Curtea de arbitraj de la Stokholm a obligat compania Naftogaz Ukrainy sa restituie firmei elvetiene RosUkrEnergo (RUE) cele 11 mld mc de gaze, care au disparut din rezervoarele subterane din Ucriana, cedandu-i, de asemenea, alte 1,1 mld mc in calitate de compensatii. Pentru Naftogaz, in depozitele caruia se afla in prezent 14 mld mc de gaze, restituirea carburantului inseamna cale directa spre faliment, scrie RBK Daily.

Decizia Curtii este a doua in procesul dintre Naftogaz si RUE, prima datand din 30 martie, obligand compania ucraineana sa achite traderului elvetian aproape 200 mil dolari pentru incalcarea repetata a conditiilor contractuale privind livrarea, tranzitul si depoztarea gazelor.

Pana in 2009, RUE a furnizat gaze rusesti in Ucraina si peste hotare. Anul trecut, compania a fost eliminata din schema de livrari. Naftogaz a refuzat sa restituie RUE cele 11 mld mc de gaze pe care le detinea, la acea data, in depozitele ucrainene.

RUE a depus patru sesizari impotriva Naftogaz, care a raspuns cu acelasi numari de plangeri in justitie. Ulterior, toate cazurile au fost comasate intr-un singur dosar. La sfarsitul lunii mai, patronul RUE, Dmitri Firtas, a declarat ca spera sa obtina de la Naftogaz echivalentul in bani a celor 11 mld mc de gaze, adica 5,4 mld $. Nici aceasta varianta nu salveaza insa Naftogaz de necazuri.