Majorarea TVA de la 19% la 24% este o decizie nefericita, care, combinata cu reducerea cu 25% a salariilor bugetarilor, va avea un efect mult mai grav decat ar fi avut scaderea cheltuielilor bugetare cu salariile si pensiile, este de parere Sorin Mandrutescu, presedintele AmCham. El a precizat insa ca majorarea TVA a fost impusa in urma deciziei Curtii Constitutionale.

"Cresterea TVA a fost o decizie care, din ce am urmarit in cadrul procesului decizional de ajustare a cheltuielilor, respectiv cresterii veniturilor bugetare in conformitate cu dezideratul final de reducere a deficitului bugetar, a fost impusa prin decizia Curtii Constitutionale. Este o decizie nefericita, pentru ca prin mixul de decizii, reducerea cu 25% a salariului in mediul bugetar coroborata cu o crestere cu 5% a preturilor produselor de consum si a serviciilor, are un efect combinat mult mai grav decat ar fi avut impactul reducerii cheltuielilor bugetare cu salariile si pensiile, neatacandu-se zona de taxe", a declarat Sorin Mandrutescu.

El a mai spus ca majorarea TVA va avea un impact mediu asupra mediului de afaceri, insa "un impact mediu in conditii de criza si a perioadei pe care o traversam poate fi categorisit ca fiind un impact destul de serios tinand seama de context".

Recomandarile AmCham pentru depasirea crizei

AmCham a facut o serie de recomandari autoritatilor romane pentru depasirea crizei economice, iar printre acestea se numara si revenirea asupra deciziei de crestere a TVA sau limitarea acestei modificari la anul 2010.

Camera de Comert Americana in Romania a mai recomandat mentinerea cotei unice de impozitare a venitului, limitarea si controlul riguros al achizitiilor publice prin intermediul unor structuri specializate si cresterea capacitatii de colectare a veniturilor la bugetul de stat prin restructurarea aparatului existent si implementarea unor sisteme informatice integrate.

Totodata, printre recomandarile acestei organizatii se mai numara si modernizarea codului fiscal, combaterea evaziunii fiscale prin simplificarea procedurilor de raportare si achitare a taxelor, precum si crearea unui unui cadru pentru cresterea gradului de absorbtie a fondurilor europene.​

Vezi declaratiile lui Sorin Mandrutescu