Rata somajului din Uniunea Europeana s-a mentinut in luna iunie la 9,6%, iar cea din zona euro a fost de 10,0%, nivel similar cu cel din luna anterioara, potrivit datelor Eurostat. In aceeasi perioada a anului trecut, rata somajului era de 9% in Uniunea Europeana si de 9,5% in zona euro.

Biroul de statistica al Uniunii Europene estimeaza ca numarul somerilor din cele 27 de state membre era in iunie de 23,06 milioane de persoane, din care 15,77 milioane de in zona euro.

Fata de aceeasi luna a anului trecut, numarul somerilor a crescut cu 1,46 milioane in UE si cu 788.000 in zona euro, iar comparativ cu luna mai, numarul persoanelor fara un loc de munca a scazut cu 32.000 in UE, insa a crescut cu 6.000 in zona euro.

Datele Eurostat arata ca rata somajului a crescut in 22 de state membre, a scazut in patru tari, iar intr-o tara s-a mentinut stabila. Cele mai mici rate ale somajului s-au inregistrat in Austria (3,9%) si Olanda (4,4%), in timp ce in Spania (20,0%), Letonia (20,0% in primul trimestru al anului) si Estonia (19,0% in primul trimestru al anului) s-au consemnat cele mai ridicate rate ale somajului.

Eurostat nu prezinta date cu privire la evolutia lunara a ratei somajului din Romania, deoarece tara noastra raporteaza doar datele trimestriale. In primul trimestru al anului, rata somajului din Romania a fost de 7,6%.