclusiv pentru pensionari, ne situeaza in prima treime, daca nu chiar in primul sfert raportat la celelalte populatii ale globului.

   Cand faci parte din populatia care traieste mai bine decat larga majoritate a planetei, este greu sa ai argumente logice si morale pentru a fi foarte vehement.

   Poti cel mult sa ai argumente umane si de aici vine si tragedia homo sapiens.
 • +2 (2 voturi)    
  parerea mea (Miercuri, 2 iunie 2010, 17:00)

  sile [anonim]

  Felicitari, in sfarsit un material care incearca sa vada mai departe de “vanatoarea de vrajitoare”. Totusi, se impun cateva precizari:
  - este incorecta raportarea saraciei medii a pensionarilor la altceva decat cea a salariatilor, de vreme ce pensionarii de azi sunt salariatii de ieri, nu somerii de ieri (slide 6)
  - slide 8 – raportul intre populatie si nr pensionari, pe judete, nu e relevat intrucat nici durata medie de viata nici distributia populatiei pe grupe de varsta nu este uniforma la nivel national. O mult mai relevanta comparatie ar fi fost urban-rural
  - durata pensiei comparativ cu durata de viata activa este un factor exogen, in afara controlului pensionarilor, si tine de calculele actuariale ale M Muncii
  - evolutia punctului de pensie vs inflatie, evolutia pensiei medii in termeni reali fata de 1990 sau in echivalent euro, nu raspund la intrebarea “sunt pensiile exagerat de mici comparativ cu salariile?”
  • +1 (1 vot)    
   Sile (Miercuri, 2 iunie 2010, 20:53)

   EC [anonim] i-a raspuns lui sile

   Un comentariu pertinent!
 • +2 (4 voturi)    
  Hai sa gandim putin ! (Miercuri, 2 iunie 2010, 17:51)

  RELU [anonim]

  Care era contributia la fondul de pensii pe vremea lui Ceausescu? Va spun eu 3% iar acum pe undeva la 12% (angajat+angajator). Deci toti pensionarii care spun ca au cotizat la vremea lor pentru dreptul la pensie sa socoteasca cat au cotizat si restul sa-l dea inapoi. Apoi acele pensii speciale la magistrati, armata, politie etc. Personal eu nu cred ca o sa ma bucur mult de pensie daca voi iesi la 70 ani. Cunosc pensionati anticipati la 45 ani care o duc extraordinar. Pensia vine, mai lucreaza pe ici pe colo, sanatosi, voiosi ,nu tu stres, nu tu probleme... Halal Romanie !
  • +2 (2 voturi)    
   Hai sa gandim putin ! (Miercuri, 2 iunie 2010, 22:04)

   Nelu [anonim] i-a raspuns lui RELU

   Contributii de 2-3 %, care s-au practicat o perioada erau pentru ce se numea "pensie suolimentara". Contributia generala la Asigurari Sociale - CAS, aplicata la fondul de salarii al fiecarei institutii/intreprinderi, era de 16-17 %.
 • +3 (3 voturi)    
  Intrebari (Miercuri, 2 iunie 2010, 19:14)

  Ivan [anonim]

  Citind articolul, mi-am pus doua intrebari:
  Prima, triviala ce-i drept, dar poate cea mai dificila: "Cum s-a putut ajunge aici?"
  A doua, poate mai interesanta, si garantat mai suparatoare: "In contextul in care articolul se bazeaza pe date accesibile oricui, de ce abia acuma citim despre asta ca subiect principal? Mai exact, ma intreb cum a fost catalogata aceasta tema pana acuma de catre managementul mass-media? Neinteresanta, sau suparatoare pentru ... ?"
 • -1 (1 vot)    
  Pe bune? (Miercuri, 2 iunie 2010, 19:32)

  lasa-ma [anonim]

  Uau...cata prostie...trebuie sa emigrez...Ma refer si la multe din comentarii...nu numai la articol. In ce tara oare? Am auzit ca in Vanuatu sunt cei mai fericiti oameni. Asa se scrie "Vanuatu"?
 • -1 (3 voturi)    
  De ce sunt pensiile un drept? (Joi, 3 iunie 2010, 1:42)

  Ivan [anonim]

  Relativ simplu: deoarece pe vremea lui nea'Nicu era interzisa contraceptia. Si asa au aparut voinicii care pun astfel de intrebari.
  Eu as pune altele doua:
  1. De acord ca pensia sa nu fie un drept. DAR DE CE SA FIE OBLIGATORIE CONTRIBUTIA LA FONDUL DE PENSII?
  2. De ce nu facem un lagar pentru pensionari?

  Si cu alte cuvinte: de ce amestecam mamici, bunici, mentori, antrenori, etc. cu gunoaiele care ne polueaza pentru simplul motiv ca ne este prea lene sa ... Ne debarasam de ele.
 • 0 (2 voturi)    
  pensii (Joi, 3 iunie 2010, 9:09)

  feherlacy [anonim]

  "Cred doar in acele date statistice pe care le modific eu personal" - Churchill
  Analiza este o timpenie.
  Situatia este foarte simpla. Trebie analizata suma absoluta. Cu o pensie medie de cca. 150€ in conditiile in care nivelul preturilor sunt europene, orice analiza de acest tip devine jenant de prosteasca.
  • 0 (0 voturi)    
   nu numai prosteasca (Joi, 3 iunie 2010, 14:58)

   xy [anonim] i-a raspuns lui feherlacy

   ci propagandistica in mod jenant. dar trebuie cumva gasite niste temeiuri sa fie infierati si pensionarii, ca mananca degeaba banii statului si statul le-a facut chiar o favoare ca le-a taiat NUMAI 15% din pensie.

   nu incape indoiala ca bugetarii sunt dusmani ai poporului si trebuie pedepsiti, ni s-a demonstrat clar, dar macar ei mai muncesc cate ceva, pe cand pensionarii nici macar scuza asta firava n-o au, sunt paraziti de-a dreptul - jos cu dreptul la pensie!

   de unde si comentarii inepte ca unul de mai sus care mai are un pic si-i acuza ca sunt lenesi fiindca nu-si cauta de munca dupa ce ies la pensie. pariez ca tot indivizii ca el sunt primii care daca vad un pensionar ca-si cauta de munca, il acuza ca vrea sa ia painea de la gura tinerilor in loc sa se duca acasa, unde-l cauta (fireste) moartea.
 • 0 (0 voturi)    
  pensii (Joi, 3 iunie 2010, 11:06)

  radu_sgv [anonim]

  in statul "bananier" malaezia (stat musulman) cand iesi la pensie la 55 de ani (se pare ca mai nou cresc si astia varsta de pensionare) iti da statul inapoi toti banii pe care i-ai dat in timp plus dobanda.
  cel putin asa am inteles. Drept ca acolo nu sunt asa de bine protejati social, sau ca trebuie sa dovedesti in fiecare luna ca ai fost la interviuri cand esti somer, altfel nu primesti nimic...
  Asa e mai corect ?
  La noi statul ramane cu banii daca mori, la ei nu.
 • 0 (0 voturi)    
  pensii (Marţi, 15 iunie 2010, 11:22)

  costache [anonim]

  nu inteleg de unde teoria aceasta ca in cazul pensiei private cuantumul este batut in cuie pe cand in cazul pensiei de stat nu in cazul pensiei private cuantumul si limitele acestuia sunt la intelegerea celor doua parti cel care contribuie si asiguratorul privat la fel si in cazul pensiei de stat cuantumul se calculeaza pe baza legilor,sigur ca exista si factori care pot influenta valoarea pensiei cum ar fi rata inflatiei cei care contribuie la sistemul de pensii o fac pentru pensia lor viitoare si nu pentru cei care iau pensie azi
  exista persoane care chiar daca si-au pierdut locul de munca contribuie la fondul de pensii, la casa de pensii fiind inregistrate mii de persoane in aceasta situatie sigur ca nu se asteapta la cine stie ce pensie dar oricum poate era mai bine sa nu o faca si sa incerce sa obtina cumva o forma de ajutor social?


Abonare la comentarii cu RSS

ESRI

Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by