Companiile considera ca stimulentele guvernamentale sunt cel mai important catalizator care poate relansa economia, potrivit unui studiu realizat de Deloitte Romania. Astfel, 34% din directorii executivi chestionati sunt de parere ca economia se va redresa doar cu stimulentele guvernamentale. Apelul catre stat este evident si pe palierul fiscal, masurile in acest domeniu reprezentand principalul stimulent economic in opinia a 15% dintre participanti.

"Deficientele sistemului fiscal pot indeparta si investitorii straini, intr-un moment in care Investitiile Straine Directe (ISD) in Romania au scazut semnificativ, fara sanse mari de revenire in viitorul apropiat. Pentru directorii executivi chestionati, ISD ocupa locul doi in randul principalilor factori de stimulare economica, chiar daca intr-o proportie substantial mai mica fata de rezultatele de anul trecut (18%, fata de 29% in 2009)", arata Deloitte.

Alti 18% dintre participanti considera politicile si initiativele legislative recente ale Uniunii Europene ca fiind principalul motor de crestere economica. Acest procent, plasat pe locul doi ca importanta alaturi de ISD in ansamblul optiunilor bifate de respondenti, arata un grad sporit de constientizare al statutului Romaniei de membra a Uniunii Europene si a avantajelor economice aferente.

Respondentii au identificat de asemenea nevoia de a imbunatati legislatia existenta (reglementari fiscale, juridice, legislatie aplicabila in diverse industrii etc.), precum si claritatea reglementarilor si consistenta aplicarii lor, se mai arata in studiul Deloitte.

La intrebarea privind principalele aspecte fiscale cu cel mai mare impact negativ asupra afacerilor lor in 2010, companiile revin asupra aspectelor identificate si in studiul de anul trecut. Astfel, comunicarea deficitara cu autoritatile fiscale si lipsa de predictibilitate in abordare sporesc neincrederea in sistemul fiscal si pot influenta negativ bunul mers al afacerii pentru 31% din respondenti. Companiile au remarcat ca abordarea inspectorilor ramane de multe ori restrictiva si abuziva. Verificarile concentrate pe aspectele formale in detrimentul substantei economice prelungesc perioadele de control, ingreunand activitatea societatilor.

Mediul de afaceri continua sa acuze lipsa stabilitatii sistemului fiscal. Pentru 27% dintre respondenti, lipsa unei strategii fiscale pe termen mediu si lung ameninta operarea cu succes a afacerilor.

Incertitudinea privind cresterea cotelor de impozitare reprezinta un alt motiv de ingrijorare pentru 13% dintre participanti, intrucat orice procent in plus ar creste costul produsului sau al serviciului comercializat.