Activitatea din industria prelucratoare si constructii va inregistra o relativa stabilitate in perioada iunie-august comparativ cu cele trei luni anterioare, in vreme ce in comertul cu amanuntul si servicii se contureaza o scadere moderata a activitatii, potrivit opiniilor managerilor unor societati comerciale intervievati de Institutul National de Statistica (INS). Acestia estimeaza ca in perioada urmatoare numarul de salariati va continua sa scada moderat in toate sectoarele economice.

Soldul conjunctural reprezinta diferenta intre procentajul celor care vad partea plina a paharului si cei care vad doar partea goala. Altfel spus, acesta indica perceptia asupra dinamicii unui fenomen si nu trebuie confundat cu intensitatea cresterii sau scaderii pietei.

Institutul National de Statistica

Tendinta de relativa stabilitate a activitatii in industria prelucratoare

Managerii din industria prelucratoare preconizeaza pentru urmatoarele luni o relativa stabilitate a volumului productiei (sold conjunctural +2%). Numarul de salariati va continua sa se reduca, soldul conjunctural fiind de -14% pe total industrie prelucratoare. Pentru unele dintre activitati, respectiv metalurgie, fabricarea produselor de cocserie si a produselor obtinute din prelucrarea titeiului si fabricarea substantelor si a produselor chimice, se va inregistra o tendinta de scadere mult mai accentuata decat pe total (solduri conjuncturale -54%, -50% si respectiv -38%).

Pentru preturile produselor industriale se prognozeaza o relativa stabilitate a acestora in urmatoarele trei luni (sold conjunctural +4%).

Tendinta de stabilitate din constructii se mentine

In constructii, in urmatoarele luni se va inregistra o relativa stabilitate a volumului productiei (sold conjunctural -3%) si o scadere moderata a stocului de contracte si comenzi (sold conjunctural -11%). Totodata, managerii estimeaza o scadere moderata a numarului de salariati (sold conjunctural -12%), aceasta tendinta fiind data in special de intreprinderile mici, cu mai putin de 50 salariati. In ceea ce priveste preturile lucrarilor de constructii, se preconizeaza o relativa stabilitate a acestora.

Managerii estimeaza o scadere a activitatii in comertul cu amanuntul

In luna aprilie, managerii din sectorul de comert cu amanuntul au estimat o scadere moderata a activitatii economice pentru urmatoarele trei luni (sold conjunctural -10%). Volumul total al vanzarilor de marfuri va avea o tendinta de scadere moderata (sold conjunctural -9%), iar volumul comenzilor adresate de catre unitatile comerciale furnizorilor de marfuri vor inregistra o scadere moderata (sold conjunctural -11%).

Angajatorii prognozeaza, pentru urmatoarele trei luni o scadere moderata a numarului de salariati din acest sector (sold conjunctural -10%), dar si o crestere a preturilor de vanzare cu amanuntul (sold conjunctural +25%).

Cifra de afaceri din sectorul serviciilor se va reduce

Cererea de servicii va cunoaste o scadere moderata in perioada urmatoare (sold conjunctural -8%), conform estimarilor managerilor din acest sector. Si in acest sector se estimeaza o scadere moderata a numarului de salariati (sold conjunctural -7%), aceasta tendinta fiind data in special de intreprinderile mici (1-49 salariati).

Conform opiniei managerilor, preturile de vanzare sau de facturare a prestatiilor vor avea o tendinta de relativa stabilitate (sold conjunctural -3%).