​Retailerul Flanco, companie care a intrat in decembrie anul trecut in insolventa a depus miercuri la Tribunalul Bucuresti planul de reorganizare, spera ca in august creditorii il vor aproba si estimeaza ca in octombrie sau noiembrie va iesi din insolventa. Compania va alege una din cele doua oferte finale primite, astfel ca in maxim o luna va anunta noul actionar majoritar. Flanco a facut concedieri, a redus aproape la jumatate costurile operationale lunare si a micsorat cu 30% suprafata de vanzare, ca parte a planului de restructurare.

Andrei Cionca si Adrian OlteanuFoto: Hotnews

Flanco are datorii de circa 23 milioane euro la diverse companii, iar ca parte a procesului de insolventa creditorii vor putea recupera in total intre 10 si 14 milioane euro, in functie de rezultatele financiare ale companiei in urmatorii trei ani. Grupul din care face parte Flanco are in total datorii de circa 62 milioane euro si s-a ajuns la o intelegere ca sa poata fi recuperate in total intre 17 si 19 milioane euro.

Procedura de insolventa a fost deschisa in decembrie 2009 cand unii creditori au cerut executareaa silita iar Flanco era o companie in deriva care aproape ca si-a injumatatit cota de piata intr-o singura luna si avea pierderi masive. Totusi, Adrian Olteanu, CEO Flanco, a spus intr-o conferinta de presa joi ca in ultimele sapte luni s-a aplicat un plan dur de restructurare care a facut ca retalierul sa treaca in iunie pe break-even, existand perspectiva trecerii pe profit in ultimul trimestru.

Flanco avea 1.500 de angajati in 2008, a ajuns la 700 la final de 2009, iar ca parte a reorganizarii s-a mai renuntat la alti 200 anul acesta. Suprafata neta de vanzare a scazut si ea de la circa 45.000 mp la final de 2009, la circa 31.000 in prezent, urmand ca noile deschideri de magazine sa o duca spre 34.000 mp in cateva luni.

Flanco avea 74 de magazine la finalul lui 2009, a inchis opt magazine anul acesta si a deschis alte cinci, urmand sa mai inaugureze inca cinci spatii de vanzare. Compania estimeaza ca in 2012 va avea in total 42.000 mp de vanzare si 750 de angajati.

Cei de la Flnaco spun ca prin planul de reorganizare s-a reusit reducerea costurilor operationale lunare de la 7 milioane lei, la doar patru milioane lei, iar costul mediu al chiriei a ajuns acum la 10 euro/mp, fata de 17 euro/mp in ianuarie 2009 si 13,5 euro/mp in noiembrie 2009.

Compania a depus pe 28 iulie la Tribunalul Bucuresti planul de reorganizare care va fi supus votului in adunarea creditorilor pe 24 august. Andrei Cionca, managing partner la Casa de Insolventa Transilvania, spune ca in octombrie sau noiembrie Flanco va iesi din punct de vedere tehnic din insolventa. El mai spune ca planul prevede si o schimbare radicala in actionariat, astfel ca in prezent exista doua oferte finale ale unor investitori, urmand ca in trei - patru saptamani sa fie ales unul care va detine pachetul majoritar de actiuni la Flanco.

Flanco estimeaza ca procesul de restructurare va fi incheiat complet in decembrie. Flanco a avut anul trecut o cifra de afaceri de 70 milioane euro, pentru semestrul al doilea al anului curent estimeaza 50 milioane euro, in timp ce prognozele pentru la anul indica 110 milioane euro. Concurentii Flanco in domeniul retailului electroIT sunt Altex si Domo.