Uniqa Group Austria va iesi din actionariatul companiei Asigurare Reasigurare Astra (Astra) prin vanzarea pachetului minoritar de 27% din actiunile firmei, achizitionate in 2005, catre actionarul majoritar al Astrei, TNG-Nova Group Investments, a anuntat marti grupul de asigurari. Reprezentantii celor doua companii au semnat deja un acord in acest sens si, dupa ce vor primi aprobarea autoritatilor, intentioneaza sa finalizeze schimbarea de proprietate in urmatoarele luni printr-o tranzactie cu pachet mare de actiuni (block trade) pe Bursa de Valori Bucuresti.

Conform comunicatului facut de grupul Uniqa acordul incheiat deja include, de asemenea, prevederea, cu efect imediat, ca Astra sa inceteze utilizarea sintagmei "Membra a UNIQA Group", in toate tipurile de comunicare.

Oficialii grupului austriac spun ca in Romania, brandul Uniqa a fost si ramane reprezentat de catre companiile detinute in proportie de 100% de Uniqa Group si anume: Uniqa Asigurari si, respectiv, Uniqa Asigurari de Viata.

"Pentru noi a fost clar ca eforturile noastre stategice in Romania trebuie sa se concentreze catre companiile in care avem participatie de 100%, si pe care le-am dobandit in anul 2008. Intre timp, companiile achizitionate au fost integrate pe deplin in Grupul UNIQA si, recent, au fost pozitionate cu success pe piata sub brandul UNIQA. Pana in acest moment, participatia in compania Astra a ramas pur si simplu o investitie financiara, fara niciun angajament strategic pentru viitor. Aceasta este motivatia pentru decizia noastra de a inapoia actiunile noastre actionarului principal al Astrei. (...) In viitor, numai acele societati in care detinem un pachet majoritar se vor prezenta pentru clientii nostri romani ca membri ai Grupului UNIQA", a declarat Konstantin Klein, directorul executiv al grupului Uniqa.

In luna mai a anului trecut, grupul austriac de asigurari Uniqa a avertizat ca va lua masuri legale daca Astra Asigurari, controlata de omul de afaceri Dan Adamescu prin TNG-Nova Group Investments care detine 72.68% din actiunile companiei, nu va inlatura brandul Uniqa din sigla companiei.

Dupa esecul negocierilor de preluare a pachetului integral de actiuni al Astra de catre grupul austriac, Uniqa a decis retragerea numelui sau din logo-ul Astra-Uniqa, insa actionarii Astra au respins, in aprilie, propunerea de modificare a siglei companiei, prin care s-ar fi eliminat brandul Uniqa.

Uniqa Asigurari este fosta companie Unita cumparata de Uniqa de la Vienna Insurance Group (VIG) la sfarsitul anului trecut. Uniqa Asigurari a inregistrat in 2009 un profit de 2,47 milioane lei, iar primele brute subscrise au totalizat 496,70 milioane lei.