"Eu am ajuns la Fundatie in '97 ca beneficiar al unui stagiu de pregatire pentru viata activa. Din '99 sunt angajat activ la Motivation. Fac scaune pentru oameni ca mine, pentru oameni care au nevoie sa se deplaseze. Nu imi este comod cand ma gandesc la asta, pe de-o parte imi pare bine ca eu am de lucru, dar cand stau sa ma gandesc la suferinta oamenilor pentru care eu fac scaunele... Asta e, asa e viata. Important este ca eu muncesc si ca ma dedic 100% meseriei mele. Cred ca oamenii in scaune cu rotile sunt mai dedicati si mai loiali fata de cei care i-au angajat decat cei perfect sanatosi. Ei se pot duce oricand in alta parte, noi...". Sunt doar cateva impresii pe care mi le-a impartasit Fane, cel care se ocupa de partea de "croitorie" pentru fotoliile rulante.

Foto:

Am ajuns la Bragadiru pentru ca ne-am dorit sa ii vedem, sa ii cunoastem si sa le multumim pentru ce fac. Elena Filip, director adjunct Motivation Romania, ne-a intampinat si a stat un pic de vorba cu noi

Reporter: Sa o luam cu inceputul: Fundatia Motivation Romania a fost infiintata in 1995. Cu ce scop ati infiintat aceasta fundatie?

Elena Filip: Fundatia Motivation Romania a fost infiintata pentru a oferi programe pentru imbunatatirea calitatii vietii persoanelor cu dizabilitati din Romania. Din 1995, Motivation a readus speranta intr-o viata implinita si libertatea de miscare unui numar de peste 4.000 de copii si adulti cu dizabilitati. Serviciile pe care le oferim acopera o gama larga de nevoi ale copiilor si adultilor cu dizabilitati, de la echipament adaptat pentru diferite tipuri de dizabilitati motorii, la recuperare medicala si instruire pentru viata independenta, alaturi de un instructor in fotoliu rulant, si servicii de facilitarea angajarii.

R: SC Motivation SRL a fost creata in 2001. Ce produce aceasta societate?

E.F.: Motivation SRL este intreprinderea sociala a Fundatiei Motivation si, ca urmare, are doua obiective. Primul este cel financiar, respectiv genereaza resurse financiare pentru sustinerea misiunii sociale a Fundatiei, in completarea donatiilor si finantarii din proiecte. Al doilea este unul social - crearea de oportunitati si de angajare sau calificare in munca pentru persoane cu dizabilitati. La infiintare, Motivation SRL era singurul producator din tara de fotolii rulante de tip activ si de sisteme de pozitionare speciale pentru copii cu Infirmitate Motorie Cerebrala. Cea mai importanta caracteristica a Motivation SRL o reprezinta faptul ca livreaza scaune rulante personalizate, promovand adaptarea si distributia corecta a echipamentelor de mobilitate. In timp, Motivation SRL si-a diversificat oferta cu servicii de tipografie, de accesibilitate si facilitare a angajarii persoanelor cu dizabilitati.

R: Care este motivul pentru care ati decis infiintarea celor doua institutii?

E.F.: Fundatia Motivation Romania a fost creata ca urmare a unui proiect al Federatiei Internationale de Cruce Rosie si al Motivation Charitable Trust din Marea Britanie. Era si este in continuare nevoie de un sprijin real pentru persoanele cu dizabilitati. Conform statisticilor ANPH la finalul anului 2009 erau inregistrate, in Romania, 129.170 de persoane cu dizabilitati fizice, insa statisticile nu mentioneaza cate dintre acestea au acces la echipamente de mobilitate adecvate.

Credem ca activitatea Fundatiei Motivation si a intreprinderii Motivation SRL ajuta persoanele cu dizabilitati sa se integreze in societate si respectiv, sa aiba acces la astfel de echipamente adecvate. Scopul final este un trai mai bun pentru aceste persoane.

R: Cum a fost la inceput, cum va percepeau oamenii carora va adresati atat din punct de vedere al fundatiei, cat si al societatii comerciale?

E.F.: A fost greu la inceput. Ramai surprins cand afli cate persoane au nevoie de echipamente de mobilitate si instruire pentru o viata independenta. Un singur exemplu: conform statisticilor, in fiecare an peste 5.000 de persoane din Romania au nevoie de un fotoliu rulant pentru a se putea deplasa. In ciuda acestei nevoi ridicate, oferta de echipamente de mobilitate personalizate este foarte redusa. Scaunele rulante la mana a doua primite ca donatie din strainatate nu sunt nici ele adecvate utilizatorilor care le primesc si nu exista o oferta locala de piese de schimb pentru repararea acestora. Asa ca am incercat, inca de la inceput, sa ajungem la persoane cu dizabilitati din toata tara.

Am realizat pe teren, ca sa zic asa, ca scaunul rulant trebuie insotit si de o instruire a folosirii lui, altfel unii dintre beneficiari ajung sa il tina in pod. Acum putem spune ca ceea ce oferim noi este un ajutor complet, dar asta dupa ani de experienta si lucru direct cu oamenii.

R: Care au fost mijloacele de promovare pe care le-ati adoptat la inceput. Cum v-ati facut cunoscuti?

E.F.: Publicitatea din om in om a fost cea mai importanta. Dupa 15 ani, cred ca, cel putin in domeniu, suntem un nume. Momentele cele mai pretioase sunt acelea in care oamenii ne scriu ca le-am schimbat viata, dupa ce, folosind un scaun de la Motivation, au reusit sa iasa din casa si sa nu mai stea in pat cu lunile, sau ca si-au castigat respectul fata de ei insisi, pentru ca au ajuns sa aiba un loc de munca prin intermediul Motivation.

R: Activati intr-un domeniu cu o concurenta acerba?

E.F.: Piata scaunelor rulante este destul de dezvoltata, dar nu si in ceea ce priveste adaptarea. Din cauza concurentei pietei din China, am hotarat sa renuntam la productie de scaune si am mers pe distributie. Acum importam scaunele si echipamentele si le personalizam. Ganditi-va ca scaunul rulant este ca un pantof. Trebuie sa iti vina bine ca sa nu iti faci mai rau purtandu-l.

R: Ce aveti in plus fata de ceilalti?

E.F.: Promovam adaptarea si distributia corecta a echipamentelor de mobilitate. De asemenea, am dezvoltat si alte servicii in cadrul SRL-ului, precum cele de adaptari auto pentru persoanele cu dizabilitati, de accesibilizare, instruire a angajatilor din companii privind lucrul cu colegi sau clienti cu dizabilitati sau de tipografie. Asta in conditiile in care Motivation SRL beneficiaza de prevederile Legii 448/2006, prin care costurile produselor si serviciilor cumparate de la o unitate protejata pot fi deduse integral de companii in limita taxei datorate statului in cazul in care acestea aleg sa nu angajeze persoane cu dizabilitati.

Astfel, o companie poate sa isi faca la noi carti de vizita sau brosuri de prezentare din banii pe care i-ar da la stat ca impozit. Astfel, ajuta persoanele cu dizabilitati care lucreaza ca angajati la Motivation SRL si obtin in acelasi timp produse pentru activitatea lor.

R: Care este perioada medie de timp, de la primirea unei comenzi pana la livrarea

produsului finit?

E.F.: Daca avem produsul pe stoc, iar clientul il plateste din propriile fonduri, livrarea poate fi imediata. Atunci cand clientul are de asteptat o decizie de la Casa de Asigurari de

Sanatate ca i se va deconta un echipament de mobilitate, atunci dureaza mai mult, in functie de judet. In 2004, noi am semnat contracte de achizitie de fotolii rulante cu aceste Case de Sanatate, astfel ca persoanele cu dizabilitati pot beneficia de un echipament personalizat Motivation decontat din fondul asigurarilor de sanatate.

R: Care este capitalul cu care ati inceput afacerea?

E.F.: Am inceput cu credite, astfel ca dupa jumatate de an ajunsesem la un buget de 300 de milioane de lei vechi imprumutati. Dupa doi ani, am reusit sa ajungem la profit.

R: Aveti asociati?

E.F.: Nu, singurul actionar este Fundatia Motivation Romania.

R: Cum se fac angajarile in cadrul companiei dvs, care sunt criteriile. Angajati si persoane cu dizabilitati?

E.F.: Din cei 14 angajati Motivation SRL, cinci persoane sunt cu dizabilitati, astfel ca Motivation SRL are statut de unitate protejata, oferit de Autoritatea Nationala pentru Persoanele cu Handicap. In multe cazuri, nu iti recrutezi oamenii din locurile general cunoscute si se pune ceva mai mult accent pe atitudine si vointa. Pentru unii dintre ei, colegi in scaun rulant, locul de munca a insemnat o schimbare totala a modului de a trai.

R: Faptul ca ati construit o afacere nisata, care se adreseaza unor persoane cu nevoi speciale, a reprezentat un obstacol in cariera de antreprenor?

E.F.: Tocmai faptul ca suntem o intreprindere de nisa ne-a ajutat sa ne cunoastem mai bine piata si sa ne impunem, bineinteles cu mari eforturi.

R: Sunteti marii castigatori ai concursului "Antreprenor in Romania". In descrierea pe care a-ti trimis-o pentru concurs ne-ati spus ca "In anul de criza 2009, societatea a ajuns la o cifra de afaceri de 1.350.879 lei si profit de 135.904 lei, in conditiile in care nu beneficiaza de niciun fel de stimulente fiscale comparativ cu companiile fara caracter social". Cum ati ajuns sa aveti profit?

E.F.: In primele luni ale anului 2009, ne-am concentrat eforturile pe distributia de echipamente de mobilitate personalizate. A contat de asemenea dezvoltarea activitatii prin serviciile de adaptari auto si cele de distributie a unor consumabile medicale necesare persoanelor cu dizabilitati locomotorii. Totodata, am facut si o reducere a cheltuielilor curente la care s-a adaugat si munca sustinuta a colegilor, in special lucrul direct cu clientii nostri.

R: Cum ajungeti la persoanele care au nevoie de scaunele rulante?

E.F.: Datorita faptului ca lucram cu persoane cu dizabilitati, in mod curent ajungem sa aflam despre nevoia unor oameni de echipamente de mobilitate si scaune rulante. In al doilea rand, suntem unul dintre distribuitorii autorizati de scaune rulante, iar in al treilea rand ne place sa credem ca lumea a ajuns sa recunoasca munca si calitatea serviciilor noastre.