Allianz-Tiriac, Ardaf, Asirom, Astra Asigurari, BCR Asigurari, Carpatica Asig, Euroins, Fata Asigurari, Generali au, in prezent, 1.700 de dosare de dauna avizate, ca urmare a inundatiilor produse in ultima perioada, pentru care plata despagubirilor a inceput chiar din aceasta saptamana, a anuntat joi Comisia de Supraveghere a Asigurarilor. Cele mai multe dosare de dauna au fost avizate pentru regiunile Nord-Est, Sud-Est, Sud-Vest si Vest.

"Piata de asigurari este pregatita si are capacitatea financiara necesara sa plateasca daunele conform obligatiilor asumate prin contractele de asigurare facultativa a locuintelor incheiate", au precizat oficialii CSA.

  • Topul regiunilor cu cele mai multe dosare de daune

In regiunea de Nord Est a tarii, care cuprinde judetele Suceava, Botosani, Piatra Neamt, Iasi, Bacau si Vaslui, au fost avizate deja 321 de dosare.

Pentru zona de Sud Est, care cuprinde judetele Vrancea, Galati, Buzau, Braila, Tulcea si Constanta au fost avizate 132 de dosare de dauna.

Pe zona de Sud Vest, care cuprinde judetele Gorj, Valcea, Mehedinti, Dolj si Olt au fost deschise 122 de dosare.

In regiunea de Vest a tarii, care cuprinde judetele Arad, Timis, Hunedoara si Caras-Severin au fost deschise alte 153 de dosare au fost deschise. Restul dosarelor de dauna au fost deschise in alte regiuni.

  • Doar 24% din locuintele proprietate personala din Romania sunt asigurate

Potrivit statisticilor oficiale, in Romania exista 8,3 milioane de locuinte proprietate personala, din care 4,5 milioane in mediul urban si 3,8 milioane in mediul rural. Din totalul locuintelor din Romania, 16% se afla in zona de Nord-Est a tarii.

La data de 30 iunie 2010, conform cifrelor centralizate de Comisia de Supraveghere a Asigurarilor, erau in vigoare peste 2 milioane de contracte de asigurare facultativa a locuintelor. Acest numar arata ca doar 24% din totalul locuintelor din Romania, inventariate de Institutul National de Statistica, sunt protejate prin asigurare.

  • In 2009, asiguratorii au platit despagubiri de 7,5 milioane euro pentru contractele facultative pentru locuinte

Datele autoritatii mai arata ca anul trecut, asiguratorii au platit despagubiri aferente contractelor facultative pentru locuinte in valoare totala de 31,4 milioane lei, adica 7,5 milioane de euro. In 2008, indemnizatiile brute platite de societatile de asigurare pentru politele facultative de locuinte au totalizat, in anul 2008, aproape 17 milioane de lei, adica 4,6 milioane de euro.