Potrivit datelor statistice, somajul din mediul urban a fost in perioada mentionata de 9,9%, in vreme ce in mediul rural rata somajului a fost de 5,8%. Rata somajului pentru cele trei luni aferente primului trimestru din acest an a inregistrat valori apropiate ratei somajului BIM: 8,1% in ianuarie, 8,3% in februarie si 8,4% in martie 2010.
Institutul National de Statistica precizeaza insa ca cele doua rate ale somajului (BIM respectiv cel inregistrat) nu sunt comparabile din cauza perioadelor de referinta si sferei de cuprindere diferite.
INS calculeaza rata somajului trimestrial, dupa un model al Biroului International al Muncii (BIM). Somajul in sens BIM se bazeaza pe cercetare statistica si consta intr-un sondaj desfasurat la domiciliu din care rezulta numarul somerilor si cel al populatiei active.
Rata somajului inregistrat este calculata lunar de Agentia Nationala pentru Ocuparea Fortei de Munca (ANOFM), prin raportarea somerilor inregistrati la totalul populatiei active.
- Rata de ocupare a populatiei a scazut la 57%. 787.000 de someri in primul trimestru din 2010
In ceea ce priveste rata de ocupare a populatiei in varsta de munca (15-64 ani), aceasta a atins nivelul de 57% in primul trimestru din acest an, in scadere cu 0,4 puncte procentuale atat fata de trimestrul corespunzator din anul precedent, cat si fata de cel din trimestrul anterior din acest an.
Ca si in trimestrele anterioare, gradul de ocupare era mai mare pentru barbati (64,0%, fata de 50,0% pentru femei) si pentru persoanele din mediul rural (57,6%, fata de 56,6% in mediul urban). Rata de ocupare a tinerilor (15-24 ani) era de 23,6%.
Rata de ocupare a populatiei in varsta de 20-64 ani a fost de 61,6%, la o distanta de 7,4-8,4 puncte procentuale fata de tinta nationala de 69%-70% propusa in contextul Strategiei Europa 2020. In primele trei luni din 2010, populatia activa a Romaniei era de 9,72 milioane persoane, din care 8,83 milioane erau ocupate si 787.000 persoane erau someri conform criteriilor BIM.
Somerii in sens BIM sunt persoanele in varsta de 15-74 ani care indeplinesc simultan urmatoarele conditii: nu au un loc de munca, sunt disponibile sa inceapa lucrul in urmatoarele doua saptamani, s-au aflat in cautare activa a unui loc de munca, oricand in decursul ultimelor patru saptamani.
Rezumand:
1) Populatie inactiva 15+ 8489 - 6000 pensionari = 2489 ... adica aproximativ cei plecati putin prin alte tari la munca.
2) Alte categorii 2899 ... dat fiind ca apar ca si "ocupati" sunt probabil inclusi cei cu profesii liberale, drepturi de autor, PFA-uri, patroni etc dar si cei care fac agricultura de subzistenta.
Concluzionand:
1) Lucrurile nu stau deloc asa cum incearca postacii portocalii sa ne convinga - da, exista o problema de ocupare dar se datoreaza mai degraba celor plecati la munca in strainatate decat "asistatilor social". (atentie pensionarii nu sunt asistati social)
2) Reintoarcerea unei parti din cei 2489 in tara, conversia unei parti din cei 6 mil de pensionari, adica cei iesiti la pensie anticipat sau pe cazuri fictive de invaliditate dar si diminuarea numarului celor care fac agricultura de subzistenta pe termen lung pot imbunatati situatia.
E nevoie insa de masuri coerente de spriijinire a economiei private si de facilitati pentru crearea de locuri de munca. Aici insa incepe problema. Cine sa faca asta? Eu unul nu vad nici un partid capabil sa dea specialistii care sa gandeasca un plan coerent.
Dar iata cum sta situatia la fortele de munca: 3.7milioane angajati in Romania. Scurt pe doi.
Care este smecheria? Pai in cele 6 milioane care muncesc sunt inclusi cei 3.7 milioane care muncesc legal plu 2.3milioane care muncesc "informal sau la negru". Ori asta este de rasul curcilor. Adica noi nu avem somaj de 63% cat este real pentru ca 55% din populatia tarii munceste "informal". Informalul este egal cu 0 pentru ca produce bani 0 iar "la negru" este producator tot de 0 taxe. Nu poti sa spui ca nu ai somaj pentru ca de fapt muncesc la negru. Atunci de ce nu-i trecem pe toti la negru si avem somajul 0%?
De rasul curcilor sunt si cei 2.9 milioane ocupati. Definitia lor este: persoane care in ultima saptamana au depus activitati care formeaza bunuri sau servicii. Adica tata Gherghina si-a cules prunele de pe batatura. Se pune! E ocupata! Nu mai e somera! Se pune!
Uitati-va la structura populatiei active din alte tari! Nu exista la nemti din 45 milioane populatie activa 10milioane sa munceasca legal, 20 milioane muncesc "informal+ la negru" si 10 milioane isi culeg balega de pe batatura! Nu! Din 45mil 40 milioane sunt contribuabili. Au salariu pe legal si platesc taxe. Ar trebui sa iasa un ministru al muncii si sa spuna cu riscul de a fi demis: AVEM SOMAJ DE 65%!
Or fi angajatii din privat "eroi" dar e aproape imposibil ca 2.2 milioane sa sustina si 1.5 mil de bugetari si 6 milioane de pensionari ... mai gandeste-te!
Poti face indemnizatia de somaj sa fie suficient de mica si de redusa ca si termen (facut deja), poti penaliza foarte mult pensionarile anticipate sau chiar le poti interzice (aici mai e de lucru), poti sa fi mai strict cu pensionarile pe caz de invaliditate si in cele din urma poti sa te asiguri ca nu mai primeste nimeni venitul minim garantat daca nu presteaza ore de munca in folosul comunitatii ... si cam astea sunt masurile "usoare". Dupa asta incep masurile al dracu de dificile de sprijinire a domeniul economic si tuturor domeniilor vietii sociale care sa creeze in mod natural locuri de munca (sa recunoastem ca aici "exceleaza" guvernul actual).
Ceea ce cu siguranta nu poti face este sa pui pistolul la tampla oamenilor sa munceasca ....
Si da, oricum o ungi, cifrele alea mint. Stam prost, oamenii pleaca din tara, la fel ca in anii 90, raman, pensionarii si gigeii.
Si intrebarea "ce produce un profesor" este foarte corecta. Vezi BAC-ul de anul asta: asta produc profesorii!!
Intelegi nuantele??
Angajatii in educatie sunt 4.2% din populatia activa ... deci vreo 408 mii. Cu medicii e mai greu dar se pare ca sunt in jur de 50 mii. Educatia si sanatatea au si o componenta "privata". Ce te faci insa cu cei care nu isi permit asa ceva? Si slava domnului ca sunt multi ... Ultima data am dat pe un set de analize aproape 250 Ron. Cere-i asta unui pensionar cu 600-700 Ron pensie.
SI ce te faci pe langa cei 460 mii din invatamant / sanatate mai ai angajati la pompieri, armata si politie. Pe la inundatii sau cand iti da cineva in cap te cam prinzi de "utilitatea" lor.... pana atunci nu. Singurul loc de unde se poate taia (dar numai daca sunt simplificate procedurile si se investeste serios in IT) este din tagma functionarilor ... si din nou, nu vad nici un efort din partea guvernului actual in acest sens (nu ca as fi vazut la cele anterioare dar cele anterioare nu aveau o recesiune pe cap).
Chiar si asa sunt aproape un milion de functionari care isi justifica greu existenta.
Insa sa nu ne mai ascundem dupa deget cu invatamantul: este un dezastru si cadrele didactice au contribuit serios la asta. La fel si in sistemul de sanatate. Apropo, pensionarii au o carca de gratuitati medicale care nu sunt considerate venit, desi cheltuielile uneori sunt mai mari decat pensiile. Stiu pensionari care au 7 milioane pensie si cumpara medicamente de 10 milioane si au 2 milioane ajutor de intretinere. Pensionarul ala primeste practic 22 milioane, insa manarim cifrele. Statistica frate.
Nu stiu cand a mers bine sistemul de invatamant (in medie, nu pentru varfuri) pentru ca reusita lui inseamna o societate care functioneaza. Cand a functionat Romania ok? In ultimii 70 de ani vreau sa zic ...
Nu sunt 1 mil de functionari. Mai adauga la invatamant / educatie si justitia si structurile de forta (politie, jandarmerie, armata, pompieri, servicii secrete etc)..
http://www.hotnews.ro/stiri-esential-7531501-mihai-seitan-rata-somajului-scazut-iunie-pentru-treia-luna-consecutiv.htm
Se pare ca ministrii nostri sunt prost informati si iau decizii pe baza informatiilor pe care le au.
Dar putem fi linistiti: au - cu siguranta - un "plan B" si pentru asta.
Asa ca dragilor rata reala a somajului este de aprox 15-20%!!
pai cu ce sunt ocupate ? vorbesc la telefon,stau pe net,fac politica cu base la inundatii prin moldova si -si disputa titlul de "cel mai mare mincinos al neamului" dar tot base este primul !?
daca avem putin peste 4 milioane de salariati la privat si bugetarii ,ceilalti ocupati pana la 8,83 milioane sunt doar pe listele de ..... votare ocupati !?
suntem cei mai tari din ...parcarea lui base-boc !
sa va drojditi bine !
ca sa cresteti mari !
si multi !