Productia industriala a crescut in mai cu 4,6% comparativ cu luna precedenta, dar daca eliminam efectul sarbatorilor si al sezonalitatii aceasta a scazut cu 0,3%, potrivit datelor Institutului National de Statistica (INS). Comparativ cu luna mai din 2009, productia industriala (serie bruta) a crescut cu 5,8%, iar ajustata dupa numarul de zile lucratoare si sezonalitate a avansat cu 4,1%.

Cresterea productiei industriale (serie bruta) cu 4,6% in luna mai s-a datorat avansului industriei prelucratoare (+6,0%). In acelasi timp, productia si furnizarea de energie electrica si termica, gaze, apa calda si aer

conditionat a scazut cu 2,7%, iar industria extractiva cu 5,0%.

Pe marile grupe industriale s-au inregistrat cresteri la majoritatea categoriilor de bunuri: industria bunurilor intermediare (+7,6%), industria bunurilor de capital (+5,8%), industria bunurilor de folosinta indelungata (+4,1%) si industria bunurilor de uz curent (+3,9%). Industria energetica a scazut cu 2,5%.

Productia industriala, serie ajustata in functie de numarul de zile lucratoare si de sezonalitate, comparativ cu luna precedenta, s-a redus cu 0,3%, din cauza scaderii industriei extractive (-12,0%). Productia si furnizarea

de energie electrica si termica, gaze, apa calda si aer conditionat si industria prelucratoare au crescut cu 0,5%, respectiv cu 0,3%.

Pe marile grupe industriale s-au inregistrat cresteri in industria bunurilor de uz curent (+4,7%), in industria bunurilor de folosinta indelungata (+2,9%) si in industria bunurilor de capital (+2,4%). Industria energetica si industria bunurilor intermediare au scazut cu 0,6%, respectiv cu 0,2%.

Comparativ cu luna mai 2009, productia industriala (serie bruta) a crescut cu 5,8%, datorita majorarii productiei si furnizarii de energie electrica si termica, gaze, apa calda si aer conditionat (+7,8%) si a industriei prelucratoare (+7,0%). Industria extractiva a scazut cu 15,8%.

Pe marile grupe industriale s-au inregistrat cresteri in industria bunurilor intermediare (+11,4%), in industria bunurilor de capital (+10,8%) si in industria energetica (+0,9%) si scaderi in industria bunurilor de uz curent

(-4,0%) si in industria bunurilor de folosinta indelungata (-3,4%).

Productia industriala, ajustata, a crescut cu 4,1%, crestere datorata productiei si furnizarii de energie electrica si termica, gaze, apa calda si aer conditionat (+7,2%) si industriei prelucratoare (+4,7%). Industria extractiva a scazut cu 13,8%.

Pe marile grupe industriale s-au inregistrat cresteri in industria bunurilor de capital (+11,8%), in industria bunurilor intermediare (+9,3%) si in industria energetica (+1,8%). Industria bunurilor de uz curent si industria bunurilor de folosinta indelungata au scazut cu 2,6%, respectiv cu 1,9%.

In primele cinci luni ale anului, productia industriala (serie bruta) a fost mai mare cu 5,3% decat in perioada similara a anului trecut, iar ca serie ajustata avansul a fost de 4,2%.