O decizie a Consiliului Concurentei poate fi suspendata de Curtea de Apel Bucuresti doar cu conditia platii unei cautiuni de 30% din amenda stabilita prin decizia atacata, potrivit unei Ordonante de Urgenta pentru modificarea si completarea Legii Concurentei adoptate saptamana trecuta de Guvern, a anuntat marti autoritatea de concurenta. De asemenea, conform noilor reglementari, autoritatile publice pot fi sanctionate cu amenzi intre 5.000 lei si 40.000 lei autoritatile publice centrale si locale pentru pentru nefurnizarea informatiilor si documentelor solicitate sau furnizarea de informatii inexacte, incomplete. Legislatia de pana acum permitea Consiliului Concurentei sa amendeze doar agentii economici.

Ordonanta de Urgenta pentru modificarea si completarea Legii Concurentei, imbunatateste cadrul procedural existent, adaptand normele si procedurile nationale cu prevederile comunitare in domeniul concurentei.

"Un element de noutate il constituie introducerea in actul normativ a prevederii conform careia o decizie a Consiliului Concurentei poate fi suspendata de Curtea de Apel Bucuresti doar cu conditia platii unei cautiuni de 30% din amenda stabilita prin decizia atacata. In acest fel, se va urgenta solutionarea proceselor ce au ca obiect contestarea sanctiunilor aplicate de autoritatea de concurenta prin implicarea reala si efectiva in desfasurarea procesului a agentilor economici care au platit deja cautiunea", se arata in comunicatul institutiei.

  • Recunoasterea unei fapte anticoncurentiale diminueaza amenda cu 10-15%

O alta noutate, o reprezinta introducerea in actul normativ a prevederii potrivit careia recunoasterea savarsirii unei fapte anticoncurentiale de catre un agent economic reprezinta circumstanta atenuanta care va conduce la diminuarea amenzii cu un procent cuprins intre 10%- 25% din nivelul de baza. Aceasta prevedere de reducere a amenzii este diferita de prezentarea voluntara de probe care face obiectul "politicii de clementa".

  • Noi sanctiuni pentru persoanele fizice care participa la un cartel

Persoanele fizice care participa cu intentie frauduloasa si in mod determinant la organizarea unui cartel pot fi sanctionate si cu interzicerea dreptului de a ocupa o functie sau de a exercita o profesie ori de a desfasura o activitate, similara aceleia de care s-a folosit pentru incalcarea legii. Aceasta prevedere vine in completarea celei care permitea pedepsirea persoanelor fizice cu inchisoare de la 6 luni la 4 ani sau cu amenda.

  • Inspectorii Consiliului Concurentei pot face face in tara inspectii inopinate la solicitarea Comisiei Europene sau a altor autoritati de concurenta

O alta reglementare mentioneaza ca, de acum inainte, la solicitarea Comisiei Europene sau a altor autoritati nationale de concurenta, inspectorii Consiliului Concurentei vor putea realiza, pe teritoriul national, inspectii inopinate pentru aceste autoritati.

  • Taxa pentru autorizarea unei concentrari economice scade la 0,04% din totalul cifrei de afaceri

De asemenea, a fost simplificata metoda de calcul a taxei pentru autorizarea unei concentrari economice, in sensul ca reprezinta 0,04% din cifra de afaceri totala pe teritoriul Romaniei, dar nu poate fi mai mare de 100.000 euro (echivalent lei). Potrivit legislatiei anterioare, taxa de autorizare reprezenta 0,1% din cifra de afaceri realizata pe piata pe care avea loc concentrarea economica. Aceasta modificare vine in sprijinul companiilor, care nu vor mai fi nevoite sa isi calculeze cifra de afaceri doar pe un segment al activitatii lor, separat de cifra de afaceri totala.

Noile reglementari vor intra in vigoare in termen de 30 de zile de la publicarea in Monitorul Oficial.