Preturile produselor oferite de magazinul IKEA din Zona Comerciala Baneasa nu se vor modifica, in conditiile majorarii taxei pe valoare adaugata la 24% de la 1 iulie 2010, a anuntat miercuri compania. IKEA a decis sa suporte costurile provocate de modificarea TVA din resurse proprii, cel putin pana la 31 august 2010, data la care expira valabilitatea actualei oferte de preturi.

"Absorbirea majorarii TVA cu 5 puncte procentuale incepand de la 1 iulie va insemna pentru noi un cost suplimentar, pe care am ales sa il suportam in locul consumatorului. (...) absolut toate preturile produselor din magazinul IKEA vor ramane neschimbate", a declarat Cornel Oprisan, Retail Manager IKEA Romania.

Oficialii IKEA mai precizeaza ca "garantia preturilor din catalog este inscrisa, ca in fiecare an, chiar pe coperta: 'Preturile includ TVA, sunt maxime si sunt valabile pana la 31 august 2010' - ceea ce inseamna ca ele nu pot creste, ci doar scadea pe parcursul anului respectiv".

  • Update 1: Billa a hotarat sa nu schimbe preturile la peste 1.200 de produse in ciuda majorarii TVA

Tot miercuri si Billa Romania a anuntat ca va mentine preturile la peste 1.200 de produse la nivelul anterior majorarii cu 5 procente a taxei pe valoare adaugata.

"In conditiile in care producatorii din industria alimentara anunta ca nu pot suporta cresterea de 5% a TVA-ului, aceasta urmand a fi suferita doar de consumatorii finali, Billa Romania a decis sa vina in ajutorul clientilor sai. Astfel, peste 1.200 de articole de importanta sociala din necesarul zilnic, comercializate de supermarketurile din lantul Billa Romania, precum: lapte, oua, faina, ulei si multe altele isi vor pastra preturile de raft anterioare modificarilor legislative", au precizat reprezentantii Billa Romania.

  • Update 2: Pentru a compensa majorarea TVA, Metro spune ca va aplica un discount de 4,04% la anumite produse

De asemenea, Metro Cash & Carry Romania a anuntat miercuri ca va aplica in perioada 1-14 iulie o reducere de 4,04% pentru produsele promotionale curinse in cataloagele sale, pentru a compensa majorarea TVA.

Marca IKEA a fost inregistrata in anul 1943 in Suedia. Majusculele din denumirea IKEA provin din initialele numelui fondatorului: Ingvar Kamprad, numelui fermei unde a crescut: Elmtaryd, si numelui satului in care se gasea ferma: Agunnaryd. Magazinul IKEA din Romania a fost al 253-lea deschis in a 35-a tara, pe 21 martie 2007. Pana la data de 8 martie 2010 a fost operat in sistem de franciza, iar dupa aceasta data IKEA Romania a devenit parte din IKEA Group.

Billa este prezenta in Romania din februarie 1999 si este parte componenta a grupului german REWE, care numara mai mult de 15.000 magazine si 320.000 angajati in intreaga Europa. Acesta este reprezentat in Romania si prin retelele Selgros si Penny.

METRO Cash & Carry s-a lansat oficial in Romania in luna octombrie a anului 1996, prin deschiderea primului centru de distributie din Bucuresti. IN prezent, reteaua de magazine numara 25 de centre de distributie.