Confruntat cu dificultati tot mai mari in urma poluarii cu petrol din Golful Mexicului, gigantul britanic BP incearca sa obtina credite bancare de sapte miliarde de euro, afirma surse bancare, citate de Le Figaro. Grupul petrolier incearca in acest fel sa stranga fonduri destinate alimentarii fondului de rezerva de 20 de miliarde de dolari pe care s-a angajat sa-l creeze pentru a acoperi despagubirile ce vor fi solicitate in urma mareei negre din Golf.

Printre bancile contactate de BP figureaza Barclays, HSBC si Royal Bank of Scotland. "BP abordeaza discret banci in vederea acestei facilitati", a spus o a doua sursa bancara. O alta sursa a explicat insa ca este improbabil ca o banca americana sa acorde imprumuturi companiei britanice.

Dificultatile cu care se confrunta BP sunt agravate de recenta degradare de rating la care a recurs agentia Moody's, care a redus vineri cu trei trepte ratingul companiei pentru datoria pe termen lung, de la "AA2" la "A2", urmand exemplul Fitch si Standard & Poor's.

Moody's isi argumenteaza decizia prin incertitudinile legate de suma finala la care vor ajunge despagubirile ce vor fi solicitate companiei petroliere, dar apreciaza pozitiv constituirea fondului de 20 de miliarde de euro.

Fitch redusese marti cu sase trepte ratingul BP, la "BBB", in timp ce Standard & Poor's a degradat joi ratingul britanicilor cu doua trepte, la nivelul "A".