Deficitul comercial al Romaniei s-a redus cu 3,2% in primele cinci luni, la 3,8 miliarde euro. Exporturile continua sa creasca mai repede decat importurile
In perioada mentionata, exporturile au crescut cu 24,8%, pana la 13,81 miliarde de euro, iar importurile au avansat cu 17,5%, la 17,62 miliarde de euro.
Calculat in lei, exporturile au urcat cu 21,5%, la 57,05 miliarde de lei, iar importurile au crescut cu 14,4%, la 72,74 miliarde de lei, ceea ce inseamna ca deficitul comercial a fost de 15,69 miliarde de lei, cu 923 milioane de lei mai mic decat in perioada ianuarie- mai 2009.
Masinile si echipamentele de transport continua sa detina cea mai mare pondere in totalul exporturilor, de 42,7%, fiind urmate de combustibili si materii prime si materiale, cu 6,4%, in vreme ce materiile prime si produsele chimice detin o pondere de 5,8%, respectiv 5,6%. Produsele agroalimentare, bauturi si tutun au o pondere de 4,8%, in vreme ce alte produse manufacturate reprezinta 34,7% din totalul exporturilor.
In ceea ce priveste importurile, cea mai mare pondere este reprezentata tot de masini si echipamente de transport (34,5%), urmate de produse chimice (13,8%), combustibili (10,5%), produse agroalimentare, bauturi si tutun (7,4%) si materii prime (3,2%). Alte produse manufacturate reprezinta 30,6% din totalul importurilor in primul trimestru.
Valoarea schimburilor intracomunitare de bunuri in perioada ianuarie-mai a fost de 10,16 miliarde de euro (41,98 miliarde de lei) la expedieri si de 12,70 miliarde de euro (52,47 miliarde de lei) la introduceri, reprezentand 73,6% din total exporturi si 72,1% din total importuri.
Diferenta dintre dinamica calculata pe baza valorilor exprimate in lei si cea calculata din valori exprimate in euro a fost determinata de aprecierea monedei nationale in lunile ianuarie-aprilie 2010 cu valori ce se situeaza in
intervalul 1,6% - 4,5% fata de lunile corespunzatoare din anul 2009.

Beatrice Mahler: O parte din personalul ATI a abandonat lupta. Nu oricine poate sa stea lângă un pacient extrem de bolnav
Aproape 4 milioane de tineri (18-34 de ani) locuiesc cu părinții. Iar motivele lor nu sunt doar economice...
O istorie a frigului extrem, din aprilie până în iunie - Ninsori, ger și îngheț în România ultimilor 100 de ani
În spatele cifrelor (și al scandalurilor politice). Mărturii despre suferință și deznădejde în pandemie: „I-am dat prima palmă copilului”
S&P modifică perspectiva la stabilă, de la negativă/ De ce ar trebui să ne intereseze ratingul
2. importul continua sa creasca, ori in conditiile scaderii consumului, asta inseamna ca merge ceva mai mult spre investitii si echipamente, e foarte bine.
3. exportul creste mai repede decat importul, o dinamica excelenta daca o pastram pe termen lung, e semn ca evolutia leului, minima, nu afecteaza exportul negativ in nici un fel, produsele romanesti fiind din ce in ce mai cerute.
4. orice reducere a deficitului comercial, oricat de mica, are un impact psihologic asupra perceptiei pe care o au analistii si investitorii straini despre forta si potentialul economiei romanesti.
5. recolta agricola va fi mai mare anul asta fata de 2009 (si asta chiar si cu inundatiile!), asta va contribui inca putin la reducerea importurilor si moderarea inflatiei.
Daca am avea o clasa politica ceva mai responsabila, care s-ar interesa de bunul mers al Romaniei deasupra imbecilitatilor meschine de partid si ideologie cretina depasita, Romania ar amplifica mult tendintele pozitive si am relua cresterile anuale de PIB de peste 5%.