Volumul cifrei de afaceri din comertul cu amanuntul (cu exceptia comertului cu autovehicule si motociclete) a scazut cu 4,1% in primul semestru al acestui an, comparativ cu aceeasi perioada a anului trecut, datorita reducerii vanzarilor de produse alimentare, bauturi si tutun si a vanzarilor de produse nealimentare, a anuntat miercuri Institutul national de Statistica (INS). In luna iunie, afacerile din comertul cu amanuntul (cu exceptia comertului cu autovehicule si motociclete) au crescut cu 6,8% fata de luna precedenta a acestui an si cu 4,8% fata de aceeasi luna a anului trecut.

  • In primele sase luni au crescut doar afacerile din comertul cu amanuntul al carburantilor pentru autovehicule in magazine specializate

Scaderea inregistrata in primele sase luni din acest an s-a datorat reducerii vanzarilor de produse alimentare, bauturi si tutun (-6,1%) si a vanzarilor de produse nealimentare (-4,9%). In perioada mentionata, comertul cu amanuntul al carburantilor pentru autovehicule in magazine specializate a crescut cu 0,9%.

Pe de alta parte, in luna iunie volumul cifrei de afaceri pentru comertul cu amanuntul (cu exceptia comertului cu autovehicule si motociclete) a crescut pe ansamblu cu 6,8% fata de luna precedenta a acestui an, crestere sustinuta de vanzarile de produse nealimentare (+9,7%), comertul cu amanuntul al carburantilor pentru autovehicule in magazine specializate (+5,3%) si vanzarile de produse alimentare, bauturi si tutun (+4,3%).

Fata de aceeasi luna a lui 2009, in luna iunie din acest an volumul cifrei de afaceri pentru comertul cu amanuntul (cu exceptia comertului cu autovehicule si motociclete) a crescut cu 4,8% datorita cresterii comertului cu amanuntul al carburantilor pentru autovehicule in magazine specializate (+11,1%), a vanzarilor de produse nealimentare (+5,0%) si a vanzarilor de produse alimentare, bauturi si tutun (+0,6%).