Firmele mici si mijlocii care si-au redus cel mai mult activitatea, in perioada octombrie 2008-martie 2010, sunt din industrie si transporturi. In aceste domenii, peste 52% din IMM-uri declara ca si-au restrans activitatea, urmate de cele din constructii (peste 51%) - potrivit informatiilor publicate in "Carta alba a IMM-urilor din Romania", lansata vineri, 16 aprilie. Aproape doua treimi dintre companiile intervievate considera ca apogeul crizei economice va fi atins in 2010, iar dintre acestea, cele cu rezultate bune in 2009 sunt cei mai convinsi ca punctul maxim al crizei va fi in acest an (aproape 70%). Nu in ultimul rand, 42% din intreprinzatori considera ca Guvernul nu este capabil sa faca fata crizei.

Cele mai putine firme mici si mijlocii care au declarat o restrangere a activitatii in perioada octombrie 2008-martie 2010 sunt in domeniul turismului, unde 49% din IMM-uri anunta ca functioneaza la aceiasi parametri si, mai mult, peste 10% au declarat o amplificare a activitatii. In schimb, in acest domeniu se regaseste cel mai ridicat procent al celor care asteapta apogeul crizei in 2010.

Firmele mici si mijlocii care activeaza in industrie detin o proportie mai ridicata a persoanelor cu putere de decizie care resimt foarte amplu declinul economic.

In acelasi timp, factorii de decizie din firmele de dimensiune mijlocie considera in proportii mai ridicate ca nivelul maximal al crizei va fi in 2011 si 2012, pe cand cei care estimeaza ca recesiunea va atinge cel mai mare nivel in 2010 provin din randul firmelor mici. Microintreprinderile detin cea mai mare pondere a persoanelor care apreciaza ca apogeul declinului va fi atins dupa 2012, mai arata studiul CNIPMMR.

42% din intreprinzatori considera ca Guvernul nu are capacitatea de a combate rapid declinul economic. Cei mai sceptici sunt cei din transporturi, si cei mai increzatori - cei din turism. Per ansamblu, numai 3,89% din cei intervievati considera ca Executivul are capacitate ridicata de contracarare a recesiunii.

Studiul este realizat de Consiliul National pentru IMM din Romania, patronat al firmelor mici si mijlocii, pe un esantion de 1.485 de IMM-uri "din toate ramurile de activitate, categoriile de varsta si regiunile de dezvoltare, fiind considerat reprezentativ pentru obiectivele cercetarii si situatia sectorului de IMM-uri din Romania.