Majorarea TVA-ului la 24% va avea efecte negative asupra economiei, considera reprezentantii Consiliului Investitorilor Straini (CIS), acestia fiind de parere ca masura va descuraja investitiile. Reprezentantii investitorilor straini apreciaza ca guvernul ar trebui sa implementeze masuri care sa duca la cresterea eficientei in sectorul public si stimularea investitiilor, pentru a compensa efectele negative ale cresterii TVA-ului si pentru a promova cresterea economica.

Investitorii straini arata ca, in urma acestei masuri, Romania devine una dintre tarile din UE cu cel mai mare nivel al TVA-ului.

Cresterea TVA "va duce la cresterea inflatiei, reducerea consumului si prin urmare la incetinirea cresterii economice. O alta consecinta va fi deprecierea leului, exacerband inflatia si exercitand presiuni suplimentare asupra celor care au imprumuturi in valuta. Nu in ultimul rand, va creste evaziunea fiscala si lipsa de incredere pe pietele financiare", se arata intr-un comunicat al Consiliului Investitorilor Straini.

In plus, CIS este ingrijorat de timpul foarte scurt pe care agentii economici il au la dispozitie pentru implementarea masurii de crestere a TVA-ului, ceea ce va afecta grav afacerile. In prezent, companiile folosesc sisteme IT complexe care cer timp si resurse financiare pentru a fi ajustate.

"CIS face un apel catre Guvern sa ia in considerare aceste dificultati legate de implementare atunci cand va publica Normele la Ordonanta de Urgenta 58/2010, care a introdus cresterea TVA-ului. In mod special, Normele ar trebui sa includa masuri tranzitorii in ceea ce priveste TVA-ul la servicii, cum ar fi leasing, serviciile prestate in mod continuu etc.", se mai arata in comunicat.

Pentru a compensa o parte din efectele negative ale cresterii TVA-ului, si pentru a stimula cresterea economica, investitorii straini cred ca Guvernul ar trebui sa implementeze un pachet mai larg de masuri pentru incurajarea investitiilor. De asemenea, Guvernul ar trebui sa continue reducerea cheltuielile publice, a birocratiei si sa imbunatateasca eficienta in sectorul public.

CIS isi arata dezamagirea fata de luarea masurii de crestere a TVA-ului si face un apel catre Guvern sa implementeze de urgenta pachetul de masuri pe care l-a stabilit pentru a incuraja cresterea economica si cresterea veniturilor bugetare.​