Un sondaj efectuat in randul a 250 de directori executivi din peste 20 de tari arata ca mai mult de jumatate dintre acestia considera accesul la finantare drept un obstacol in activitate insa principala problema o reprezinta birocratia. "Un mesaj pentru Guverne: pentru acest aspect puteti face ceva fara sa cheltuiti niciun euro", au transmis autorii studiului. Sondajul a fost lansat la un forum european de afaceri, organizat de Businesseurope si Federatia intreprinzatorilor belgieni. Liderii mediului de afaceri european au mai declarat ca sunt inca ingrijorati din cauza stabilitatii sistemului financiar.

Problemele companiilor europeneFoto: Hotnews

Sondajul - "Europa, inapoi pe linia de plutire" include interviuri cu 250 de CEO din 21 de tari UE si alte tari europene. "Putem spune ca pesimismul nu este atitudinea generala pe care am constatat-o", a declarat Rudi Thomas, Presedintele Federatiei companiilor belgiene. La intrebarea "ce faceti pentru a iesi din criza", 69% din companiile care au avut pierderi au raspuns ca se concentreaza pe optimizarea costurilor si 56% au afirmat ca au in vedere inovarea.

In proportie de 64% directorii executivi intervievati spun ca nu s-a rezolvat problema institutiilor financiare din Europa. In cadrul sondajului, industria si serviciile au fost reprezentate in proportie de 50-50%. 45% din companiile incluse in studiu au sub 250 de angajati, 55% peste 250.

Sondajul a fost lansat miercuri, 30 iunie de catre Frank Brown, decanul scolii de afaceri INSEAD, Rudi Thomas, Presedintele Federatiei companiilor belgiene, si Mark Spelman, presedintele AmCham EU.

Rezultatele detaliate ale studiului - in documentul atasat (in limba engleza).