Grecia intentioneaza sa demareze un vast program de privatizari in transporturi, utilitati si servicii postale, a declarat miercuri ministrul finantelor George Papaconstantinou. El a precizat ca autoritatile de la Atena se asteapta sa stranga aproximativ un miliard de euro pe an din aceste privatizari pana in 2013.

Executivul intentioneaza sa vanda 49% din actiunile Trainose, o filiala a companiei feroviare de stat OSE, 10% din capitalul social al furnizorului de apa din Atena si 23% din cel al furnizorului de apa din Salonic. De asemenea, autoritatile de la Atena vor sa scoata la vanzare si 39% din titlurile autoritatii postale din Grecia - Elta.

Grecia s-a aflat, de la sfarsitul anului trecut, intr-o criza financiar-fiscala cauzata de cresterea randamentelor cerute de investitori pentru a imprumuta guvernul de la Atena, dupa ce s-a aflat ca deficitul bugetar al statului elen a fost de 13,6% din PIB in 2009, in contextul in care datoria de stat depasea la sfarsitul anului 115% din PIB, circa 270 miliarde euro.

Grecia a primit insa un pachet de asistenta financiara in valoare totala de 110 miliarde de euro, pe o perioada de trei ani. In schimbul banilor, autoritatile de la Atena au aprobat un plan de austeritate care a fost criticat dur de sindicate.