Activitatea din industria prelucratoare, sectorul constructiilor si servicii va inregistra o scadere moderata in perioada iulie - septembrie comparativ cu cele trei luni anterioare, in vreme ce in comertul cu amanuntul scaderea va fi mai pronuntata, potrivit opiniilor managerilor unor societati comerciale intervievati de Institutul National de Statistica (INS). Acestia estimeaza ca in perioada urmatoare numarul de salariati va continua sa scada in toate sectoarele economice.

Soldul conjunctural reprezinta diferenta intre procentajul celor care vad partea plina a paharului si cei care vad doar partea goala. Altfel spus, acesta indica perceptia asupra dinamicii unui fenomen si nu trebuie confundat cu intensitatea cresterii sau scaderii pietei.

Institutul National de Statistica

Tendinta de scadere moderata a activitatii in industria prelucratoare

Mangarii din industria prelucratoare preconizeaza pentru urmatoarele trei luni o scadere moderata a volumului productiei (sold conjunctural -6%). Numarul de salariati va continua sa se reduca, soldul conjunctural fiind de -13% pe total industrie prelucratoare. Pentru unele dintre activitati, respectiv fabricarea produselor de cocserie si a produselor obtinute din prelucrarea titeiului; metalurgie si fabricarea altor mijloace de transport se va inregistra o tendinta de scadere mult mai accentuata decat pe total (solduri conjuncturale -45%, -40% si respectiv -32%).

Pentru preturile produselor industriale se prognozeaza o crestere a acestora in urmatoarele trei luni (sold conjunctural +21%).

Activitatea in constructii continua sa scada

In constructii, in urmatoarele trei luni se va inregistra o scadere moderata a volumului productiei (sold conjunctural -10%) si o scadere a stocului de contracte si comenzi (sold conjunctural -17%). Managerii estimeaza o scadere a numarului de salariati (sold conjunctural -17%), aceasta tendinta fiind data in special de intreprinderile mari, cu peste 500 salariati. In ceea ce priveste preturile lucrarilor de constructii, se preconizeaza o crestere a acestora (sold conjunctural +20%).

Comertul cu amanuntul revine pe scadere

In luna iulie, managerii din sectorul de comert cu amanuntul au estimat scaderea activitatii economice pentru urmatoarele trei luni (sold conjunctural -24%). Volumul total al vanzarilor de marfuri va avea o tendinta de scadere moderata (sold conjunctural -15%), ca si volumul comenzilor adresate de catre unitatile comerciale furnizorilor de marfuri (sold conjunctural -16%).

Managerii prognozeaza pentru urmatoarele trei luni o scadere moderata a numarului de salariati din acest sector (sold conjunctural -14%), dar si o crestere accentuata a preturilor de vanzare cu amanuntul (sold conjunctural +51%).

Cifra de afaceri din sectorul serviciilor se va reduce

Cererea de servicii va cunoaste scadere moderata in urmatoarea perioada (sold conjunctural -10%), conform estimarilor managerilor din acest sector. Si in sectorul de servicii se estimeaza o scadere a numarului de salariati (sold conjunctural -16%), aceasta tendinta fiind data in special de intreprinderile foarte mari.

Conform opiniei managerilor, preturile de vanzare sau de facturare a prestatiilor vor avea o tendinta de crestere moderata (sold conjunctural +13%).